Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

"Please, καν'τε με πρωθυπουργό"

Αποτυχημένο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς το διεθνές σχέδιο για την εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδας και επισημαίνει την ανάγκη άμεσης επανεξέτασής του. Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη σε διεθνές μέσο από την ημέρα της ανάληψης της ηγεσίας της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς υπεραμύνεται της φορολογικής του πρότασης με επίκεντρο τη μείωση των φόρων και των συντελεστών. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει η τρόικα να επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει τους φόρους για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και κατ' επέκταση της ανάπτυξης, αντί να «στραγγαλίζει» την ελληνική οικονομία με αυξήσεις φόρων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σαμαράς δέχεται έντονες πιέσεις από την Ευρώπη και το ΔΝΤ να συναινέσει στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, αλλά διευκρινίζει πως εκείνος προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θα αποτύχει εκ νέου στην επίτευξη των στόχων λόγω της πολιτικής που ακολουθείται και σε τρεις μήνες θα ζητά ξανά χρήματα. Επίσης επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ συμφωνεί με το πρόγραμμα περικοπών και πώλησης δημόσιας περιουσίας της τάξης των 50 δισ. ευρώ, αν και τονίζεται πως οι πρόσφατες αυξήσεις φόρων θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση στη χώρα. Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα του προέδρου της ΝΔ είναι ότι λίγοι είναι αυτοί που συμφωνούν με την άποψή του στο εξωτερικό.
«Χρειάζεται άλλο σχέδιο»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι το πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα «είναι αποτυχημένο» και επικαλείται τα «φτωχά» φορολογικά έσοδα και την επιδείνωση της ύφεσης. «Πιστεύω ότι οι πιστωτές μας θα πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Το ερώτημά μου είναι γιατί θα πρέπει να κατρακυλήσουμε και άλλο;» υποστηρίζει χαρακτηριστικά και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα πολύ πιο γρήγορα από το σχέδιο λιτότητας που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.
Η συνομιλία με Μέρκελ
Στη συνέντευξη ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι μίλησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την κατάσταση στην Ελλάδα και της είπε, πως το πρόγραμμα που προτείνει ο ίδιος είναι η μοναδική λύση για τη χώρα και κατ' επέκταση για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. «Είπα στην Μέρκελ: Κοίτα, αν το σχέδιό σου έχει αποτέλεσμα, τότε είμαι λάθος. Όμως αν δεν έχει αποτέλεσμα, τότε θα χρειαστείς ένα νέο σχέδιο και εγώ είμαι αυτός που μπορεί να το εφαρμόσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου