Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Πεντοζάλης στα δυο στενά

"Η τέχνη του κρητικού χορού ταξιδεύει στα Τρίκαλα", μέσω σεμιναρίων που διοργανώνει η ακαδημία χορού Τέρψις, στις 19 Ιουνίου. θα πραγματοποιηθούν δύο τμήματα σεμιναρίων διδασκαλίας κρητικών χορών (16:00 - 18:30 και 18:30 - 21:00) και θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ για τον κρητικό χορό. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως εξής: -Διδασκαλία σε πάνω από 20 κρητικούς χορούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια επιτόπιων ερευνών
-Διδασκαλία αυτοσχεδιασμών -Θα δωθεί έμφαση στους αυτοσχεδιασμούς-φιγούρες -Αντρικές και γυναικείες φιγούρες -Έκφραση-ύφος χορευτή-τριας -Ανάπτυξη χορευτικού ταλέντου του κάθε συμμετέχοντα -Τρόπος δημιουργίας αυτοσχεδιασμών-φιγουρών -Προβολή σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού. -Χορήγηση βεβαίωσης συμμετοχής.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: Η μεθοδολογία μας στα σεμινάρια έχει στόχο την ουσιαστική προσέγγιση της έννοιας της παράδοσης σε πολλές πτυχές της. Στον χορό πρώτα από όλα,την φιλοσοφία του κρητικού χορού,την μουσική,τον στίχο,τους καλλιτέχνες,την ιστορία και πολλά άλλα. Διδάσκουμε πάνω απο 20 κρητικούς χορούς που καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη,πολλές παραλλαγές των χορών, πολλές φιγούρες και αυτοσχεδιασμούς και τον τρόπο δημιουργίας αυτοσχεδιασμών. Μέσα σε 5 ώρες διδασκαλίας μπορεί κάποιος να μην γίνει ολοκληρωμένος χορευτής-τρια αλλά σίγουρα του δίνουμε μία κατεύθυνση η οποία θα τον βοηθήσει να κατανοήσει την ουσία της έκφρασης του κρητικού χορού και της μουσικής και ανάλογα το ταλέντο και την προσωπική του προσπάθεια θα εξελιχθεί ή όχι. Στο σεμινάριο ο χορευτής θα καταλάβει καταρχήν τον λόγο που εμείς ασχολούμαστε με τόσο πάθος με την κρητική χορευτική έκφραση,θα διδαχθεί χορούς οι οποίοι έχουν προκύψει μετά απο επιτόπια καταγραφή και έρευνα. Άρα θα έρθει σε επαφή με την αλήθεια και την ουσιά που κρύβουν οι κρητικοί χοροί. Στόχος μας είναι να συγκινήσουμε και να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας ανεξάρτητα το χορευτικό τους επίπεδο και την καταγωγή τους. Θα συνειδητοποιήσει το συγκλονιστικό αίσθημα της δημιουργίας μέσω του κρητικού χορού. Δεν μας αφορά απλά να μάθει βήματα κάποιων χορών αλλά να νιώσει μέσα του την βαρύτητα και την πραγματική διάσταση της τέχνης και της ιστορίας του κρητικού χορού. Διδασκαλία:Γιάννης Μεγαλακάκης
21:00 - ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ''ΧΟΡΕΥΩ ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ''
Το Κέντρο Έρευνας & Διδασκαλίας Κρητικού Χορού περιοδεύει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού για να παρουσιάσει την ταινία / ντοκιμαντέρ: ''ΧΟΡΕΥΩ ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ''η οποία θα κυκλοφορήσει περίπου στις 12 Ιουνίου 2011 και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για τους αδερφούς Μεγαλακάκη και έναν ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό για την μουσικοχορευτική παράδοση της Κρήτης.
- Η είσοδος για την προβολή της ταινίας / ντοκιμαντέρ θα είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις παρουσιάσεις - προβολές.
- Πρίν την παρουσίαση-προβολή της ταινίας - ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιούνται ολιγόλεπτες ομιλίες του ερευνητή-χοροδιδασκάλου Γιάννη Μεγαλακάκη με θέμα την τέχνη του κρητικού χορού.
- Η ταινία / ντοκιμαντέρ θα κυκλοφορήσει μέσα σε μία πολυτελή κασετίνα και την ημέρα των παρουσίασεων - προβολών θα διατίθεται στο κοινό.
- Η έκδοση θα διανεμηθεί και θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να την αγοράσει απο τα κεντρικότερα δισκοπωλεία - βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και επίσης θα μπορεί να σταλεί σε όλα τα κράτη του κόσμου.
-Είναι μία παραγωγή του Κέντρου Έρευνας & Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.
- Η πρώτη επίσημη προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2011,στο Ευγενίδειο Ίδρυμα - Πλανητάριο στην Αθήνα με τεράστια επιτυχία.
Ακαδημία Χορού Terpsis Κολοκοτρώνη 19 Τρίκαλα, Τηλ: 24310-74622, 6972006004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου