Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ακριβός και ο πολιτικός γάμος

Εντάξει: γνωριστήκατε, ερωτευτήκατε, αποφασίσατε να ανοίξετε σπίτι και να παντρευτείτε. Επειδή λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά σας αρέσει και η αίσθηση του γάμου κάτω από τη σκιά του βράχου των Μετεώρων, σκεφτήκατε να τελέσετε πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο Καλαμπάκας. Όμως, στο εξής, βάσει της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πρέπει να καταβάλλετε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 100 ευρώ, χωρίς να διευκρινίζεται αν σε αυτό περιλαμβάνεται το τέλος χαρτοσήμου. Η απόφαση κατατάσσει τον Δήμο Καλαμπάκας στην κατηγορία των πιο «ακριβών» ΟΤΑ της χώρας, ακριβότερο εν μέρει και από τον Δήμο Τρικκαίων. Δεν διευκρινίζεται, επίσης, αν θα υπάρχει κάποιου είδους παροχή στους νεόνυμφους (ένα δώρο, μια επισημότητα, ένα κάτι τις τέλος πάντων), όπως συμβαίνει σε άλλους Δήμους. Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση (240/2011) το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα «την επιβολή ανταποδοτικού Τέλους υπέρ του Δήμου Καλαμπάκας κατά την τέλεση πολιτικών γάμων στον Δήμο μας ποσό 100 ευρώ για κάθε πολιτικό γάμο». Αντιθέτως, αν επιλέξετε να παντρευτείτε στα Τρίκαλα, θα σας βγει φθηνότερα, με την προϋπόθεση να διαλέξετε εργάσιμες ημέρες και ώρες. Τότε, θα πληρώσετε 60 ευρώ, ενώ αν θελήσετε μια κλασική επισημότητα (Σαββατοκύριακο ή αργία), το κατοστάρικο και πάλι κάνει την εμφάνισή του.
Οι άλλοι Δήμοι
Στην υπόλοιπη Ελλάδα το… τιμολόγιο διαφέρει. Πολλοί Δήμοι σκέφτονται σοβαρά τους δημότες ή τους ετεροδημότες τους και αποφασίζουν να επιβάλλουν ανταποδοτικό τέλος, ενίοτε με κάποιες παροχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντως, τα ποσά είναι αρκετά μικρότερα από τους δύο Δήμους του νομούς που έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις. Σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις – κάναμε μία ενδεικτική έρευνα – υπάρχουν Δήμοι με ισόποσο με τους τρικαλινούς ΟΤΑ τέλος, ενώ μόνο μία περίπτωση είναι πιο ακριβή από την Καλαμπάκα (και τα Τρίκαλα τα Σαββατοκύριακα). Ενδεικτικά παραδείγματα
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ποσό 50 ευρώ, με διαφωνία συμβούλων ότι είναι αυξημένο σε σχέση με παλιότερα.
ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Δήμος με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αρχικώς συζητήθηκε το ενδεχόμενο, οι γάμοι σε αυτόν τον τουριστικό Δήμο να γίνονται και εκτός Δημαρχείου. Τότε θα στοίχιζαν 100 ευρώ, ενώ 50 ευρώ θα δίνονταν για το Δημαρχείο. Μάλιστα, στη σχετική συζήτηση ειπώθηκε ότι θα είναι ένας καλός τρόπος προσέλκυσης τουριστών. Αργότερα, τον περασμένο Μάιο, άλλαξε η απόφαση. Ελήφθη υπ’ όψη ότι θα μπορούσαν να δοθούν «επιπλέον ειδικές παροχές προς τους μελλόνυμφους πολίτες και τους καλεσμένους τους κατά τη διεξαγωγή του πολιτικού γάμου (όπως ζωντανή μουσική/ ορχήστρα, παροχές εστίασης προς τους καλεσμένους, ειδικός ανθοστολισμός, κ.λπ.)». Σαν κανονικό γραφείο δηλαδή! Επισημάνθηκε όμως ότι «σε κάθε περίπτωση οι παροχές αυτές δεν πρέπει να σχετίζονται με τη διακόσμηση του χώρου προς εξασφάλιση της επισημότητάς του ή να είναι σχετικές με τις ώρες τέλεσης του γάμου (π.χ. απογευματινές ώρες έναντι πρωινών)». Έτσι, αποφασίστηκε να μην καταβάλλεται τέλος για τον γάμο, παρά μόνο το χαρτόσημο, αυτό που από τον νόμο πρέπει να πληρώνουμε, που ανέρχεται μόλις στα 14,67 ευρώ. Αν κάποιο ζευγάρι θέλει άλλες παροχές, θα πληρώνει:
- 50 € για ειδικό ανθοστολισμό και παροχή ειδικού ανθοστολισμού προς τους καλεσμένους
- 200 € όταν θα προσφέρονται επιπλέον των ανωτέρω και ειδική μουσική Τόσο απλά και τόσο «επιχειρηματικά». Αλλά και με πραγματικό ανταποδοτικό τρόπο.
Πάντως, υπήρχε κι ένας σύμβουλος μόνος, που φώναζε ότι θα πρέπει να μην πληρώνει κανένα ζευγάρι. Δ
ΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Η μία άποψη υποστήριζε καταβολή 55 ευρώ, η άλλη την πλήρη κατάργησή του. Επικράτησε η πρώτη άποψη.
ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Ένας ακριβός Δήμος, με διακρίσεις: 80 ευρώ για δημότες, 100 ευρώ για ετεροδημότες. Αλλά έχει μια γκλαμουριά ο γάμος στο Μαρούσι.
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – ΕΥΟΣΜΟΥ
Εκεί κοστολόγησαν τα πάντα: από τις καρέκλες και τη καθαρίστρια, μέχρι τη μοκέτα και τα λουλούδια. Και αφού τα κοστολόγησαν, αποφάσισαν να επιβάλλουν τέλος 50 ευρώ. Μόνο ένας σύμβουλος είχε κάτι περίεργες ιδέες περί 200 ευρώ, μόνο σε ετεροδημότες.
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Στην αρχή είχαν μια εισήγηση με κατηγοριοποιήσεις: άλλη τιμή πρωί, άλλη απόγευμα, άλλη για δημότες, άλλη για ετεροδημότες. Τελικώς αποφάσισαν, τέλος 80 ευρώ για το πρωί και 100 για απόγευμα και αργίες. Αν, όμως, οι μελλόνυμφοι είναι φτωχοί (θα προκύπτει από τη φορολογική δήλωση), το τέλος δεν θα υφίσταται…
ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ο πιο ακριβός Δήμος: 150 ευρώ για όλους, εκτός από τους άπορους. Δεν ψηφίστηκε πρόταση για συμβολικό δώρο στους νεόνυμφους.
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΗΣ
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, το 90% των ζευγαριών στον με αρκετό μουσουλμανικό πληθυσμό Δήμο, επιλέγει τον πολιτικό γάμο. Μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν τίποτε. Πλέον, θα δίνουν 50 ευρώ οι μελλόνυμφοι.
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ
Μεσαία κατηγορία. Ένα απλό 60αρι.
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Τέλος στα 100 ευρώ, επειδή τόσο ήταν στον παλιό Δήμο Ν. Μάκρης. Κάποιοι σύμβουλοι αντέδρασαν.
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Ακριβός ο γάμος: το τέλος ανέρχεται στα 100 ευρώ. Δ
ΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
Κι άλλος ακριβός Δήμος, επίσης με τέλος στα 100 ευρώ.
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
Μάλλον σκέφτηκαν πολύ τα νέα ζευγάρια της πόλης και των γύρω χωριών: μόλις 30 ευρώ για δημότες, 50 ευρώ για ετεροδημότες. Φυσικά, κανείς Δήμος δεν διευκρινίζει τι συμβαίνει, εάν ο ένας εκ των δύο μελλόντων συζύγων είναι δημότης και ο έτερος όχι.
ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Μεσαίος Δήμος, με κόστος 50 ευρώ.
ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Ο δεύτερος ακριβός Δήμος, με κόστος στα 150 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου