Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ψάχνοντας για δουλειά


Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τέως εργαζόμενος και νυν άνεργος αυτού του νομού από την επέλαση του Μνημονίου, φαίνεται ξεκάθαρα από δύο συμβάντα. Το ένα, ο τεράστιος αριθμός αιτήσεων για ένταξη ανέργων στους κυλιόμενους πίνακες του ΟΑΕΔ για πιθανά έργα αυτεπιστασίας από τους Δήμους. Το δεύτερο, οι συνεχείς φημολογίες για το περίφημο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί για τον νομό Τρικάλων.

ΟΑΕΔ
Μόλις πριν λίγες ημέρες ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι καταρτίστηκαν οι προσωρινοί κυλιόμενοι πίνακες ανέργων που θα απασχοληθούν σε Δήμους, εάν αυτοί επιλέξουν να εκτελέσουν έργα με αυτεπιστασία. Εάν, δηλαδή, εκτελέσουν έργα για τα οποία, μετά τη σχετική έγκριση, υπάρχουν και λειτουργούν πλήρως η Οικονομική και η Τεχνική Υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σίγουρο ότι οι 4 Δήμοι θα εκτελέσουν έργα, αφού θα πρέπει να υπάρχει προς τούτο ως προϋπόθεση, η ύπαρξη και των ανάλογων υλικών…
Πάντως, οι σχετικές αιτήσεις που εγκρίθηκαν, ανεβάζουν σε δυσθεώρητα ύψη τον αριθμό όσων ανέργων κάνουν το παν για να βρουν δουλειά. Συγκεκριμένα, ανά Δήμο οι σχετικοί πίνακες περιλαμβάνουν τον εξής αριθμό:
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ: 667
ΠΥΛΗΣ: 478
ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ: 1166
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ: 195
Βεβαίως, αυτοί οι αριθμοί δεν είναι ακριβείς, ούτε αντιπροσωπευτικοί, αφού υπήρχε η δυνατότητα τριών επιλογών. Για παράδειγμα, ένας κάτοικος των Μ. Καλυβίων θα μπορούσε να υποβάλλει αίτηση στον Δ. Τρικκαίων, στον Δ. Καλαμπάκας και στον Δ. Καρδίτσας. Όμως, δείχνουν το μέγεθος της αγωνίας για εξεύρεση εργασίας, έστω με περιορισμένα έως ελάχιστα έσοδα.
Κοινωφελής Εργασία
Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα, που είχε εξαγγελθεί επί υπουργίας Λ. Κατσέλη δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί για τον νομό Τρικάλων, παρότι έχουν ξεκινήσει κάποιες εγκρίσεις για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κυρίως. Οι 1170 θέσεις πεντάμηνης διάρκειας αναμένουν τους επιλεγέντες, οι οποίοι θα εργαστούν λαμβάνοντας 625 ευρώ μηνιαίως.
Η σχετική διαδικασία προσλήψεων δεν έχει καμία σχέση με τους Δήμους, οι οποίοι ενεπλάκησαν μόνο στην επιλογή των ειδικοτήτων, βάσει των αναγκών τους. Όλα όσα αφορούν στις προσλήψεις θα γίνουν από τους φορείς (ΜΚΟ ή ΝΠΙΔ) που τα υλοποιούν. Στον νομό Τρικάλων οι φορείς αυτοί είναι το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και το Ιδρυμα Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου