Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

"Μισή" διαβούλευση για την "πόλη που θέλουμε"

Επειδή κανείς δεν είναι «φωστήρας» και επειδή, πολλές δράσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων επιβάλλουν τη συμμετοχή των πολιτών ενεργώς σε ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος, μόνο ως προς το τμήμα των επιθυμιών, μια ηλεκτρονική διαβούλευση μέσω ερωτηματολογίου διενεργείται από το edialogos.gr. Πρόκειται για τη διαβούλευση που αφορά στη διαχείριση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος. Δηλαδή, τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει ο Δήμος (στα όρια του παλιού Δήμου Τρικκαίων), προκειμένου η πόλη να ομορφύνει, να αποκτήσει ή να διατηρήσει συγκεκριμένα σημεία και στοιχεία φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς. Με απλά λόγια, ερωτόμαστε και μπορούμε να απαντήσουμε μέσω του διαδικτύου (στην ιστοσελίδα του Δήμου ή στο edialogos.gr) για το τι θέλουμε να αποκτήσει η πόλη: ποδηλατικές διαδρομές στο ποτάμι; πλατεία με έμφαση στο πράσινο; χώρο έκφρασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε συνδυασμό με παιδική χαρά; Τέτοιες προτάσεις ενθαρρύνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUROSCAPES (Ευρωτοπία) με τον μακρόσυρτο επίσημο τίτλο INTERREG IVC - 'EUROSCAPES'«GREEN MANAGEMENT PLANS FOR EUROPEAN URBAN AND PERI-URBAN LAND». Αυτό που ενδιαφέρει, πάντως, όσους κατοικούν στην πόλη των Τρικάλων, είναι ότι μπορούν να προτείνουν δράσεις που θα μπορούσαν να αναληφθούν από τον Δήμο, προκειμένου να γίνει η ζωή μας πιο ευχάριστη. Φυσικά, τέτοιες δράσεις για να υλοποιηθούν, απαιτούν χρήματα – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Πάντως, στα θετικά του προγράμματος συγκαταλέγεται και η ανάδειξη όσων χώρων και δράσεων προταθούν, μέσω GIS. Δηλαδή μέσω των πληροφοριακών γεωγραφικών συστημάτων. Με απλά λόγια, αν μια από τις δράσεις – ή πολλές – υλοποιηθούν, θα «διαφημίζονται» και θα περιγράφονται μέσω της τεχνολογίας που ήδη διαθέτει το e-trikala.
Το ερωτηματολόγιο
Μόλις μπείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου, επιλέγετε τη σύνδεση EUROSCAPES ή μεταβαίνετε απ’ ευθείας στο ερωτηματολόγιο μέσω του edialogos.gr ή μέσω του e-trikala. Αφού εγγραφείτε, δηλώνετε τα στοιχεία σας και απαντάτε στις εξής ερωτήσεις:
1. Ποια νομίζετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής σας; Παρακαλούμε γράψτε τα και σημειώστε δίπλα το βαθμό σημαντικότητας από 5 μέχρι 1.
2. Κατά την άποψή σας, ποιες παρεμβάσεις (έργα ή ενέργειες) πρέπει να γίνουν για: α. την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος & τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο της περιοχής σας όσο και της πόλης.
3. Κατά την άποψή σας, ποιες παρεμβάσεις (έργα ή ενέργειες) πρέπει να γίνουν για: β. τη βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου
4. Ποια στοιχεία - χαρακτηριστικά, θεωρείτε σαν πλεονεκτήματα της περιοχής σας και τα οποία μπορούν να αναδειχθούν υπέρ της γενικότερης ανάπτυξης της περιοχής.
5. Κατά την άποψή σας, ποιοι παράγοντες θα βοηθήσουν για την επιτυχημένη υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Παρακαλούμε σημειώστε το βαθμό σημαντικότητας από 5 μέχρι 1: Οι υπηρεσίες του Δήμου, Οι Δημότες, Οι τοπικοί φορείς, Εθελοντικές οργανώσεις, Μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), Συνεργασία όλων των παραπάνω, Άλλο (Διευκρινίστε).
Από τις απαντήσεις ο δήμος στοχεύει, «το τοπικό σχέδιο δράσης που θα προκύψει να αποτελέσει ένα ρεαλιστικό και πρακτικού εργαλείο διαχείρισης του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου». Επομένως, μια καλή αρχή μπορεί να γίνει. Το αν θα εκτελεστούν και τα έργα, είναι ένα άλλο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου