Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΤΕΙ Τρικάλων: Η πραγματική σύνδεση με την κοινωνία

Μπορεί το ραντεβού με την υπουργό Παιδείας για το ένα τμήμα του ΤΕΙ Τρικάλων να έχει αναβληθεί δις και να οδεύει προς ματαίωση, αλλά το ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένει ανοιχτό για τον νομό Τρικάλων. Κυρίως, επειδή οι τοπικές αρχές, όπως επανειλημμένως έχει αναδειχθεί και γραφεί, δεν είχαν προχωρήσει σε καμία κίνηση άμεσης σύνδεσης των σπουδαστών και των δύο τμημάτων με αυτό που ονομάζεται τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα μπορούσαν να «εκμεταλλευτούν» οι δημοτικές αρχές την παρουσία και, κυρίως, τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί από τους σπουδαστές, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν για διάφορα κτήρια εντός της πόλης των Τρικάλων ή σε άλλα σημεία του νομού. Οι ίδιοι οι σπουδαστές, από την άλλη, έχουν προχωρήσει κατά πολύ: έχουν εκπονήσει μελέτες στο πλαίσιο μαθημάτων τους, για την ανάδειξη, αναβάθμιση, ανακαίνιση, αναβάθμιση διαφόρων κτηρίων. Αυτές οι μελέτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν – έστω ως ιδέες ή ως βάση – από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση διαφόρων κτισμάτων. Σήμερα παρουσιάζουμε περιληπτικά δύο τέτοιες μελέτες. Η μία αφορά στο κτήριο που λειτούργησε ως διδακτήριο για το 6ο Δημοτικό και η δεύτερη, τις τέως αποθήκες της ΕΑΣΤ στον Σταθμό.
Το 6ο Δημοτικό
Οι σπουδαστές που εργάστηκαν για το συγκεκριμένο μάθημα, αφιέρωσαν κόπο, χρόνο και πολλή φαντασία, για να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια πρόταση για ένα από τα εμβληματικά και ιστορικά κτήρια της πόλης. Το τέως διδακτήριο επελέγη να διαμορφωθεί σε έναν χώρο πολιτισμού. Να αναδειχθεί, δηλαδή, και να μπορέσει να αποδοθεί στους τρικαλινούς ως χώρος για πραγματοποίηση παραστάσεων χορού, αλλά και ως μικρό θεατράκι. Μάλιστα, προβλέπεται ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα χορού, μικρή βιβλιοθήκη με καφέ, άλλη καφετέρια στο πρότυπο του μύλου Ματσόπουλου, αλλά και ειδικός χώρος στην είσοδο, όπου θα εναλλάσσονται μικρές, περιοδικές εκθέσεις κάθε καλλιτεχνικής έκφρασης. Οι 3 σπουδαστές προχώρησαν σε αυτή τη λύση, αφού αποτύπωσαν την υπάρχουσα κατάσταση, (συ)σκέφτηκαν μεταξύ τους και με τον επιβλέποντα καθηγητή, αντήλλαξαν ιδέες και αποφάσισαν να προτείνουν μια λύση, η οποία συντόμως αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του κτηρίου.
Αποθήκες ΕΑΣ
Θεωρητικώς, πριν μερικά χρόνια είχε αποφασιστεί ότι οι παλιές αποθήκες της ΕΑΣ Τρικάλων θα χρησιμοποιούνταν ως γενικός χώρος πολιτισμού (μεταφορά πινακοθηκών και άλλες ιδέες). Στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτε. Όμως, άλλοι 4 σπουδαστές αποφάσισαν να προτείνουν κάτι σοβαρό, στο πλαίσιο του μαθήματος Αποκατάσταση και Επανάχρηση κτηρίων. Η ιδέα αφορά στη διαμόρφωση ενός ακόμη χώρου πολιτισμού που ομοίως λείπει – πλην του κτηρίου του ιδρύματος Μακρή - από την πόλη: μιας δημοτικής γκαλερί. Δηλαδή, ενός χώρου στον οποίο θα παρουσιάζονται αποκλειστικά έργα καλλιτεχνών (ζωγραφική, εικαστικά, γλυπτική κ.α.). Πρότειναν, δε, ο χώρος να διαμορφωθεί ως εξής: το υπόγειο θα εξυπηρετούσε το προσωπικό, με πρόσθετο αποθηκευτικό χώρο. Το ισόγειο θα διαμορφωνόταν καταλλήλως και θα εμπλουτιζόταν με μία υπερυψωμένη, αιωρούμενη οριζόντια κατασκευή - σαν εκκρεμές - προκειμένου να αφήνεται χώρος για έργα με μεγάλο ύψος ή να γίνονται ορατά από άλλη άποψη, όσα έργα θα παρουσιάζονται στο ισόγειο. Ταυτοχρόνως, προβλέφθηκε η ύπαρξη κολώνων με κρυφό φωτισμό – χρήση αναλόγως των εκτιθέμενων έργων – αλλά και χώρος υποδοχής (βεστιάριο) και ένα μικρό καφέ. Ο δε εξωτερικός χώρος – η πρόταση αναφέρεται στην τελευταία κατά σειρά παλιά αποθήκη, προς την εκκλησία των Σαραγίων, θα χρησιμοποιούνταν, διαμορφούμενος καταλλήλως, για συναυλίες «μικρής» εμβέλειας ή για προβολές ταινιών/ντοκιμαντέρ από ομάδες ή άλλους τρικαλινούς που θα ήθελαν να έχουν έναν χώρο για το καλοκαίρι, μακριά από την ιδιαιτέρως ζεστή αυτή την περίοδο αίθουσα του μύλου Ματσόπουλου.
Ιδέες, οφέλη… απραξία
Η αποτύπωση αυτών των ιδεών καταδεικνύει ότι αυτοί οι 7 και άλλοι περισσότεροι σπουδαστές του ΤΕΙ Ανακαίνισης και Αποκατάστασης των Κτηρίων, έχουν λόγο, άποψη, θέση και όραμα για σημεία – κτήρια της πόλης. Στο πλαίσιο μαθημάτων τους, θα μπορούσαν να αναπτύξουν ιδέες και για τους ελεύθερους χώρους, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε 200.000 ευρώ για μία αμφιλεγόμενων προτάσεων μελέτη για το κέντρο της πόλης… Αυτές οι προτάσεις των σπουδαστών θα ωφελούσαν ποικιλοτρόπως τον Δήμο Τρικκαίων και όσους από τους Δήμους του νομού επιθυμούσαν σύμπραξη: ιδέες, προτάσεις δωρεάν, που θα ενσωματώνονταν σε μία «κανονική» μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών, αδαπάνως. Οι σπουδαστές θα κέρδιζαν ελεύθερη πρόσβαση στις πολεοδομικές υπηρεσίες (πληρώνουν από την τσέπη τους τις τεραστίων διαστάσεων φωτοτυπίες αποτύπωσης κτισμάτων), εμπειρία και δυνατότητα εξάσκησης, με απόδοση πολλαπλασιαστική στη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία. Το ΤΕΙ θα είχε άμεση σύνδεση με το τοπικό γίγνεσθαι και η δημοτική αρχή Τρικκαίων θα μπορούσε ήδη να έχει στα χέρια της διαπραγματευτικό χαρτί, στην – όποτε πραγματοποιηθεί - συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, αλλά και στην άμεση αναμόρφωση των σχολών του ΤΕΙ Λάρισας – για την οποία επίσης δεν έχει γίνει τίποτε, παρότι πρόκειται για κατεύθυνση του υπουργείου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου