Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Προς το τέλος της "πέργκολας"

Ο κοινόχρηστος χώρος στα Τρίκαλα καταπατείται και όλοι προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη απ’ αυτόν. Κάποιοι καταστηματάρχες τον θεωρούν ως επέκταση των καταστημάτων τους, καταλαμβάνοντας χώρο στα πεζοδρόμια ή/και στο οδόστρωμα. Κάποιοι πολίτες, με το πρόσχημα των χώρων στάθμευσης, αποκλείουν πρόσθετο χώρο, καταλαμβάνοντάς τον με τοποθέτηση σημάτων απαγόρευσης στάθμευσης, πέραν της πρόσοψης του γκαράζ. Κάποιοι επαγγελματίες, πιστεύοντας ότι το δικό τους κέρδος είναι πάνω απ’ όλα, τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα όπου δει. Όλα αυτά έρχεται να ρυθμίσει, για πρώτη φορά συνολικώς, η προς διαβούλευσης κανονιστική απόφαση του Δήμου Τρικκαίων, η οποία θα συζητηθεί την Τρίτη από την αρμόδια Επιτροπή Διαβούλευσης. Τα βασικά κείμενα είναι πολλά και σίγουρα θα προκαλέσουν αντιδράσεις από εκπροσώπους επαγγελματικών ομάδων. Από την άλλη, όμως, η λειτουργία μιας πόλης δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη, δεν μπορεί να στηρίζεται στα «στραβά μάτια» της εκάστοτε δημοτικής αρχής, δεν μπορεί να θεωρείται κτήμα όποιου με τσαμπουκά κάνει ό,τι θέλει, σε βάρος όλων των άλλων. Η λογική ότι «ο κοινόχρηστος χώρος είναι δικός μου» γιατί… έτσι, προφανώς ενόχλησε τη δημοτική αρχή. Ηδη από την ημέρα ορκωμοσίας του, ο νέος Δήμαρχος είχε θέσει τη λειτουργία των δημόσιων χώρων ως ένα από τα κύρια μελήματα της θητείας του. Ετσι, η κανονιστική απόφαση που θα συζητηθεί, τροποποιεί, καθορίζει και ορίζει για πρώτη φορά, συγκεκριμένες παραμέτρους που θα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας, προκειμένου να λειτουργεί ως πολίτης στο πλαίσιο μιας πόλης για όλους. Οι άξονες της κανονιστικής διάταξης είναι πέντε: γενικές αρχές, κοινόχρηστοι χώροι (τραπεζοκαθίσματα, σκιάδια, εμπορεύματα, οικοδομικά υλικά, φορτοεκφόρτωση βαρέων αντικειμένων, προσωρινή λειτουργία εργοταξίου, περίπτερα, εκδηλώσεις, στάσιμο εμπόριο, ψυχαγωγικά παιχνίδια), καθορισμός κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, παραποτάμιοι χώροι), πρόστιμα, μη παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων. Παρουσιάζουμε τμήμα των αλλαγών που προτείνονται, και οι οποίες αναμένεται να ενοχλήσουν κάποιους – αν υιοθετηθούν – αλλά να ευχαριστήσουν πολλούς – τους περισσότερους – άλλους.
Γενικές Αρχές
1. Τέλος στα «μοντέρνα»
Στην κανονιστική προτείνεται, σε όλους τους πεζοδρόμους, στην πλατεία ΟΤΕ, στο ιστορικό κέντρο, στην πλατεία Αρ. Αντωνίου και στο Φρούριο, όλα τα στοιχεία εξοπλισμού (καθίσματα, τραπέζια, γλάστρες κ.α.) να είναι μόνο από γήινα υλικά, όπως γυαλί, ξύλο κ.λπ.
2. Τέλος στις δήθεν πέργκολες
Προτείνεται η σκίαση των χώρων μπροστά από τα καταστήματα, να γίνεται μόνο με τέντες ύψους 3 μ. τουλάχιστον χωρίς στηρίγματα ή με ομπρέλες χωρίς διαφημίσεις. «Παράθυρο» αποτελεί η φράση που αναφέρει: είτε με ειδικές κατασκευές μετά από πρόταση (άδεια) των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Επίσης, απαγορεύονται οι μόνιμες κατασκευές κάθε είδους (υποστυλώματα, δάπεδα, καθίσματα, ζαρντινιέρες κ.λπ.)
3. Τέλος σε υπαίθριο Τσάμπιονς Λιγκ
Προτείνεται η απαγόρευση τοποθέτησης μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, συσκευών προβολής, τηλεοράσεων και διαφημιστικών στοιχείων, αλλά μόνο σε κοινόχρηστο χώρο.
4. Τέλος σε αυτόβουλες φυτεύσεις δέντρων
Τα φυτά και τα δέντρα θα τα φυτεύει πλέον μόνο η Γεωπονική Υπηρεσία.
5. Τέλος στο… παζλ των πλακιδίων
Όταν φυτεύονται δέντρα, τα πλακίδια θα τοποθετούνται από τον Δήμο και θα είναι ομοιόμορφα
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ
1. ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ
Προτείνονται τρία διαφορετικά μέτρα για την Ασκληπιού:
α) Τραπεζοκαθίσματα κατά μήκος του κεντρικού άξονα του δρόμου και σε πλάτος 2 μ. (ή 3 μ.) από τον άξονα εκατέρωθεν αυτού (δηλαδή, στο μέσον της Ασκληπιού, στην υπάρχουσα νησίδα). Θα αναπτύσσονται σε βάθρο μικρού ύψους (έως 10 εκ.) που θα σχεδιαστεί από την Τεχνική Υπηρεσία, σε χώρο που δεν θα υπερβαίνει την πρόσοψη της επιχείρησης και μεταξύ των παραχωρούμενων χώρων θα υπάρχουν διάδρομοι για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών. Οι πέργκολες θα αποξηλωθούν με ευθύνη των ιδιοκτητών και ο χώρος έμπροσθεν των καταστημάτων πλάτους 7 μ.(ή 6 μ.) σε κάθε πλευρά του δρόμου θα αποδοθεί στους πεζούς.
β) Θα τοποθετούνται κατά μήκος δύο παράλληλων λωρίδων πλάτους 2,5 μ. η καθεμία, σε βάθρο μικρού ύψους (έως 10 εκ.) που θα σχεδιαστεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Οι δύο λωρίδες θα απέχουν από την οικοδομική γραμμή 5 μ. η καθεμία και η μεταξύ τους απόσταση θα είναι επίσης 5 μ. (Δηλαδή, να τοποθετούνται στο ενδιάμεσο δρόμου και νησίδας, με χώρο για τους πεζούς). Το μήκος για κάθε κατάστημα θα είναι όσο η πρόσοψη του και μεταξύ των παραχωρούμενων χώρων θα υπάρχουν διάδρομοι για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.
γ) Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων θα γίνεται μπροστά από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε πλάτος 2 μ επί του πεζοδρόμου, χωρίς βάθρο και χωρίς να υπερβαίνει το μήκος της πρόσοψης του καταστήματος. (Η πρόταση που φαίνεται ότι θα επικρατήσει).
2. ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗ
Καμία παραχώρηση στον χαρακτηρισμένο – ξεχασμένο, όμως, από την εποχή Παπαστεργίου – ποδηλατόδρομο. Θα δίνονται 2 μ. στο πεζοδρόμιο για την κάθοδο της Κονδύλη, ενώ για τα πεζοδρόμια της αριστερής πλευράς, ισχύουν οι γενικές ρυθμίσεις για τα πεζοδρόμια.
3. ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ -ΜΑΝΑΒΙΚΑ
Υποχρεωτικά πλάτος 2 μ. για τους πεζούς, ενώ ό,τι απομένει, θα μοιράζεται εξίσου στα καταστήματα (αν υπάρχουν απέναντι καταστήματα) και μόνο στην πρόσοψή τους.
ΠΛΑΤΕΙΕΣ
Καταστήματα που θα χρησιμοποιούν την πλατεία, θα καταλαμβάνουν χώρο ίσο με το 70% του εμβαδού του. Αν ο χώρος δεν επαρκεί για όλους (π.χ. πλατεία ΟΤΕ), θα γίνεται αναλογικό μοίρασμα. Απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσματα στο πράσινο της πλατείας.
ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ
Παραχωρείται χώρος προς χρήση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πλάτους ίσου με το 20% του πλάτους του δρόμου. Θα πρέπει όμως να τηρούνται οι γενικές διατάξεις, δηλαδή: ελεύθερος χώρος για την κίνηση των πεζών, πλάτους 1,50 μ. τουλάχιστον, και ταυτόχρονα να είναι ελεύθερο το 50% τουλάχιστον του πλάτους των πεζοδρόμων. Αν με την εφαρμογή των παραπάνω παραγράφων απομένει χώρος προς χρήση μικρότερος των 0,5μ. τότε αυτός δεν παραχωρείται. Δηλαδή, θα ξαναποκτήσουμε πεζοδρόμια, αφού οι ρυθμίσεις αφορούν και στα εμπορικά καταστήματα, όπου η έκθεση προϊόντων θα γίνεται το πολύ σε πλάτος ενός μέτρου.
ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
Ασαφές περιεχόμενο της πρότασης: «Για κάθε περίπτωση παραχώρησης παραποτάμιων χώρων στο πρανές της όχθης του ποταμού αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο αφού πρώτα ζητηθεί γνωμοδότηση από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου».
ΤΙ ΛΕΙΠΕΙ
1. Με δεδομένη την ανάγκη προσκόμισης τοπογραφικής αποτύπωσης των επιχειρήσεων, θα μπορούσε ο Δήμος να προσφέρει δωρεάν τα υπάρχοντα αρχεία από την Πολεοδομία του
2. Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, θα μπορούσαν οι υπηρεσίες του Δήμου να συνδράμουν όσους καταστηματάρχες αναγκαστούν να πληρώσουν για αποξήλωση κατασκευών (πιθανώς με συμψηφισμό με τυχόν υπάρχοντα χρέη)
3. Με δεδομένη την ανάγκη για πληρωμή οφειλών, ως προαπαιτούμενο για έκδοση διαφόρων αδειών, να γίνει καμπάνια ενημέρωσης για τις διατάξεις του νέου νόμου, που έχουμε ήδη παρουσιάσει στον «Ε.Π.» . Πιθανώς να μπορούσε να δοθεί και μια πρόσθετη περίοδος χάριτος ως προς την καταβολή οφειλών.
4. Με δεδομένη την ασάφεια της διάταξης για τους παραποτάμιους χώρους, να απαγορευτεί κάθε χρήση των όχθεων και του ποταμού προς εμπορική χρήση.
5. Να διασαφηνιστεί τι θα συμβεί με τα ψυχαγωγικά παιχνίδια που δεν ανήκουν σε λούνα παρκ (π.χ. πλατεία Ρήγα Φεραίου)
6. Να διασαφηνιστεί ποιος θα είναι αρμόδιος για τήρηση των διατάξεων
7. Να διασαφηνιστεί ότι στα μικρά πεζοδρόμια (υπάρχουν πολλά στην πόλη) απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα
8. Να αποσαφηνιστεί τι θα συμβαίνει, αν υπάρχουν δέντρα σε πεζοδρόμια, που περιορίζουν την πρόσοψη των καταστημάτων, επομένως και τη χρήση του κοινόχρηστου χώρου (φυσικά, δεν θα κόβονται τα δέντρα!)
9. Να αποσαφηνιστεί τι θα συμβαίνει με όσους καταλαμβάνουν δρόμο με διάφορα σταντ που μας παρακαλούν να μην παρκάρουμε ή απλώς καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου