Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ψυχιατρική αδιαφορία στα Τρίκαλα

Τι συμβαίνει με την ψυχική υγεία στη Θεσσαλία; Πολλά, βασιζόμενα στο…. τίποτε. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η πρόταση του υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ, ουσιαστικά εξαφανίζει τις ενταχθείσες στο ΕΣΠΑ ψυχιατρικές κλινικές στα Νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας, γίνεται προφανές ότι οι ψυχικά ασθενείς θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον πλείστα όσα προβλήματα περίθαλψης. Οι δε οικογένειές τους, πλήθος προβλημάτων μετακίνησης, διαμονής, παρουσίας, συμπαράστασης. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, για τους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, θα λειτουργήσει μόνο μία δημόσια Ψυχιατρική Κλινική (!), αυτή στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, όπου ήδη υπάρχει. Σε αυτή, τα κρεβάτια αυξάνονται από 10 σε 12, με 8 γιατρούς. Αυτά τα 12 κρεβάτια, λοιπόν, θα πρέπει να καλύψουν τεράστιες ανάγκες στον τομέα της ψυχικής υγείας, με δεδομένο ότι μόνο στον νομό Τρικάλων λειτουργούν τέσσερις ιδιωτικές κλινικές. Ενώ σε όλη τη Θεσσαλία, όλες οι κλινικές διαθέτουν 1.200 κρεβάτια…
Στο δε νοσοκομείο Βόλου, θα υπάρχει αυξημένη φροντίδα, με 24 κρεβάτια. Επίσης, θα υπάρχουν 4 κρεβάτια στην Ψυχιατρική του Νοσοκομείου Καρπενησίου, αλλά αυτά λογικά θα αφορούν στους στερεοελλαδίτες. Για την κατάσταση στη Θεσσαλία, με δεδομένο ότι θα λειτουργούν συνολικώς 36 κρεβάτια, η περίθαλψη είναι και πάλι μειωμένη. Διότι, δεν έχει ξεκαθαρίσει το εξής απλό: η Μαγνησία θα διαθέτει 24 κλίνες και οι άλλοι τρεις νομοί, μόλις 12; Θεωρητικώς, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα περίθαλψης ασθενών και στον Βόλο. Αυτό, όμως, θα πρέπει να διευκρινιστεί, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι υπάρχει διάκριση, με δεδομένο ότι στην πρώτη, παλιότερη πρόταση, πριν μερικούς μήνες, το Αχιλλοπούλειο του Βόλου θα λειτουργούσε ως αυτόνομο Νοσοκομείο. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί απάντηση για το τι θα συμβεί, ως προς τη ροή των ασθενών. Δηλαδή, με βάση την πρόταση, η 5η Δ.Υ.Πε.θα πρέπει να «διαμορφώσει ροές ασθενών με βάση τους δείκτες νοσηλευθέντων ανά τομείς στα υπό κοινή διοίκηση Νοσοκομεία (Π.Γ.Ν. και Γ.Ν. Λάρισας), καθώς και στα αντίστοιχα Νοσοκομεία Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Εύβοιας». Δεν αναφέρεται, επομένως, κάτι για τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν κοινή διοίκηση και, βεβαίως, ούτε καν ψυχιατρική κλινική. Από την άλλη, η πρόταση για την ψυχική υγεία περιλάμβανε τέσσερα σενάρια, τα οποία επελέγησαν με βάση την… Κρήτη, ευελπιστώντας ότι κάποιο από αυτά θα εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από τα τέσσερα σενάρια αυτά, ιδανικότερο θεωρείται το πρώτο, σύμφωνα με το οποίο:
Α Σενάριο (ιδανικό σενάριο)
Σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) υπό το οποίο θα υπαχθούν όλες οι μονάδες ψυχικής υγείας της Κρήτης, ήτοι:
1. Τα Ψυχιατρικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων
2. Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας
3. Όλες οι Κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας:
i. Οικοτροφεία
ii. Ξενώνες
iii. Προστατευμένα Διαμερίσματα
iv. Κινητές Μονάδες
v. Κέντρα Ημέρας
vi. Κατ΄ οίκον νοσηλεία
vii. Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης για ψυχικά πάσχοντες (ΚΟΙΣΠΕ)
viii. Άλλη κοινοτική δομή
Αυτό, όμως, είναι μια επιθυμία και όχι μια πραγματικότητα. Ειδικά στη Θεσσαλία, όπου είχαν εγκριθεί οι ιδρύσεις ψυχιατρικών τμημάτων στα δύο νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας, συνολικής δυναμικότητας 40 κλινών (από 20), το παραπάνω σενάριο μοιάζει απραγματοποίητο. Διότι θα μπορούσαν να προσφερθούν περισσότερες υπηρεσίες υγείας, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες. Αλλά, το Μνημόνιο έχει άλλη γνώμη και οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως αριθμοί. Όπως επίσης, το Μνημόνιο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα για τα παιδιά: σε ολόκληρη τη Θεσσαλία δεν προβλέπεται ένα τουλάχιστον τμήμα παιδοψυχιατρικής, παρότι οι ανάγκες είναι και σε αυτόν τον τομέα μεγάλες. Και να πει κανείς ότι δεν υπάρχει χώρος; Η ίδια η μελέτη – πρόταση για την κάλυψη των ασθενών στο Νοσοκομείο Τρικάλων, παρουσιάζει ένα ποσοστό κοντά στο 75%. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αύξηση των κλινών, προκειμένου να εγκατασταθεί η ενταγμένη στο ΕΣΠΑ – αλλά εγκαταλειμμένη – ψυχιατρική κλινική; Γιατί, ομοίως, δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Καρδίτσα; Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας για θέματα υγείας, Γ. Τσίγκας. Ο οποίος, φυσικά, δεν μπορούσε να «απολογηθεί» για τις κρατικές ελλείψεις. Επισήμανε, όμως, ότι το αυτονόητο, δηλαδή η ανάπτυξη και ουσιαστική λειτουργία των κλινικών αυτών, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την τεράστια αναγκαιότητα. Τόνισε, δε, ότι η ανυπαρξία τους, επιβαρύνει την παροχή τέτοιων υπηρεσιών υγείας, ενώ, βεβαίως, και η μετανάστευση των ασθενών και συγγενών, είναι ένα τεράστιο πλήγμα με σοβαρές παρενέργειες στα νοικοκυριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου