Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Αιγαίο για... δύο

Οτι θα γίνει κάτι με τα ελληνοτουρκικά, θα γίνει. Οτι το πιθανότερο είναι, αυτό το "κάτι" να σχετίζεται με αναβάθμιση της Τουρκίας και ανάδειξή της σε κανονική περιφερειακή δύναμη, επίσης θεωρείται δεδομένο. Αλλά ότι θα μας "πρότειναν" να συμβιβαστούμε έτσι απλά, με μόνη παραχώρηση τη μη πτήση τουρκικών αεροπλάνων πάνω από τα νησιά μας, δεν το περίμενα... τώρα. Νόμιζα ότι πρώτα θα έλεγε όσα είπε ο Ερντογάν και μετά θα ακολουθούσε η προβολή θέσεων - υποδείξεων της ICG (Διεθνής Ομάδα Κρίσεων). Αλλά, επειδή είχε έρθει η Χίλαρι και επειδή οι Τούρκοι, μετά την ανάληψη "φιλοξενίας" συνεδρίου Σύρων αντικαθεστωτικών, αισθάνονται ισχυροί, αποφασίστηκε (όχι μόνο από αυτούς) να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους. Σε γενικές γραμμές, όπως γράφει η "Ελευθεροτυπία", η ICG "συνιστά":
1 Η Τουρκία σταματά επισήμως τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα αναλαμβάνει δέσμευση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, από τη στιγμή που μια συναινετική συμφωνία με την Τουρκία έχει επιτευχθεί και επικυρωθεί. Η Τουρκία δεσμεύεται να διαλύσει ή να απομακρύνει την τέταρτη στρατιά από το Αιγαίο.
2Οι δύο χώρες ανακοινώνουν ετοιμότητα να διαπραγματευτούν ειδικές ρυθμίσεις για το Αιγαίο στη βάση των γενικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία, ως ναυτική χώρα, έχει δικαιώματα τα οποία θα πρέπει να προσμετρηθούν στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο. Στην έκθεση σημειώνεται ότι ανάλογες αποφάσεις έχουν επιδικαστεί και αποφασιστεί από άλλες χώρες με παράλια σε κοινή θάλασσα. Η Τουρκία αναλαμβάνει δέσμευση να αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας βάσει αυτού να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν από κοινού ότι οι διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνουν διατήρηση των διεθνών υδάτων προς τα μεγάλα λιμάνια της Τουρκίας και ότι τα στενά της Μαύρης Θάλασσας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διεθνείς πλοηγήσεις.
3Ελλάδα και Τουρκία διαπραγματεύονται για περιορισμό των χωρικών τους υδάτων, βασιζόμενες στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων. Συμφωνούν σε διάμεσες γραμμές, όπου αυτά τα όρια επικαλύπτονται, και σε περιορισμό των ελληνικών χωρικών υδάτων στα σημεία που θεωρούνται αναγκαία ώστε να διασφαλιστούν κοινώς αποδεκτοί διάδρομοι για διεθνείς διελεύσεις πλοίων μέσω του Αιγαίου. Συμφωνούν δε εκ προοιμίου να εξουσιοδοτήσουν το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί για κάθε διαφωνία επί των εδαφικών διαφορών.
4Τέλος, Τουρκία και Ελλάδα προσφεύγουν για οποιαδήποτε άλλη διαφορά και ειδικώς για το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Δηλαδή, η Ελλάδα κερδίζει μόνο... ησυχία και λιγότερα καύσιμα για τα μαχητικά. Η Τουρκία κερδίζει έλεγχο του Αιγαίου και μοίρασμα υφαλοκρηπίδας, αφού τα 12 ν.μ. δεν υπάρχουν πουθενά, με δεδομένο ότι προτείνεται να γίνει συμψηφισμός, όπου αυτά συμπίπτουν (δηλαδή παντού). Το πολύ πολύ, να δώσουν και μια υπόσχεση για τη Χάλκη.
Καλέ κυρία Χίλαρι, είστε απλώς ιμπεριαλίστρια ή πολύ ιμπεριαλίστρια;
* Οπου στη φωτό βλέπετε γαλάζιο και λευκό, είναι τα διεθνή ύδατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου