Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Επιμονή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Συλλαλητήριο μπροστά στη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας πραγματοποιήθηκε σήμερα (7-6-11) από Γερμανούς πολίτες καθώς και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις Αποζημιώσεις αλλά και συγγενείς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Δίστομο και τα Καλάβρυτα, απαιτώντας να καταβληθούν επιτέλους οι αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία προς την Ελλάδα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο συλλαλητήριο παρευρέθηκε και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος ανέδειξε και το ηθικό κομμάτι, αλλά υπολογίζοντας και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ελληνική οικονομία από τη ναζιστική κατοχή, ο ίδιος υπολόγισε το κόστος των αποζημιώσεων σε 1,5 τρισ. ευρώ. Ο Μανώλης Γλέζος και αντιπροσωπεία της ομάδας «Αμβούργο-Δίστομο» συναντήθηκαν με τον Γερμανό πρόξενο, ο οποίος τους είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει νομική υποχρέωση στο θέμα των αποζημιώσεων και αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούγεται από επίσημα χείλη κάτι τέτοια. Παράλληλα, ο Μ. Γλέζος τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση.ΟΦΕΙΛΕΣ,
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ & ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανέρχονται, βάσει επίσημων στοιχείων στα εξής:
α. 7,1 δις δολάρια αγοραστικής αξίας 1938
(μας τα επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων 1946) για την καταστροφή των βασικών υποδομών της χώρας. Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδας (προ 15 ημερών) το ποσό αυτό υπολογίζεται σήμερα σε 108,43 δις ευρώ! ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ (με το ελάχιστο επιτόκιο του 3% το έτος υπερβαίνουν το 1τρις ευρώ!)
β. 3,5 δις δολάρια αγοραστικής αξίας 1938
για το κατοχικό δάνειο (το ποσό αυτό υπολογίζεται σήμερα σε 50 δις ευρώ! ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ. Το κατοχικό δάνειο με το πληθωριστικό χρήμα που προκάλεσε συνέβαλε καθοριστικά στην πείνα και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς απ’ αυτήν (δεν είναι άλλωστε τυχαίο το σύνθημα που ακούστηκε πρόσφατα: ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟ ΔΩΣΑΜΕ ΜΕ ΠΕΙΝΑ.
γ. οι αποζημιώσεις των θυμάτων των 89 Ολοκαυτωμάτων
(56.225 νεκροί) Ενδεικτικά Το Πρωτοδικείο της Λειβαδιάς με απόφασή του το 1997 επεδίκασε στα θύματα του Διστόμου (την οποία επισφράγισε οριστικά η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου το 2000) σε 35 εκ. δρχ ανά εκτελεσθέντα. Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε για τι μιλάμε….
Σημείωση: ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ, ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ) Ή ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ!
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα από το 1996 που ιδρύθηκε δίνει ένα συνεπή αγώνα για το εθνικό αυτό ζήτημα. Από κοινού με το δίκτυο Μαρτυρικών Χωριών & Πόλεων και τις Ενώσεις Θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων της χώρας μας αλλά και με την ανιδιοτελή στήριξη ενεργών πολιτών στην Ελλάδα, τη Γερμανία και άλλες χώρες αγωνιζόμαστε για την απόδοση των αποζημιώσεων και επανορθώσεων ως πράξη πραγματικής μεταμέλειας του σύγχρονου γερμανικού κράτους για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ, ως έμπρακτη απόδοση δικαιοσύνης, ως οφειλόμενη πράξη απόδοσης τιμής στη μνήμη των θυμάτων και σεβασμού στον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε καταβάλλοντας βαρύτατο τίμημα για μια ανεξάρτητη και υπερήφανη Ελλάδα σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη των λαών. Όπως λέει και ο Πρόεδρός μας Μανόλης Γλέζος, απαιτούμε, δεν επαιτούμε τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το ιστορικό της χρέος και να διεκδικήσει, επιτέλους, τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Απαιτούμε από τη γερμανική κυβέρνηση να πάψει να υπεκφεύγει, διαδίδοντας ψευδώς ότι τάχα έχει πληρώσει στο παρελθόν ή ότι δεν οφείλει τίποτα. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει αποζημιωθεί από τη Γερμανία, ενώ όλες οι άλλες χώρες έχουν αποζημιωθεί! Επίσης, η αλήθεια είναι ότι οι άλλες δύο χώρες της τριπλής κατοχής της χώρας μας κατά την περίοδο 1941-1945 (δηλ. η Ιταλία και η Βουλγαρία) μας έχουν αποζημιώσει και μόνο η Γερμανία αρνείται να καταβάλει τις απαιτούμενες οφειλές. Δεν έχουμε κάτι εναντίον του γερμανικού λαού. Αντίθετα στον αγώνα μας βρίσκουμεπολύτιμους συμπαραστάτες γερμανούς δημοκράτες και αντιφασίστες, που κατανοούν κι αυτοί ότι η καταβολή των αποζημιώσεων προς την Ελλάδα είναι αναγκαία προϋπόθεση για να γυρίσει οριστικά η μαύρη σελίδα του ναζισμού και να προχωρήσουμε μπροστά σ’ ένα κοινό δημοκρατικό ευρωπαϊκό μέλλον, με σεβασμό στις θεμελιώδεις αξίες του ανθρώπου, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι την τελική του δικαίωση.
Δελτίο τύπου
Δαμιανός Βασιλειάδης, υπεύθυνος για τη Γερμανία από μέρους του «Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, του οποίου πρόεδρος είναι ο Μανόλης Γλέζος. * Από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου