Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Αντίο δημόσια δωρεάν υγεία

Για τα παρακάτω, τμήμα της πλατείας Τρικάλων δεν βγάζει κουβέντα
Αφού οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως αριθμοί, στον βωμό του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, ήταν λογικό ο τομέας της υγείας να θεωρηθεί ιδανικός – μετά από αυτόν των σχολείων – να εξυφανθεί σχέδιο «αναδιάρθρωσης» των υπηρεσιών στον λαό. Η τελική πρόταση του υπουργείου για την αναδιάταξη του ΕΣΥ, ειδικά στον νομό Τρικάλων, είναι μια καθαρά λογιστική θεώρηση των ασθενών και των συγκεκριμένων υπηρεσιών, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη της το βασικό: ότι οι υπηρεσίες υγείας προσφέρονται σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, για… να μην τις έχουν. Η πρόταση, που θα τεθεί σε διαβούλευση για δύο εβδομάδες, έχει στηριχθεί σε διάφορα στοιχεία, τα οποία, φυσικά, θεοποιούνται. Προσδοκά μείωση κόστους και στοχεύει στην «πλήρη ενοποίηση των υπηρεσιών, ιδιαίτερα στον τομέα των ξενοδοχειακών, διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών». Αυτό που δεν λέγεται, είναι το κλείσιμο κλινικών και η μείωση κρεβατιών σε άλλες, χωρίς προσλήψεις προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού). Σε επίπεδο, δε, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου κανονικά θα έπρεπε να δοθεί βαρύτητα, δεν αλλάζει τίποτε (!) και όλα παραπέμπονται στη λειτουργία του νέου, ενιαίου φορέα υπηρεσιών υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος υποτίθεται ότι θα ωφελήσει.
Τι προτείνεται
Η βασική ιδέα των συγχωνεύσεων νοσοκομείων στηρίζεται στη λογική της μείωσης κόστους. Για τον ίδιο παράδοξο λόγο, τα νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας, παρότι εξυπηρετούν πληθυσμό δύο νομών, θεωρούνται ως… συνεργαζόμενα, σαν να είναι, δηλαδή, ποδοσφαιρικές ομάδες που αλλάζουν παίκτες. Έτσι, παρότι ως κριτήρια ελήφθησαν υπ’ όψη και τα πληθυσμιακά, ο συνολικός πληθυσμός των 250.000 περίπου ανθρώπων, αντιμετωπίζεται για κάποιες ασθένειες ως μικρός, οπότε κλείνουν κλινικές. Συγκεκριμένα, τα δυο Νοσοκομεία θα έχουν:
- μία Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική, στα Τρίκαλα, με 20 κρεβάτια και 8 γιατρούς! Δηλαδή, για γέννες και γυναικολογικά προβλήματα, μόνο 20 κρεβάτια… Οι άλλες, ας πληρώσουν.
- Mία ΩΡΛ κλινική, στα Τρίκαλα, με 16 κρεβάτια και 7 γιατρούς. Όσοι δεν χωρούν, να πληρώσουν.
- Μία οφθαλμολογική κλινική, στην Καρδίτσα, με 16 κρεβάτια και 8 γιατρούς. Όσοι θέλουν να εγχειριστούν και δεν τους χωρά η κλινική, να πληρώσουν.
- Μία μονάδα εμφραγμάτων, στα Τρίκαλα, μαζί με την Καρδιολογική κλινική και όχι χωριστά. Οι καρδιτσιώτες προφανώς δεν καπνίζουν.
- Η Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας της Καρδίτσας καταργείται και μετατρέπεται σε ΜΑΦ – ΜΕΘ. Θεωρητικώς, θα καλύψει το κενό της έλλειψης μονάδας εμφραγμάτων.
Στο Νοσοκομείο Τρικάλων
Ειδικά στα Τρίκαλα, μειώνονται κλίνες και γιατροί σε κλινικές:
- Οι δύο χειρουργικές ενοποιούνται και, από σύνολο 54 κρεβατιών και 21 γιατρών, προτείνεται μία γενική χειρουργική κλινική με μόλις 40 κρεβάτια και 20 γιατρούς
- Τα 66 κρεβάτια των δύο παθολογικών αυξάνονται κατά δύο, με εσωτερική αναδιάταξη, ενώ ο αριθμός γιατρών παραμένει ο ίδιος (29).
- Η ουρολογική κλινική «χάνει» τρία κρεβάτια (24 από 27), ενώ ο αριθμός γιατρών παραμένει ο ίδιος.
- Η μονάδα μεσογειακής αναιμίας χάνει δύο κρεβάτια (4 από 6).
- Η καρδιολογική κλινική, παρότι ενοποιείται με τη μονάδα εμφραγμάτων, αποκτά μόλις ένα πρόσθετο κρεβάτι (28 από 27, ενώ 6 είναι τώρα στη Μονάδα εμφραγμάτων).
- Η παιδιατρική κλινική χάνει 7 κρεβάτια (!), αφού τα 19 μειώνονται σε 12, με ίδιο αριθμό γιατρών (8).
- Η μονάδα βραχείας νοσηλείας αποκτά ένα κρεβάτι (8 από 7).
- Η μονάδα τεχνητού νεφρού χάνει 8 κρεβάτια (!), δηλαδή θα μείνουν 12 από τα 20, με ίδιο αριθμό γιατρών (3).
- Η ορθοπεδική κλινική χάνει 7 κρεβάτια: 20 από 27, με ίδιο αριθμό γιατρών (7).
- Η ΜΕΘ αποκτά δύο κρεβάτια (8 από 6) αλλά με ίδιο αριθμό γιατρών (5).
Συνολικά, προβλέπεται, από τα 303 κρεβάτια που λειτουργούν (αντί 320 που θα έπρεπε να υπάρχουν), θα είναι διαθέσιμα για 130.000 πληθυσμό, συν τμήμα των καρδιτσιωτών, μόλις 260, ενώ θα μειωθεί και η οργανικότητα κλινών: από 320 σε 300. Στους γιατρούς, θα «κερδίσουμε» έναν: 144 από 143. Επίσης, δεν γίνεται νύξη για τις δύο ψυχιατρικές κλινικές που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Η αρχική πρόταση προέβλεπε λειτουργία μόνο μίας, στην Καρδίτσα. Το εν λόγω σχέδιο ποιεί την νήσσαν για το όλο θέμα.
Κέντρα Υγείας
Στα κέντρα υγεία του νομού Τρικάλων δεν αλλάζει κάτι. Στο σχέδιο, βεβαίως, υπάρχουν πολλά λόγια για προθέσεις, αλλά ουδέν στην πράξη. Όλα αφήνονται για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και τη μελλοντική ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με γενικότητες, όμως. Για παράδειγμα, προτείνονται διάφορα διοικητικά μέτρα (π.χ., ολοκλήρωση της περιφερειακής διάρθρωσης του συστήματος ΠΦΥ σε επίπεδο Δ.Υ.Πε. ή ολοκλήρωση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τουλάχιστον ασφαλισμένων ΟΓΑ), αλλά σε πρακτικό επίπεδο, ουδέν σαφές. Γίνεται μνεία σε ένα ακόμη διοικητικό μέτρο, αυτό της υπογραφής σύμβασης μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ (για ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ), προκειμένου «οι παρεχόμενες υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού από τις Μονάδες ΠΦΥ του ΕΣΥ να συνοδεύεται από τη δέσμευση, με τη μορφή ενός συμβολαίου παροχής». Δηλαδή, να λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας στο πλαίσιο του νέου οργανισμού, αλλά χωρίς να αναφέρεται με ποια μέσα τα γίνεται αυτό. Διότι, σε ολόκληρη την πρόταση, ουδεμία μνεία γίνεται για εξοπλισμό των Κ.Υ., ο οποίος, ως γνωστόν, σε πολλές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτος. Για παράδειγμα, σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, θα υπάρχουν μόνο δύο μαγνητικοί τομογράφοι, στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Στα Τρίκαλα θα παραμείνει ένας αξονικός, όπως και στην Καρδίτσα. Ενώ οι ελλείψεις σε απλές συσκευές καρδιακής ανάνηψης στα Κ.Υ. είναι προφανείς. Όπως προφανείς είναι σε όλους οι ελλείψεις ακόμη και σε γάζες…
Εργαζόμενοι
Άγνωστο παραμένει το καθεστώς υπό το οποίο θα εργαστούν (;) οι εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό). Δεν γίνεται κάποια νύξη για το τι θα συμβεί, με δεδομένο ότι η μείωση των κλινικών και των κλινών θεωρητικώς οδηγεί σε μείωση των αναγκαίου προσωπικού. Βέβαια, η λέξη «αναγκαία» αποκτά διαφορετικό νόημα στους ιθύνοντες, καθώς τα βλέπουν και τα εξετάζουν όλα υπό το πρίσμα της «δημιουργίας οικονομίας κλίμακος σε τοπικό επίπεδο». Πάντως, πολλοί φοβούνται για πιθανές μετατάξεις, ενώ τα απευκταία σενάρια δεν συζητώνται καν, παρότι θα έπρεπε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου