Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Κάθε αγρότης και στέβια...


Με πολύ γοργό ρυθμό αυξάνονται οι διάφοροι μελετητές, εμπειρογνώμονες και ειδικοί, που ανακαλύπτυν και προωθούν νέα είδη για καλλιέργεια. Στέβια, ιπποφαές, αρωματικά φυτά, αγκινάρα και δεν συμμαζεύεται, έχουν "κατακλύσει" τους αγρότες. Αυτοί, με δεδομένη τη μικρή τιμή σε βαμβάκι και σιτάρι - πλην εξαιρέσεων, φυσικά, ανά έτος - ψάχνουν να βρουν τι συμβαίνει και αν μπορούν να κερδίσουν χρήματα. Ολη αυτή η μόδα, οφείλεται στην ελλιπή έως απούσα κατευθυντήρια γραμμή από το κράτος στους αγρότες για το τι θα καλλιεργήσουν. Συνδέεται σαφώς με τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και τα άκρως αντιαγροτικά μέτρα για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Εχει σχέση


με τη γενικότερη προσπάθεια "καταμερισμού" παραγωγής στην ΕΕ: Η Ελλάδα να πάψει να είναι αγροτική χώρα και να μετατραπεί σε Φλόριντα. Από κοντά, η ανερμάτιστη πολιτική των επιδοτήσεων, ως τρόπος αύξησης του εισοδήματος. Πολιτική που, πολιτικά, παγίδευσε τους αγρότες και τους έφερε πιο κοντά στη συμμαχία με τα μικροαστικά και μεσοαστικά στρώματα, παρά με τους εργάτες. Ετσι, απέκτησαν συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά, αδυνατώντας να θέσουν τα πολιτικά και οικονομικά τους ζητήματα συνολικά και επί της ουσίας. Οι κινητοποιήσεις τους λοιδωρήθηκαν τα μάλα και πολλές φορές μετατρέπονταν σε δράσεις με ημερομηνία λήξης, από δυνάμεις του ρεφορμισμού που έβαζαν πρόγραμμα σε αυτές, με στόχους κομματικούς.
Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επίθεση στο αγροτικό εισόδημα, την αφαίμαξη της παραγωγής, το όργιο των εμπόρων ως προς τις τιμές, τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις και εκβιασμούς εμπόρων, συνέβαλαν στην πλήρη απαξίωση της αγροτιάς. Παρά την οικονομική κρίση, ο κόσμος δεν επιστρέφει στη γη, που θα μπορούσε να καλλιεργήσει και να θέσει πολιτικά το αίτημα της παραγωγικής δύναμης της χώρας. Ετσι, γίνεται έρμαιο διαφόρων, οι οποίοι, ανακαλύπτουν "εναλλακτικές" καλλιέργειες, με στόχο το κέρδος. Αδιαφορία πλήρης για τη γη, για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (λόγω της νεότητας της καλλιέργειας, δεν έχει μελετηθεί η μακροχρόνια πιθανή επίπτωση στη γη), για το μέλλον της αγροτιάς. Μόνος στόχος, το εύκολο κέρδος, ως τυράκι σε μια φάκα που λέει: καλλιέργησε ό,τι σου προτείνω, θα κερδίσεις, θα είσαι καλύτερα, θα ζήσεις όπως τη δεκαετία του '80. Φευ! Μια ακόμη αρπαχτή, μια ακόμη προσπάθεια των μεσαζόντων να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Αγνοούνται οι συνέπειες στο κύκλωμα παραγωγή - κατανάλωση, δεν έχει μελετηθεί η στροφή σε άλλες καλλιέργειες ως προς τις δυνατότητες των εδαφών, επιχειρείται η εκ νέου εγκόλπωση των αγροτών σε λογικές "άκου με, εγώ ξέρω". Αν η αγροτιά δεν μελετήσει από μόνη της τις πολιτικές της, τον τρόπο και τα είδη καλλιέργειας, θα μασήσει εύκολα το τυράκι. Αλλά ορισμένα τυριά έχουν τρύπες...
*Διαβάστε μερικά για τη στέβια εδώ, όπου δεν γίνεται καμία αναφορά στα κέρδη, στο περιβάλλον κ.λπ. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, θα βρείτε κι άλλα ενδιαφέροντα
Επίσης, διαβάστε το παρακάων κείμενο, για να καταλάβετε πώς κινούνται οι προαγωγοί εναλακτικών καλλιεργειών:

"Η στέβια πήρε έγκριση καλλιέργειας-διάθεσης στην ΕΕ
Την Τρίτη, 22 Νοε 2011, στις 21.00, ο κ. Χρήστος Αθανασιάδης θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της καλλιέργειας και κυρίως στην ελεύθερη διάθεση της στέβιας στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην εκπομπή «Θεσσαλική Γη» στην τηλεόραση «ASTRA TV». .
Από το 2012 αναμένεται να ξεκινήσει ευρέως η καλλιέργεια της στέβιας στη χώρα μας, έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση της ως γλυκαντική ύλη σε τρόφιμα και ποτά. Το συγκεκριμένο φυτό έχει αρκετές χρήσεις, ενώ η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα βρεθεί σε υψηλά επίπεδα.
Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011, στις 21:00, στην εκπομπή «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ» του τηλεοπτικού σταθμού «ASTRA TV» που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος και εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αγροτική έκφραση» κ. Χρήστος Αθανασιάδης, θα αναλυθεί η καλλιέργεια της στέβιας, στο πλαίσιο της αγωνίας και αναζήτησης, από τους αγρότες, νέων καλλιεργειών που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Το τηλεοπτικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλες τις φάσεις καλλιέργειας της Στέβιας και πιο συγκεκριμένα: τη σπορά στα σπορεία, τη μεταφύτευση στο χωράφι, τη συγκομιδή και την αποξήρανση των φυτών και τέλος τον τρόπο διάθεσης του προϊόντος.
Σημειώνεται ότι η στέβια ήταν μια από τις εναλλακτικές προτάσεις που έγιναν για να καλύψουν τους πρώην καπνοκαλλιεργητές με νέες καλλιέργειες. Στόχος της εκπομπής είναι να παρουσιάσει στους παραγωγούς τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει η νέα καλλιέργεια.
Σε αντίθεση με άλλες προβαλλόμενες ευκαιρίες αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή εκτροφών, η στέβια έχει μελετηθεί τόσο από τα ελληνικά πανεπιστήμια, όσο και από το υπεύθυνο ΕΘΙΑΓΕ, και επομένως δεν πρόκειται για μια ακόμα πιθανή «πυραμίδα», αλλά για σοβαρή πρόταση , που περίμενε υπομονετικά να πάρει άδεια καλλιέργειας και ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ.
Όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για την στέβια, θα μπορούν να έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες την Τρίτη, 22 Νοε 2011, στις 21.00, στην εκπομπή «Θεσσαλική Γη» στον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA TV".

Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφιακό πλανητάριο για τα Μετέωρα


Τη δημιουργία ψηφιακής προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων, προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης ύψους 2 εκ ευρώ, το οποίο θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.
Σκοπός της παρούσας πρότασης είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και των σύγχρονων υπηρεσιών ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ειδικότερα, αποτυπώνοντας, ψηφιοποιώντας, τεκμηριώνοντας και προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τον πλούτο των Μετεώρων.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η καθολική παρουσίαση και περιήγηση στον «κόσμο» των Μετεώρων και η δυνατότητα «ολοκληρωμένης ξενάγησης», ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες σχετίζονται με τη μεγάλη έκταση και τα θέματα προσβασιμότητας λόγω της γεωμορφολογικής ιδιομορφίας και του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής (ιδιαιτέρα για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία -ΑΜΕΑ).

Κυρίως, δε, η παράλληλη παροχή πρόσθετων πληροφοριών και μετα-πληροφοριών πολιτιστικού, ιστορικού, θρησκευτικού, τουριστικού, περιβαλλοντικού, γεωφυσικού ή/και γεωλογικού περιεχομένου μέσα από σύγχρονα ψηφιακά μέσα και φιλικά προς το χρήστη (user-friendly) πολυμορφικά (multimodal) περιβάλλοντα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης αναμένεται να έχει καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου «γνωριμίας» των Μετεώρων μέσα από συνδυασμούς σύνθετων εμπειριών και διέγερσης πολλαπλών αισθήσεων.
Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί μια σειρά από εργαλεία που θα παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες παρουσίασης και εικονικής ξενάγησης και που θα λειτουργούν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις σημερινές μορφές φυσικής ξενάγησης.
Παράλληλα, προωθείται η ιδέα να δημιουργηθεί «πλανητάριο» και στην Ελασσόνα, που θα «ξεναγεί» τους επισκέπτες ψηφιακά, στο μυθικό βουνό αλλά και στην ιστορία του.
Η δημιουργία Μυθολογικού Πάρκου στον Όλυμπο- στην ευρύτερη μορφή του αλλά και ο καταδυτικός τουρισμός, αποτελούν «έργα σημαίες» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα οποία αποδέχτηκε η Ε.Ε και η υλοποίηση τους επαφίεται πλέον στην ταχύτητα αντίδρασης των αρμόδιων, παρότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση και άλλων εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.
Όσον αφορά στην ψηφιακή εκδοχή, του μυθολογικού πάρκου του Ολύμπου, η πρόταση που θα καταθέσει προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, αφορά στη δημιουργία ενός «Πλανητάριου», σε χώρο που έχει ήδη ανευρεθεί για το σκοπό αυτό στην Ελασσόνα, και το οποίο θα έχει τη δυνατότητα:
- Να ενημερώνει τους επισκέπτες για την μυθική ιστορία του ιστορικού βουνού μέσω εικονικών πλατφόρμων που θα δημιουργηθούν, σχετικών με το Δωδεκάθεο, κάνοντας συγχρόνως επεξήγηση των μύθων που συνοδεύουν το βουνό.
- Να ξεναγεί τους επισκέπτες κάνοντας μια ολοκληρωμένη περιήγηση στον ορεινό όγκο ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες σχετίζονται με τη μεγάλη έκταση και τα θέματα προσβασιμότητας λόγω της γεωμορφολογικής ιδιομορφίας και του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής ,ιδιαιτέρα όταν για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία η ειδικές δεξιότητες.
- Να προβάλει στους επισκέπτες τα πολιτιστικά, θρησκευτικά , περιβαλλοντικά μνημεία με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προσβασιμότητας, εστίασης, φιλοξενίας.
Στόχος και των δύο δράσεων είναι βεβαίως η περεταίρω προσέλκυση τουριστών, καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενδυνάμωση του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού, ως μέσο οικονομικής ενίσχυσης του συνόλου της Περιφέρειας και κατ επέκταση των κατοίκων.
Προς την κατεύθυνση προβολής των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει η Θεσσαλία, σε πολλαπλές μορφές και θεματικού τουρισμού, έχει ήδη ενεργοποιήσει η περιφέρεια ένα μάρκετινγκ-πλάν σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, ενώ τι μέρες αυτές συμμετείχε με περίπτερό της και στην «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» η οποία άνοιξε τις πύλες της την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί σήμερα στην Θεσσαλονίκη, όπου η Περιφέρεια Θεσσαλίας απέσπασε το βραβείο της ολοκληρωμένης λειτουργίας και άψογης οργάνωσης του περιπτέρου.
Μέσω του περιπτέρου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της περιοχής και τα προϊόντα της, προμηθευόμενοι σχετικά έντυπα αλλά και να δουν «ζωντανά» τις ομορφιές της Θεσσαλίας από τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ που προβάλλονται.
Όπως τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός, η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει στον τουρισμό γι’ αυτό και έχει υιοθετήσει μία στρατηγική συνεκτικών έργων με στόχο να δημιουργήσει μία Περιφέρεια με χίλιους προορισμούς.
Όπως παρατήρησε, έργα που έχουν ενταχθεί ήδη στο ΕΣΠΑ, είτε είναι πολιτιστικά, είτε αφορούν: στο λιμάνι του Βόλου, στη στήριξη του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου, στους μεγάλους οδικούς άξονες, στην ενίσχυση των νησιών (επέκταση αεροδρομίου και Κέντρο Υγείας στην Σκιάθο, μάστερ-πλάν Σκιάθου-Σκοπέλου, λιμάνι Βότση στην Αλόννησο), στη δημιουργία ιαματικών πηγών στο Κόκκινο νερό, στην προώθηση αναρριχητικού τουρισμού στην Καλαμπάκα και κανόε-καγιάκ στα Τρίκαλα, στη δημιουργία μικρού χιονοδρομικού κέντρου στην λίμνη Πλαστήρα, όλα συγκλίνουν προς την κατεύθυνση βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων αλλά και σημαντικής ενίσχυσης της τουριστικής ανάπτυξης.

ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ειδικότερα, όσον αφορά στους σκοπούς και τους στόχους του ψηφιακού προγράμματος το οποίο τίθεται σε εφαρμογή, αυτοί επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος το οποίο αφενός θα παρέχει σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της περιφέρειας, αφετέρου θα λειτουργήσει ως εργαλείο υποστήριξης λήψης αποφάσεων και συντονισμού τόσο της διοίκησης της περιφέρειας όσο και των άλλων εμπλεκομένων αρμοδίων αρχών για θέματα που αφορούν το σύνολο των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας.
Τα παραπάνω θα επιτευχθούν μέσω της ανάπτυξης και ενοποίησης μιας σειράς υποσυστημάτων τα οποία θα διαχειρίζονται πληροφορίες από διαφορετικές πηγές (περιφερειακές διευθύνσεις, συνεργαζόμενοι φορείς, δήμοι κ.α.) και οι οποίες θα συγκεντρώνονται σε μια κεντρική βάση δεδομένων. Έχοντας μια κεντρικοποιημένη βάση δεδομένων, θα αναπτυχθούν οι κατάλληλες ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες θα εξυπηρετούν πολλαπλούς στόχους, όπως: εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων (eGov),διοικητική πληροφόρηση (MIS),υποστήριξη λήψης αποφάσεων (Decision Support System - DSS)
(Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας)

Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Τρικάλων


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι
Έχει ήδη γίνει γνωστή η αυθαιρεσία του επιχειρηματία Σωτήρη Σιώκη προς τους τεχνικούς ελεγκτές της επιχείρησης, με την επιβολή καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας μονομερώς και τη μείωση των μισθών, με τις μέχρι στιγμής, δύο παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, την εκδικητικότητά του απέναντι στους εργαζόμενους που αντέδρασαν στη δυσμενή αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, αντέδρασαν στο να ασφαλίζονται για 4ωρη εργασία και να δουλεύουν 8 με 9 ώρες την ημέρα. Αλλά και την δολοφονική -τρομοκρατική επίθεση με το αυτοκίνητό του, ενάντια στους εργαζόμενους και τους διαδηλωτές που περιφρουρούσαν την στάση εργασίας που είχε προκηρύξει το σωματείο.

Έχει γίνει όμως γνωστός και ο αγώνας των εργαζομένων για το δικαίωμα τους στην εργασία με πλήρη δικαιώματα, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους και φυσικά για την αξιοπρέπειά τους. Η αποφασιστικότητα και η δύναμή τους αποτελούν παράδειγμα για την εργατική τάξη. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων στηρίζει αποφασιστικά τον αγώνα των εργαζομένων. Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης αυτού του αγώνα, το σωματείο μας στηρίζει την απόφαση που πάρθηκε από το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων για τις δύο 24ωρες απεργίες για το συγκεκριμένο χώρο, με αιτήματα: α) την επαναπρόσληψη των απολυμένων β)την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων που υπήρχαν γ) να μην γίνουν απολύσεις.
Οι συγκεκριμένες απολύσεις δεν είναι μόνο δείγμα αυθαιρεσίας της εργοδοσίας. Πηγάζουν από την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Τρόικας η οποία νομοθετεί τις απαιτήσεις των καπιταλιστών και συνολικότερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την κρίση του οποίου καλείται να πληρώσει η εργατική τάξη. Οι καπιταλιστές για να αυξήσουν τα κέρδη τους δεν διστάζουν να περάσουν σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα δικαιώματα και τις καταχτήσεις της εργατικής τάξης. Θέλουν να μας επιβάλουν μισθούς Κίνας, να μας εξαθλιώσουν, για να κερδίζουν αυτοί όσο το δυνατόν περισσότερα. Τα ίδια κάνουν σε πολλές επιχειρήσεις, εργοστάσια, Σούπερ-Μάρκετ κλπ. Σύμμαχό τους αλλά και εμπροσθοφυλακή σε αυτό το άνομο σχέδιο, έχουν την κυβέρνηση της Τρόικας.
Καλούμε τα μέλη του Σωματείου καθώς και όλους τους εργαζόμενους και άνεργους των Τρικάλων, να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον αγώνα των εργαζομένων του ΚΤΕΟ SIOKAR. Η νίκη σε αυτό τον αγώνα, θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων. Καλούμε συνολικά την εργατική τάξη να μη δεχτεί, να αντιπαλέψει στην πράξη, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση των μισθών, τις απολύσεις. Φάρο σε αυτή τους την πάλη αποτελεί ο πολυήμερος αγώνας των εργατών στην «Ελληνική Χαλυβουργία», των εργαζομένων στη SIOKAR και αλλού.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22/11/11 και την ΤΕΤΑΡΤΗ 23/11/11 και στην περιφρούρηση της, στις 08.00 το πρωί έξω από τις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού ΚΤΕΟ SIOKAR.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Διαβάστε περισσότερα...

Εργατικό Κέντρο Τρικάλων κατά ιδιοκτήτη ΙΚΤΕΟ


Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ν. Τρικάλων σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 17-11-2011 αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:
1. Καταγγέλλει στη εργατική τάξη και τον Τρικαλινό λαό την απροκάλυπτη, παράνομη και εκδικητική ενέργεια του ιδιοκτήτη του ιδιωτικού ΚΤΕΟ κ. Σωτήρη Σιώκη να προχωρήσει σε δύο απολύσεις εργαζομένων που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι στην εργοδοτική αυθαιρεσία του εργοδότη για την μονομερή και παράνομη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, παράλληλα ο κ. Σιώκης προέβη σε νέες παράνομες προσλήψεις εργαζομένων. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η τρομοκρατία δεν πρόκειται να περάσει.

2. Αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρων απεργιών για το συγκεκριμένο εργασιακό χώρο SIOKAR την ΤΡΙΤΗ 22-11-2011 και ΤΕΤΑΡΤΗ 23-11-2011 με αιτήματα:
α) την επαναπρόσληψη των απολυμένων
β)να μην γίνουν άλλες απολύσεις εργαζομένων στην επιχείρηση και γ)την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων που υπήρχαν.
Για τη Διοίκηση του Ε.Κ.Ν.Τ
Η Πρόεδρος ΚΩΝ/ΝΤΙΝΑ ΔΗΜΑ
Ο Γεν. Γραμματέας ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΤΕΛΛΑΣ
Διαβάστε περισσότερα...

«Λαϊκή Συσπείρωση» Τρικάλων: Καταγραφή δημοτικής περιουσίας ενόψει εκποιήσεων


Η Δημοτική Αρχή χρησιμοποιεί την καταγραφή και την «αξιοποίηση» της δημοτικής περιουσίας, με αφορμή και τα ελλείμματα του Δήμου Τρικάλων προκειμένου να ξεπουλήσει μεγάλο μέρος της. Αυτή η προσπάθεια καταγραφής της περιουσίας, που γίνεται από όλους τους Δήμους της χώρας, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης, εκχώρησης και εκμετάλλευσης της από ελληνικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια και της τιτλοποίησης της για αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας.

Ο Καλλικρατικός Δήμος Τρικάλων κατέχει ακίνητη περιουσία που υπολογίζεται με αντικειμενικές αξίες σε τριακόσια δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ.
Τεράστια περιουσία που συνδέεται με την εφαρμογή επιχειρησιακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που στόχο έχουν να υποθηκεύσουν και να δεσμεύσουν την περιουσία του κράτους και των δήμων, με αποικιακού τύπου συμφωνίες, στα συμφέροντα μονοπωλιακών επιχειρήσεων της Ε.Ε. για να εξασφαλίσουν αμύθητα κέρδη και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, ιδιαίτερα σ’ αυτή την περίοδο γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή του προγράμματος «Ήλιος». Είναι γνωστή η επιστολή προς του δημάρχους της χώρας του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη, τους καλεί να προσφέρουν κατάλληλες εκτάσεις που δε χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη αιολικών και κυρίως φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η πρωτοβουλία του υφυπουργού είναι στα πλαίσια της δέσμευσης ουσιαστικά της περιουσίας του ελληνικού λαού (δημόσιας, δημοτικής, κ.ά) και των όποιων αντισταθμιστικών μέτρων, βάση και της προσυμφωνημένης απόφασης της Συνόδου Κορυφής στις 27/10/2011 (κείμενο συμπερασμάτων, άρθρο 13) που προβλέπει ότι η Ελλάδα δεσμεύεται όλα τα έσοδα από το «ΗΛΙΟΣ» να πάνε για αποπληρωμή του δανείου, μέχρι το ποσό των 15 δις. €. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλες οι οικονομικές ρυθμίσεις παραγωγής, εμπορίας και πώλησης θα καθορίζονται από τους επενδυτές, οι οποίοι θα επιχορηγηθούν σε ποσοστό έως και 90% από το ΕΣΠΑ. Στην κυριολεξία ελληνικά και ξένα μονοπώλια (Όμιλος Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, INFO OUEST, FG Europe, οι γερμανικές εταιρείες Enercon, Nordex και Ζήμενς, οι γαλλικές GFF Suez και EdF, κ.ά.) θα «ξεκοκαλίσουν» το «νέο σχέδιο Μάρσαλ», κρατικά και ευρωενωσιακά κεφάλαια, με μπίζνες και στην «πράσινη οικονομία», για τις οποίες χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις γης, που τις αναζητούν και από τους δήμους.
Είναι γνωστό ακόμη ότι ακολουθεί το πρόγραμμα «ΕΥΡΗΚΑ», που προβλέπει την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους από ιδιωτική εταιρεία, η οποία στη συνέχεια θα εξαγοραστεί από ένα ευρωπαϊκό όργανο, που θα χρηματοδοτείται από τις χώρες - μέλη της ΕΕ, με συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης, για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων αξίας 125 δις €. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα χρησιμοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση για την δήθεν αποπληρωμή μέρους του δανείου των 110 δισ. που αντιστοιχεί στο μερίδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ που έχουν δανείσει την Ελλάδα!
Αυτά είναι τα σχέδια «ανάπτυξης» που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, έχοντας στο πλευρό τους και του «καλλικρατικούς άρχοντες». Είναι σχέδια ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της εργατικής δύναμης, με την «κινεζοποίηση» των μισθών, προς όφελος της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. Μια ανάπτυξη που θα σπρώξει ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια και την ανέχεια την εργατική τάξη. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από το «νέο μοντέλο ανάπτυξης» γιατί είναι τόσο παλιό όσο το βάρβαρο σύστημα που υπηρετούν. Ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού είναι αυτός της λαϊκής εξουσίας με λαϊκή οικονομία.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ του Δήμου Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Διόδια από αύριο στο Μαλακάσι


Με μια λιτή ανακοίνωση, η "Εγνατία οδός Α.Ε." ανακοίνωσε τη λειτουργία, από αύριο, 18 Νοεμβρίου 2011, σταθμών διοδίων στο Μαλακάι Καλαμπάκας. Πρόκειται για διόδια που θα λειτουργού για τους τρικαλινούς και Θεσσαλούς που θέλουν να μεταβαίνουν σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα. Αλλά και για όσους θα ήθελαν να επισκέπτονται π.χ. τα Μετέωρα και μετά να ξανοίγονται στο Ιόνιο. Γενικά, η επιβολή διοδίων δεν έχει αντιμετωπιστεί στον νομό, παρά μόνο σε φραστικό επίπεδο, από τους "Δεν πληρώνω". Δεν έχει γίνει τίποτε, δεν έχει κινηθεί κανείς αρμόδιος φορέας εναντίον τους. Μέχρι τώρα, όλοι παρακολουθούσαν τις μη πληρωμές, ως κάτι που γίνεται έξω, μακριά από τον νομό.

Δεν έχει αναληφθεί καμία ουσιαστική πρωτοβουλία, ούτε για τις πιθανές τοποθετήσεις διοδίων εντός του νομού ελέω Ε-65 (αν και φαίνεται ότι το τμήμα Τρίκαλα - Καλαμπάκα θα περικοπτεί, αφού δεν φτάνουν τα λεφτά για τις κατασκευαστικές). Η ουσία είναι ότι, πλέον, όσοι μέσω Τρικάλων είχαν μια διέξοδο στη δυτική Ελλάδα δωρεάν, τη χάνουν. Ούτε για τσίπουρο και κλαρίνα δεν θα μπορούμε να πάμε χχωρίς να πληρώνουμε στα Γιάννενα. Βεβαίως, υπάρχει εναλλακτική: η παλι΄ςο δρόμος της Κατάρας. Ωσάν καταραμένοι...
Το αντίτιμο των διοδίων είναι 2,0 ευρώ για τα ελαφρά οχήματα, 1,40 ευρώ για τα δίκυκλα και τρίκυκλα, 5,00 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με 2 ή 3 άξονες και λεωφορεία, και 7,00 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες.
Διαβάστε περισσότερα...

Μόνοι τους τα λένε


Προσέξτε τι ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες φαρμάκων. Προχθές έγινε μια τέτοια δημοπρασία για ένα αντιβιοτικό στα νοσοκομεία, τη σιπροφλοξανίνη (δραστικό αντιβιοτικό χωρίς εμπορική ονομασία). Την είχαν προϋπολογίσει στα 5.200.000 και με το νέο σύστημα την αγόρασε το Δημόσιο... 420.000 ευρώ! Δηλαδή την αγοράσαμε φθηνότερα κατά 93! ΤΟ ίδιο και χθες, όταν με άλλλη δημοπρασία, για επτά φάρμακα, κέρδισαν 20.053.701,43 ευρώ (τα είχαν προϋπολογίσει σε 38.491.458 ευρώ). Δηλαδή, πάλι κερδισμένο είναι το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει

ότι επί χρόνια διάφοροι έτρωγαν κι έπιναν στις πλάτες μας. Σημαίνει, όμως, ότι μπήκε τάξη; Οχι. Πρώτα απ' όλα, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, πρέπει να ξέρουμε την ποιότητα των φαρμάκων (π.χ. έκδοχα). Δεύτερον, ότι δεν μας είπαν τις ποσότητες που αγόρασαν (μπορεί, δηλαδή, να είναι τόσες, ώστε να χρειαστούν κι άλλες δημοπρασίες για ίδιες ουσίες, με το τελικό ποσό να αυξάνεται). Τρίτον, ότι το κράτος δεν έγινε ξαφνικά "καλό" και άλλαξε ο ρόλος του (ξέρετε, αυτόν που είπαν κάτι μουσάτοι, για την κυριαρχίας μιας τάξης σε μια άλλη), αλλά απλώς έγινε αλλαγή στους προμηθευτές ή/και στις εταιρίες. Εξάλλου, η ιστορία με τα γενόσημα φάρμακα ((φάρμακα των οποίων έχει λήξει η προστασία πατέντας), ως πανευρωπαϊκή κατεύθυνση και πρακτική, όπως είπε και ο Λοβέρδος, μάλλον σημαίνει ότι αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης των "καλών" εταιριών. Την ίδια ώρα, τα 5 ευρώ στα νοσοκομεία, δεν πάρθηκαν πίσω ως μέτρο, ενώ τον περασμένο μήνα η τρόικα ζήτησε αύξηση της εισφοράς στον ΟΓΑ, για παράδειγμα... Εν ολίγοις, μπορεί να φαίνεται ότι κερδίζουμε (προφανώς, σε απόλυτους αριθμούς), αλλά δεν ξέρουμε ακόμη, πόσο θα μας... κοστίσει το κέρδος αυτό.

Διαβάστε περισσότερα...

Λεφτά υπάρχουν...


Φυσικά και υπάρχουν λεφτά. Τα έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Γι' αυτό και το 2009 είχαν περισσότερο εισόδημα και φορολογήθηκαν περισσότερο από τα νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Φορολογικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για τη χρήση 2009, δεν μένει καμία αμφιβολία για το ποιοι είναι πλούσιοι σε αυτόν τον τόπο και δικαίως πρέπει να πληρώσει όσα δισεκατομμύρια έβγαλε τόσα χρόνια. Προσέξτε:
Τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή μισθωτοί κάθε είδους και συνταξιούχοι, δήλωσαν εισόδημα 81.215.127.026 ευρώ. Τα πάμφτωχα νομικά πρόσωπα δήλωσαν εισόδημα 15.073.458.182 και οι λοιποί φορολογούμενοι, 19.430.249.332 ευρώ. Ετσι,

ο φόρος που πλήρωσαν το 2009 κατανεμήθηκε ως εξής: μισθωτοί και συνταξιούχοι: 7.019.559.971, νομικά πρόσωπα: 3.622.760.945, λοιποι φορολογούμενοι: 1.995.528.608 ευρώ. Με τα στοιχεία αυτά, καθίσταται προφανές ότι αυτοί οι άθλιοι μισθωτοί και συνταξιούχοι, που απομυζούν τον ιδρώτα του φτωχού βιομήχανοι, πρέπει να πληρώσουν για τα δισεκατομμύρια που επί χρόνια έτρωγαν στις πλάτες κάθε φτωχού, τίμιου και σκληρά εργαζόμενου εφοπλιστή, βιοχήμανου, προμηθευτή και λοιπών μη προνομιούχων Ελλήνων. Ολα τα στοιχεία θα τα βρείτε εδώ. Οπως, για παράδειγμα, ότι 3.763 επιχειρήσεις (ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.) στην Αττική, είχαν φορολογητεέο (όχι όλο, ε;) εισόδημα 137.501.036 ευρώ, αλλά με τα διάφορα κόλπα, πήραν και επιστροφή φόρου 3.608.191 ευρώ! Ή ότι, βεβαιωθείς φόρος για κληρονομιές στην Πελοπόννησο ήταν 15.593.724,29 ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν μόνο τα 5.210.857,80, ενώ διαγράφτηκαν και άλλα 225.535,76 ευρώ. Ή ότι από την περαίωση ΦΠΑ εξαετίας, όλο το 2010 στη Θεσσαλία, ενώ είχαν βεβαιωθεί 4.079.358,94 ευρώ, εισπράχθηκαν μόνο 826.685,90 και χαρίστηκαν 5.478,62 ευρώ. Φυσικά, η περαίωση ξανάγινε (τελευταία, έλεγε ο Παπακωνσταντίνου, μέχρι την επόμενη τελευταία.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίκαλα: Εργαζόμενοι απέτρεψαν διακοπή ρευματοδότησης


Την Τρίτη 15/11/2011 συνεργείο εργολάβου της ΔΕΗ πήγε να κόψει το ρεύμα σε συνάδελφο, άνεργο εδώ και ενάμισι χρόνο, ο οποίος αδυνατεί να πληρώσει, εφόσον δεν έχει εισόδημα. Η διακοπή αυτή αποτράπηκε. Με το νέο φοροχαράτσι που καλούμαστε να πληρώσουμε μέσω της ΔΕΗ, χιλιάδες άνεργοι και εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση.


Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της Τρόικας είναι υπεύθυνη για την κατάσταση φτώχειας και εξαθλίωσης στην οποία έχει πέσει μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης και του λαού. Η πάλη για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, για δουλειά, αξιοπρεπή μεροκάματα, κοινωνική ασφάλιση και σύνταξη, συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και αυτών που την ασκούν.
Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, στα Τρίκαλα, ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τους 10.500. Απ αυτούς μόνο οι 2.000-2.500 παίρνουν επίδομα ανεργίας. Οι υπόλοιποι δεν έχουν κανένα εισόδημα. Άλλοι τόσοι είναι οι άνεργοι που δεν είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ επειδή δεν περιμένουν τίποτα απ αυτόν. Και αυτοί δεν έχουν εισόδημα. Πολλοί επίσης είναι και οι υποαπασχολούμενοι αλλά και οι εργαζόμενοι των οποίων το εισόδημα συρρικνώθηκε με την αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση των ωρών και ημερών εργασίας και φυσικά με τη μείωση του μισθού. Στην ίδια μοίρα είναι και οι συνταξιούχοι που είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται.
Χιλιάδες άνεργοι χωρίς εισόδημα αλλά και πολλοί εργαζόμενοι κινδυνεύουν να τους πάρει η τράπεζα το σπίτι ή το αυτοκίνητο. Για όλους τους παραπάνω λόγους χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αδυνατούν να πληρώσουν όχι το χαράτσι, αλλά το ρεύμα.
Η πρόσθετη φορολογία, το χαράτσι που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ, δεν αφήνει απ έξω τους άνεργους και η εξαγγελία ότι δήθεν απαλλάσσονται είναι κάλπικη, μιας και χρειάζονται μια σειρά προϋποθέσεις τις οποίες αν τις πιάσει κάποιος, είναι σα να πιάνει το λόττο.
Το σωματείο μας θα κινηθεί στην κατεύθυνση συντονισμού με άλλα σωματεία και θα απευθυνθεί και σε άλλους φορείς(Εργατικά Κέντρα, Αγροτικούς Συλλόγους, Δήμους κλπ), για να υπάρξει όσο το δυνατόν διευρυμένο αγωνιστικό μέτωπο, για να ανακληθεί το χαράτσι, να μην πληρωθεί και σε κάθε περίπτωση να αποτραπεί η διακοπή ρεύματος σε οποιαδήποτε εργατική και λαϊκή οικογένεια.
Σ' αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος του σωματείου τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας ενάντια στα χαράτσια.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, που έτσι κι αλλιώς αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι στη ΔΕΗ, να επικοινωνήσουν με τη διοίκηση του σωματείου.
Σωματείο Εργαζομένων στην Κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας {Ε65}
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία ΟΤΟΕ κατά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας

Με μια προκλητική ενέργεια η Διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων της, αγνοώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει την δικαιοσύνη για την επίτευξη των στόχων των εργοδοτών που είναι η κατάργηση όλων των συμβάσεων και την αντικατάστασή τους με ατομικές.


Με μια απαράδεκτη πρωτοβουλία σε χρόνο πλιτικά ύποπτο πριν από λίγες μέρες, αποφάσισε να επαναφέρει μια «παγωμένη και ξεχασμένη» αγωγή ακυρότητας Διαιτητικής Απόφασης του ΟΜΕΔ στον οποίο προσέφυγε η Ο.Τ.Ο.Ε το 2008, μετά την άρνηση των Εργοδοτικών Οργανώσεων Σ.Ε.Β., Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.) και Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Ε.Σ.Τ.Ε.), προκειμένου να προσέλθουν σε διάλογο για την σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Κι ενώ η συγκεκριμένη Διαιτητική Απόφαση υποχρεώνει και την Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας να την εφαρμόσει, η Διοίκηση της Τράπεζας αρνείται ακόμη και σήμερα την εφαρμογή της, παρά την επιβολή προστίμου που έχει επιβληθεί από την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας σε βάρος της Τράπεζας αλλά και την άσκηση ποινικής δίωξης ...που έχει ασκηθεί εναντίον του Προέδρου της κ. Λάππα για παράβαση της Εργατικής Νομοθεσίας.
Η συγκεκριμένη ενέργεια προκαλεί πρόσθετο προβληματισμό για τις επιδιώξεις της, αφού η συγκεκριμένη Τράπεζα είναι η μόνη από όσες είχαν στραφεί το 2008 κατά του Ο.ΜΕ.Δ. και του Προέδρου του, της Ο.Τ.Ο.Ε, του Μεσολαβητή και του Διαιτητή που εξέδωσε την Δ.Α., ενώ οι υπόλοιπες Τράπεζες έχουν αποδεχτεί την εφαρμογή της. Γίνεται, δε, εν μέσω βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, την οποία επιδιώκει να αξιοποιήσει ως ευκαιρία για να αφαιρέσει δικαιώματα των εργαζομένων.. Αντί η Διοίκηση της Τράπεζας και ο Πρόεδρος της να σεβαστεί τους θεσμούς και τους κανόνες του Συντάγματος, τον Νόμων και της Δημοκρατίας και να προχωρήσει σε συνεργασία με τους εργαζόμενους για την επίτευξη των στόχων της Τράπεζας, επέλεξε να συγκρουστεί μαζί τους.
Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές και ξεκάθαρο, πως δεν πρόκειται να ανεχτούμε περαιτέρω συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων, ούτε να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για τα ενδεχόμενα διοικητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Διοίκηση της Τράπεζας.
Οι συνεχιζόμενες και λυσσαλέες επιθέσεις των εργοδοτών και των εργοδοτικών τους οργανώσεων (ΣΕΒ-ΕΕΤ-ΕΣΤΕ) θα αντιμετωπιστούν δυναμικά όχι μόνο από τους εργαζόμενους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, αλλά από το σύνολο των εργαζομένων στις Τράπεζες, γιατί η υπεράσπιση του θεσμού των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων είναι υπόθεση όλων μας.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΟΤΟΕ
*Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, που έγινε στις 10/11. Περισότερα προσεχώς
Διαβάστε περισσότερα...

Δεύτερη απόλυση στο ΙΚΤΕΟ ΣΙΟΚΑΡ στα Τρίκαλα



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Καταγγέλλουμε σε όλον τον τρικαλινό λαό, στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους νέους, στα μικρομεσαία και φτωχά λαϊκά στρώματα, τη δεύτερη παράνομη απόλυση εργαζόμενου από το ιδιωτικό ΚΤΕΟ SIOKAR. Tο τελευταίο διάστημα η εργοδοσία στο ιδιωτικό KTEO SIOKAR προχώρησε στην επιβολή καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας μονομερώς, χωρίς να τηρεί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον νόμο, έτσι ώστε να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στην συγκεκριμένη επιχείρηση καθώς και για ασφάλιση για 4ωρη εργασία, αν και οι εργαζόμενοι δουλεύουν 8 με 9 ώρες την ημέρα.


Οι εργαζόμενοι διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπειά τους, κινήθηκαν νομικά για την παράνομη κίνηση από την πλευρά της εργοδοσίας και επίσης απευθύνθηκαν στο σωματείο μας του οποίου είναι μέλη, για περαιτέρω στήριξη. Αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο εργοδότης για καθαρά εκδικητικούς και τρομοκρατικούς λόγους προχώρησε στην απόλυση ενός εργαζόμενου και απείλησε πως ’’θα τους τελειώσει όλους έναν-έναν’’. Έτσι και κάνει τώρα, εντελώς αυθαίρετα, περνώντας στη δεύτερη απόλυση ενός συναδέλφου μας. Η στήριξη από το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Τρικάλων είναι αμέριστη, γι’ αυτό και προχωρήσαμε μέχρι στιγμής σε 2 στάσεις εργασίας παρά τον εκφοβισμό του εργοδότη ο οποίος κάλεσε και τις 2 φορές την αστυνομία.
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων καλεί την εργατική τάξη των Τρικάλων να καταδικάσει τις απολύσεις και να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που γίνονται μέχρι να αρθούν αυτές πίσω. Η εργατική τάξη μπορεί μέσα από τα Σωματεία της να διεκδικήσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της ενάντια στην κυβέρνηση, στο μνημόνιο, στο κεφάλαιο, στα σχέδια ΕΕ, ΔΝΤ, Τρόικας.
ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤ. ΥΠΑΛ/ΛΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ-ΝΟΕΜΒΡΗΣ ’11
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Νέα κυβέρνηση: πώς λέμε, νέα δεινά; Κάπως έτσι


Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, τα παζάρια μέχρις ότου σχηματιστεί, οι διαφοροποιήσεις (κωλοτούμπες, σε απλά ελληνικά) διαφόρων στελεχών του συστήματος, οι πραγμματικές δηλώσεις του νέου μη ψηφισθέντος πρωθυπουργού, είναι ήδη γνωστά. Ο λαός μας ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει, ξέρει τι έχει να δει, ξέρει τι έχει να βιώσει. Δεν χρειαζεται να μας δώσουν "φως" οι πληρωμένες δημοσκοπήσεις και οι παπαγάλοι των κυρίαρχων ΜΜΕ κάθε είδους. Τα βλέπει ο λαός στην τσέπη του. Τα νιώθει στο κρύο από το καλοριφέρ που δεν ανάβει ακόμη.


Εχει ήδη καταλάβει ότι κανένα απολύτως φιλολαϊκό, για τα μάτια του κόσμου, μέτρο δεν θα ληφθεί. Μπορεί, το πολύ πολύ, να πιάσουν κάποιον κομμωτή ή μεγαλοστέλεχος μιας εταιρίας. Αντε, και κανά δυο μεγαλογιατρούς, για να δείξουν ότι κυνηγούν τους επί δεκαετίες φοροδιαφεύγοντες και μονίμως στηρίζοντες το σύστημα. Αλλά, ακόμη κι αυτό να γίνει, οι (υπο)στηρικτές του συστήματος δεν θα θιχθούν. Οι εφοπλιστές δεν θα πιεστούν καν να φτηνύνουν τα εισιτήρια ή να πααφέρουν το καμποτάζ. Οι βιομήχανοι δεν θα κληθούν να αυξήσουν μισθούς και να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα. Οι τραπεζίτες δεν θα υποχρεωθούν να μειώσουν τα μερίσματα και να άρουν διάφορα ψιλά γράμματα από διάφορες κλεψιμέικες παγιωμένες καταστάσεις στο δούναι και λαβείων των δανείων και άλλων τραπεζικών "διευκολύνσεων".
Οι φοροφυγάδες δεν θα συλληφθούν, διότι ήδη δεν είναι εδώ. Οι καταθέσεις στην Ελβετία έχουν ήδη μετακομίσει για εξωτικά νησιά. Ο ορυκτός μας πλούτος κινδυνεύει. Τα νησιά μας τα ορέγονται. Την εργατική μας δύναμη τη χρειάζονται - τζάμπα. Τον λαό τον θέλουν υποτακτικό, πλήρως γνώστη των δύο αγγλικών λέξεων (σε διάφορες γλώσσες, φυσικά): yes men. Ετσι, προώθησαν αυτή την τριπλή συγκυβέρνηση, μπάζοντας στο παιχνίδι και κάποιον εταίρο που, θεωρητικώς, από άποψη ψήφων εμπιστοσύνης, δεν τον χρειάζονταν. Αλλά ήταν απαραίτητος, ως καλός γνώστης της "αγοράς", ως κανονικός μεσάζοντας αμερικανικών και αγγλικών συμφερόντων διαφόρων εταιριών, με το απαραίτητο περιτύλιγμα "καθαρότητας". Σε λίγο θα τον πετάξουν, με κάποιο πρόσχημα.
Αλλά η ουσία θα μένει. Ακόμη και στις προγραμματικές δηλώσεις του, ο μη ψηφισθείς από τον λαό πρωθυπουργός, δεν είπε ούτε μία λέξη για τον καημένο λαό που δεν ζει στο Π. Ψυχικό, αλλά στα κρύα σπίτια του Προυσσού, στα φτωχικά αγροτόσπιτα της Ξάνθης, στα μισοέρημα χωριά της Καστοριάς.
Ούτε μια λέξη..
Αντιθέτως, όλες αυτές οι εκφράσεις που μάθαμε καλά τα τελευταία χρόνια: αγορές, spread, μνημόνιο, έλλειμμα, χρέος, μηχανισμός στήριξης, δάνεια, πιστωτές, ήταν στην πρώτη γραμμή. Και, σημειολογικώς, δείχνουν το είναι, με το φαίνεσθαι να συμφωνεί.
Τίποτε δεν άλλαξε, τίποτε δεν θα γίνει καλύτερο. Ηδη, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι αυτό το έκανε η κακή προηγούμενη κυβέρνηση, φαίνεται ξεκάθαρα η συνταγή με την οποία θα συνεχιστεί ένα καλό μαγείρεμα: πολλή λιτότηα, αρκετή κρατική βία, πολλές δόσεις ξένων "μπαχαρικών", και μπόλικη αφαίρεση "νερού" (πλούτου). Αν, όμως, αφαιρέσεις το νερό, ποιος θα φάει τη σούπα;
Σ' αυτό ελπίζουν. Στο ότι θα τη φάμε και αυτή τη σούπα.
Αλλά, υπολογίζουν χωρίς τον νεροκουβαλητή!
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Σε ξένο αχυρώνα

Η νέα κυβέρνηση, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με σήριξη ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ δεν έχει τίποτε να προσφέρει στον λαό μας. θα είναι μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, η οποία είναι ένα βάθεμα της εξάρτησης της χώραας και, ταυτοχρόνως, επέλαση αντιλαϊκών μέτρων. Θα ωφεληθούν ακόμη περισσότερο οι κεφαλαιοκράτες, οι τραπεζίτες και οι πολυεθνικές. Ολοι αυτοί, πολιτικά εκφράζονται με το δίπολο Γαλλίας - Γερμανίας, που αντιπαρτίθετια έντονα με τις ΗΠΑ. Στην πράξη, οι ανταγωνισμοί τους και τα οικονομικά παιχνίδια με φόντο την κυριαρχία, εκφράζονται στην Ελλάδα, λόγω του ότι είναι "αδύναμος κρίκος" στο διεθνές καπιταλιστικό γίγνεσθαι.


Ετσι, μικρότερης "αξίας" ιμπεριαλιστές (Κίνα, Ρωσία) επιδίωξαν να πάρουν ρόλο σε όλο αυτό το παιχνίδι. Η νέα φάση επίθεσης σε χώρες - που, για πολλούς, έχει τη μορφή αποικιοκρατίας - οφείλεται στην ένταση και την κλιμάκωση του εγγενούς χαρακτηριστικού του καπιταλισμού σε φάση ιμπεριαλισμού: της όξυνσης της κρίσης, που οφείλεται σε αδιάθετα κεφάλαια, καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων κ.λπ. γνωστά από την εποχή του Λένιν. Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα θα είναι ένα ακόμη πειραματικό στάδιο για τις αντοχές των λαών σε περιόδους βάρβαρης επίθεσης και κρίσης.
Με άλλα λόγια, έχουμε να δούμε πολλά: οι ταξιτζήδες δεν θα έχουν στήριξη πλέον, όταν θα κληθούν να "απελευθερώσουν" τις άδειές τους. Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία θα συνεχίσουν να μην πληρώνονται και να μη βρίσκουν γάζες και σύριγγες. Οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να βλέπουν τον μειωμένο τους μισθό, ενώ θα αγωνιούν για το μέλλον τους, ελέω επικείμενων, νέων συγχωνεύσεων. Οι αγρότες θα συνεχίσουν να βλέουν μειμένη τη διεθή τιμή βαμβακιού, χωρίς να φταίει κανείς για αυτό! Οι μικρομεσαίοι έμποροι, οι απλοί μαγαζάτορες, θα συνεχίσουν να αγοράζουν ακριβά και δεν θα μπορούν να πωλούν φθηνά. Ετσι, ο ελληνικός λαός θα παραμείνει δέσμιος της διπλής εξάρτησης της χώρας.
Σε γενικές γραμμές, το αδιέξοδο στο πολιτικό σύστημα δεν λύνεται με συγκυβερνήσεις, ούτε καν με εκλογές. Στην πρώτη περίπτωση, επειδή η οικονομική βάση της χώρας είναι ανύπαρκτη ή ξεπουλημένη ήδη, σε μεγάλο βαθμό. Στη δεύτερη, επειδή οι εκλογές, με τα τωρινά δεδομένα, που δεν φαίνεται να αλλάζουν δραματικά, θα επιλεγεί μη αυτοδυναμία (και λόγω της απομάκρυνσης τμημάτων του λαού απο τα κυρίαρχα κόμματα), οπότε με εκλογική νωπή εντολή, θα υπάρξει νέα κυβέρνηση συνεργασίας, περίπου όπως η εκκολαπτόμενη.
Ταυτοχρόνως, η συγκεκριμένη αποδιοργάνωση της κυρίαρχης αριστεράς, που θα ήθελε πολύ να μετάσχει σε μια "προοδευτική" συγκυβέρνηση, δεν δίνει καμία διέξοδο. Αντιθέτως, εγκλωβίζει τις πολυποίκιλλες και πολύμορφες αντιδράσεις στη μνημονιακή πολιτική, σε εκλογικίστικες λύσεις. Ακόμη και τμήματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς το επιδιώκουν, αλλά το λένε με άλλα λόγια (για να αγαπιούνται).
Σε τελική ανάλυση, το συμπέρασμα όλων των αντιδράσεων και αντιστάσεων που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, θα πρέπει να έχουν μια σαφή οργανωτική βάση. Η οποία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά πηγάζει απο τον πολιτικό στόχο: τι θέλουμε να κάνουμε; επανάσταση; ρήξεις; μεταρρυθμίσεις; Το μέτωπο αντίστασης, θα πρέπει να έχει μία και μόνη πολιτική χροιά: έξω το ΔΝΤ, όχι στο Μνημόνιο. Ολα τα άλλα, περί ΕΛΕ, περί προοδευτικής αλλαγής κ.λπ., είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες, κυριολεκτικώς.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ποιός; Ο λαός


Τα γεγονότα της παρέλαση και στα Τρίκαλα, η απόφαση για δημοψήφισμα, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, έχουν έναν βασικό παρανομαστή: τον λαό: αυτός έβαλε ένα μέρος της σφραγίδας στις εξελίξεις. Αυτός ανάγκασε πολλούς να πάρουν θέση. Αυτός οδήγησε εν μέρει τα πράγμα μέχρι εδώ. Φυσικά, ο λαός δεν είναι ένα ομογενοποιημένο, ομαδοποιημένο και ομοιογενές πολιτικό μόρφωμα. Αποτελεί το μνημείο στο οποίο ορκίζονται όλοι. Είνια η κατ΄εξοχήν δύναμη που επικαλούνται άπαντες. Δημιουργεί σημάδια και σημεία (ή και τέρατα) προς τέρψη, προς όφελος, προς κάθε τι που εξηγείται. Ο λαός είναι ο καθένας. Ετυμολογικώς, είναι όλοι. Και ο πλούσιος και ο φτωχός. Τυπικώς, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι ο ενεργώς σκεπτόμενως και πολιτικώς πράττων μη "προνομιούχος". Αλλά παραμένει

τ

ο μοναδικό σημείο αναφοράς όλων. Ακόμη και όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό και τις παραφυάδες αυτού (χουλιγκανισμός και πάτρωνές του) τον επικαλούνται. Ενίοτε, του αλλάζουν όνομα: κόσμος ή πολίτες ή κοινωνία των πολιτών. Διότι ο λαός είναι μπανάλ. Δεν τον αναφέρουν πια, σαν να προσπαθούν να τον αποξενώσουν απο την ίδια του την ύπαρξη, να τον κάνουν να πειστεί, να νιώσει ότι δεν υπάρχει. Δεν πρέπει να νιώσει ότι έχει δύναμη, ότι μπορεί να κρίνει εξελίξεις και - πολύ περισσότερο - να τις σημαδέψει κιόλας. Οσα συνέβησαν και συμβαίνουν, από την παρέλαση και δώθε, συμβαίνουν επειδή μερικοί βγήκαν και διαμαρτυρήθηκαν.
Φυσικά, ιστορικώς μιλώντας, μόνο δύο φορές στην ιστορία ο λαός σφράγισε τις εξελίξεις, με την έννοια της κομμουνιστικής επιβεβαίωσης: το '17 στη Ρωσία και το '49 στην Κίνα. Στις άλλες περιπτώσεις, εξαπατήθηκε. Τον χρησιμοποίησαν, καναλιζάροντας ηγεσίες και θέσεις, θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα, βάζοντας τη βία στη θέση της επίθεσης εναντίον του.
Ποιοι; Ακριβώς όσοι τον επικαλούνταν, οι επαγγελματίες πολιτικοί, όσοι επιθύμησαν να διατηρήσουν εξουσιαστικά διλήμματα (με απάντηση θετική, μόνο αυτή που αφορούσε στον εαυτό τους). Κάθε φορά που ο λαός κινητοποιείται, κάτι συμβαίνει. Μπορεί όχι "καλό", μπορεί οτιδήποτε, μπορεί τίποτε εκείνη τη στιγμή. Κοινωνία είναι, ως ρόδα που γυρίζει. Ή καλύτερα, όπως το χαρακτήρισε ο Μάο, κυκλική σπείρα (αυτοί οι Κινέζοι, πάντα έδιναν τα καλύτερα παραδείγματα. Εμείς είχαμε τις καλύτερες παροιμίες).
Εξάλλου, ο λαός, αγιοποιημένος για το αλάνθαστο κριτήριό του (όχι άδικα, τις περισσότερεςφορές) ξέρει να ξεχωρίζει. Ετσι, ξεχώρισε τους βουλευτές στην παρέλαση, ξεχώρισε τους προβοκάτορες στη Θεσσαλονίκη ξεχώρισε τους μαυροκουκουλάδες από τους αγανακτισμένους. Κάνει λάθη φυσικά. Η αγιοποιημένη αλάνθαστη πρακτική του είναι αντίθετη με την αέναη πορεία των πάντων που συμφύρονται από την ενότητα των αντιθέτων.
Αρα, αδύνατον να μην κάνει λάθη ο λαός. Απλώς παραμένει εν υπνώσει όταν τον υπνώνουν και ξυπνά όταν τσιμπιέται. Δρα και κινείται υπέρ του ιδίου όταν απορεί για το μέλλον του και επιτίθεται όταν νιώσει έτοιμος. Μα, όλα μόνος του τα κάνει; Οχι φυσικά. Εχει προστάτες, έχει οδηγούς, έχει εμπνευστές. Επομένως, δεν είναι μόνος του. Απλώς, χρειάζεται εκείνον τον συμπαραστάτη, που θα του δώσει ιδέες και θα του δείξει τρόπους, προκειμένου, σε μια διαδικασία αλληλοτροφοδότησης, να επιτευχθεί ένας πολυόθητος στόχος.
Ποιος θα είναι αυτός; Μα, απλό: όποιο καθορίσει ο λαός! Πώς θα το καθορίσει; Με βάση τα θέλω του! Αρα, ποια είναι τα θέλω του; Οι οικονομικές του απαιτήσεις. Επομένως... όλα είναι χρήμα; Ή όλα είναι ζήτημα μιας καλύτερης ζωής; Αυτό δεν το έχει λύσει ο ελληνικός λαός. Ξέρει τι δεν θέλει. Σίγουρα. Μαθαίνει (ξανά) πώς να το αποκτά. Θα κάνει λάθη, θα τον προδώσουν, θα πέσει σε αντιφάσεις, θα σηκωθεί, θα ξαναπέσει. Ο δρόμος είναι μακρύς. Αλλά χωρίς λαό, δεν έχει καν δρόμο.
Διαβάστε περισσότερα...

Τιμώντας έναν 11χρονο ήρωα


Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 27-10-2011, τα αποκαλυπτήρια της Αναθηματικής Στήλης στη μνήμη του 11χρονου Γιάννη Χατζηγιάννη, στην πλατεία Συνοικισμού.Ο μικρός αυτός ήρωας καθημερινά έκανε την διαδρομή Τρίκαλα – Πύλη ή Τρίκαλα – Ζάρκο μεταφέροντας σημειώματα της ΕΠΟΝ στους αντάρτες που δρούσαν στα περίχωρα των Τρικάλων. Εκτελέστηκε από συνεργάτες των Γερμανών οι οποίοι
ξέσπασαν με τόση αγριότητα σε αυτό το παιδί. Τον συνέλαβαν γιατί μετέφερε μία κουβέρτα που με την παρέα του είχε κλέψει από στρατώνα Γερμανών και αυτό συνέβη 2,5 μήνες πριν φύγουν οι Γερμανοί από την πόλη μας.
Τον έπιασαν μαζί με τον μικρότερο αδελφό του, δύο προδότες, δύο συνεργαζόμενοι με τους Γερμανούς, έφιπποι, τους σταμάτησαν, τους είδαν με την κουβέρτα, ο ένας χτύπησε τον μικρό Χατζηγιάννη και ο άλλος τον πυροβόλησε στο κεφάλι.
Ο Γιάννης Χατζηγιάννης ήταν από την Αρμενία, προσφυγόπουλο από την Κασταμονή της Μικράς Ασίας και έμενε με την οικογένειά του πίσω από το σημερινό Δικαστικό Μέγαρο που ήταν τα προσφυγικά, μέσα σε μια παράγκα.
Αρχικά έγινε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιο, ομιλία από τον δημοσιογράφο Θύμιο Λώλη, χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μιχαλάκη και κατάθεση στεφάνων
Διαβάστε περισσότερα...

Τα γεγονότα της παρέλασης


Πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα συνέβησαν μέσα σε λίγα λεπτά, κατά τις 12.15 το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου 2011, 71 χρόνια μετά το ηρωικό ΟΧΙ του λαού μας. Άλλωστε, όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος. Σε πολιτικό επίπεδο είχε σημασία το ότι η πόλη έγινε το επίκεντρο εκδηλώσεων που είχαν καιρό να γίνουν. Καταγράφουμε ορισμένα από τα όσα συνέβησαν ή δεν συνέβησαν το πρωί της Παρασκευής:
1. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ήταν πολύς. Περισσότερος από άλλες παρελάσεις των τελευταίων ετών. Ορισμένοι εκτιμούν ότι συγκεντρώθηκαν οι τρικαλινοί, γιατί κάτι περίμεναν να γίνει.
2. Από την εξέδρα των επισήμων έλειπαν οι βουλευτές Σούλα Μερεντίτη (είχε δηλώσει ότι θα βρίσκεται στην Ιταλία) αλλά και οι δύο της ΝΔ, Νίκος Λέγκας και Σωτήρης Χατζηγάκης.
3. Η συγκέντρωση των διαμαρτυρομένων, με πανό της Ένωσης τεχνικών ΔΕΗ, των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στον Ε65, γινόταν κοντά στον «Κωστάρα», προς την πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
4. Μέλη του ΚΚΕ βρισκόταν έξω από τα γραφεία του κόμματος.
5. Μικρή πορεία από μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών», ουσιαστικά 5 του "Δεν Πληρώνω"
6. Η κίνηση αγανάκτησης (ή επίθεση, ονομάστε τη όπως θέλετε) έγινε ξαφνικά, ταχέως, αστραπιαία. Κάποια στιγμή, μετά τη Φιλαρμονική του Δήμου, κάποιοι ξεκίνησαν από το σημείο κοντά στο κατάστημα «Μπουλογεώργου», χωρίς άγριες διαθέσεις, αλλά με σαφείς προσπάθειες να υπάρξει φραστική αντίθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Πιθανώς να ήθελαν να φύγουν οι πολιτικοί από την εξέδρα.
7. Σε χρόνο μηδέν, οι λίγοι που ξεκίνησαν, έγιναν πλήθος και κινήθηκαν κατά της εξέδρας των επισήμων. Οι επίσημοι έφυγαν, με τον κ. Μαγκούφη να δέχεται αμέσως μετά τη γροθιά.
8. Ο Δημ. Δαλαμάγκας κυνηγήθηκε από την Αστυνομία και συνελήφθη σχεδόν αμέσως, στον χώρο μεταξύ των δύο περιπτέρων, δεξιά της κεντρικής γέφυρας, μέχρι τον «Κωστάρα».
9. Το πλήθος εμπόδιζε για κάποιο διάστημα τη σύλληψή του.
10. Λίγο πριν, είχαν ξεκινήσει οι διαμαρτυρόμενοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία, παρά τις μικροσπρωξιές με κάποιους λίγους αστυνομικούς. Ο κόσμος ήταν πολύς και αρκετοί συνενώθηκαν μαζί τους.
11. Οι τρικαλινοί «συνόδευσαν» τον συλληφθέντα στην κλούβα, που βρισκόταν ακριβώς στη γωνία των οδών Κονδύλη και Ηρώων Αλβανικού Μετώπου (τι ειρωνεία!).
12. Αμέσως, ο πάρα πολύς κόσμος που συγκεντρώθηκε εκεί, απαίτησε την απελευθέρωση του Δ. Δαλαμάγκα, όπερ και εγένετο, λίγα λεπτά μετά. Προφανώς κάποιος αξιωματικός της ΕΛΑΣ αντιλήφθηκε ότι, μη απελευθέρωση, μπορεί να οδηγούσε σε δυσάρεστες καταστάσεις.
13. Η στάση της Αστυνομίας ήταν εξαιρετικά ψύχραιμη, μπροστά σε τέτοια μαζική αντίδραση.
14. Όλα τελείωσαν, όπως άρχισαν. Ξαφνικά!
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα κερδίσουμε τελικά από το «ΗΛΙΟΣ»;


Η πρόσφατη κινητικότητα για το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών «Ήλιος», αναδεικνύει σειρά ερωτημάτων για τα οφέλη του Δήμου Τρικκαίων από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Για την ακρίβεια, την ανάγκη απαίτησης συγκεκριμένων ωφελειών. Διότι, εκτός από τη συμβολή στη μείωση του δημοσίου χρέους, ο δημότης, που θα δει εκτάσεις του Δήμου να παραχωρούνται για το πρόγραμμα, θα πρέπει να διαπιστώσει κέρδη, σε όποιο επίπεδο είναι αυτό δυνατό.
Το πρόγραμμα

Ο «Ήλιος» είναι πρόγραμμα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία. Δηλαδή, θα εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά, σε έκταση περίπου 200.000 στρεμμάτων (δημόσια και δημοτικά), δυναμικότητας 10.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών. Τα οφέλη προβλέπεται να φθάσουν στα 20 δισ. ευρώ. Στο κόστος της επένδυσης θα πρέπει να περιληφθεί και η κατασκευή των δικτύων ενώ τα έσοδα (με βάση τις τιμές αγοράς της ηλιακής Ενέργειας στη Γερμανία) υπολογίζονται έως 80 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή του Δημοσίου στα έσοδα (καθώς το ελληνικό κράτος θα εισφέρει τη γη, τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και πιθανά φορολογικά κίνητρα) εκτιμάται σε 30%. Ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Δημόσιο θα προχωρήσει είτε σε τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από το πρόγραμμα ώστε να μειωθεί άμεσα το χρέος, είτε θα εισπράττει κάθε χρόνο τα έσοδα από την πώληση της ενέργειας τα οποία επίσης θα διατίθενται για την απομείωση των υποχρεώσεων της χώρας.
Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, γερμανικές εταιρίες και ελληνικό δημόσιο θα βρουν έναν τρόπο να εγκατασταθούν τεράστιες φωτοβολταϊκές μονάδες. Τα χρήματα από την πώληση του… ήλιου, είτε θα τα παίρνουμε από τους Γερμανούς και θα τα δίνουμε για τη μείωση του χρέους, είτε θα τα πάρουμε τιτλοποιώντας μελλοντικά έσοδα.

Δήμος Τρικκαίων

Ο Δήμαρχος Χρ. Λάππας είχε ήδη αποστείλει επιστολή στον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη, ζητώντας την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Μανιάτης απέστειλε με τη σειρά του επιστολή σε όλους τους ΟΤΑ με διαθέσιμες μεγάλες εκτάσεις, να μετάσχουν στο πρόγραμμα. Ο Δήμος Τρικκαίων, θεωρητικώς, είναι πρώτος στη λίστα, αλλά προφανώς θα πρέπει να εκπληρωθούν και ορισμένες προϋποθέσεις. Η χρονική σειρά, εξάλλου, σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν αντικαθιστά την πληρότητα των φακέλων των αιτούντων να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μανιάτης υπολογίζει ότι από τα 200.000 στρέμματα που θα αξιοποιηθούν το 1/3 θα είναι δημοτικές εκτάσεις, άμεσα θα έχει ως αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών για τους δήμους με τη συμμετοχή τους στο «Helios» να φτάνει τα 7-8 δισ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια.
Οι εκτάσεις θα πρέπει να είναι μεγάλες, δημόσιες, χαμηλής παραγωγικότητας -κατά προτίμηση άνω των 500 στρεμμάτων - στην και σε αυτές θα τοποθετηθούν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) - κυρίως φωτοβολταϊκά συστήματα.

Αντισταθμιστικά

Τι θα κερδίσει ο Δήμος Τρικκαίων και ειδικότερα οι δημότες; Αγνωστο! Το μόνο που αναφέρει ο κ. Μανιάτης είναι τούτο: με τα αάλογα αντισταθμιστικά οφέλη (θέσεις εργασίας κ.α.). Δηλαδή; Ποια είναι τα «άλλα»; Δωρεάν ρεύμα για τον Δήμο; Χρήματα; Μείωση φόρων; Όλα μαζί; Αγνωστο λοιπόν. Επομένως, είναι μια καλή ευκαιρία, να τεθεί σε διαπραγμάτευση από τον πρώτο Δήμο της χώρας που εκδήλωσε ενδιαφέρον, ολόκληρο το πακέτο αντισταθμιστικών ωφελειών. Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να διευκρινιστούν κι άλλοι όροι: η εταιρία που θα συσταθεί, θα συμπεριλάβει τον Δήμο Τρικκαίων; Οι εργαζόμενοι θα είναι εξασφαλισμένοι; Με ποια κριτήρια θα προσληφθούν; Η εταιρία κατασκευής και/ή η εταιρία διαχείρισης, θα είναι αμιγώς ελληνική ή θα είναι ένα σχήμα με επικεφαλής τους Γερμανούς; Θα υπάρχει πρόβλεψη για χρήση του ρεύματος και για την Ελλάδα; Ερωτήματα που θα απασχολήσουν, αφού διαφαίνεται ότι η απόφαση για ένταξη στο πρόγραμμα έχει πολλές πτυχές.
Διαβάστε περισσότερα...