Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Περιφέρεια: Θεσμός εν υπνώσει

Επτά θέματα αμιγώς τρικαλινού ενδιαφέροντος περιλαμβάνει η επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στις 22 Ιουνίου 2011, στις 6 το απόγευμα). Τα πέντε από αυτά θα τα εισηγηθεί ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Μιχαλάκης και είναι άγνωστο τι σημαίνουν, αφού ακόμη το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει σύνδεσμο ενημέρωσης στην ιστοσελίδα του, με εισηγήσεις επί των θεμάτων και διευκρινίσεις, σε αντίθεση με τις πολύ καλές παρόμοιες υπηρεσίες που παρέχονται στους δημοσιογράφους από τον Δήμο Τρικκαίων ηλεκτρονικώς. Ο ίδιος ο θεσμός, εξάλλου, δεν έχει γίνει κτήμα των Θεσσαλών, αφού, όπως πολλοί προέβλεπαν πριν την έναρξη εφαρμογής του, απλώς δεν θα έχει αρμοδιότητες. Επιπροσθέτως, η έλλειψη χρημάτων και η γενική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση που επιλέγει ο Περιφερειάρχης - κάποιες φορές δικαίως – έχουν οδηγήσει σε μια αποξένωση όλων από έναν θεσμό που θα μπορούσε να έχει συμβάλλει αποφασιστικά σε ζητήματα ανάπτυξης, στο πλαίσιο, φυσικά, των δυνατοτήτων του, αλλά και του πολύ μικρού χρόνου ύπαρξης και λειτουργίας του. Έτσι, η αυριανή συνεδρίαση, αν δεν γράφαμε τίποτε, θα περνούσε απαρατήρητη, ακόμη κι αν λαμβάνονταν εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις. Διότι η ενημέρωση για αυτές δεν γίνεται, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς τι έχει συμβεί, πού οδεύει η Θεσσαλία, ποιο το μέλλον της. Οι δε τοπικισμοί Λαρισαίων και Βολιωτών, αποτέλεσμα και αντανάκλαση της υφιστάμενης άμετρης ανάπτυξης ανάμεσα στη δυτική και την ανατολική Θεσσαλία, επιτείνουν την αναπτυξιακή διάσταση (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα του ΟΣΕ). Εκτός κι αν μάθουμε κάτι – από σπόντα, φυσικά – από το πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης, αυτό της επερώτησης για το ΕΣΠΑ. Αναμένεται ο Περιφερειάρχης να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν δίνει εργαλεία για να απορροφηθούν χρήματα, η αντιπολίτευση να κατηγορήσει την περιφερειακή αρχή ότι δεν προωθεί προγράμματα, και τμήματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για τον ορισμό της ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της κρίσης του κεφαλαίου. Ίσως γι’ αυτό, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρ. Καραλαριώτου θα εισηγηθεί την «Κατάρτιση προγραμμάτων ΣΑΝΑ3- ΠΙΝΔΟΣ- ΥΠΕΠΘ-ΕΑΠΝΑ-ΣΑΕΠ»: για να φανεί ότι η Περιφέρεια διεκδικεί και προωθεί αιτήματα για έργα. Από τα υπόλοιπα πέντε τρικαλινού ενδιαφέροντος θέματα, ξεχωρίζουν δύο: η εισήγηση του Χρ. Μιχαλάκη για
- την υπογραφή προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Τρικκαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων) για το έργο «Επέκταση Διδακτηρίου Δημοτικού Σχολείου Μεγάλου Κεφαλόβρυσου», και για
- την έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Πύλης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων) για το έργο «Βελτίωση δρόμου πρόσβασης για τον Σ.Μ.Α. Πύλης από Οικισμό Πύλης μέχρι την Επαρχιακή Οδό Μουζακίου- Παλαιομονάστηρου»
Τα άλλα θέματα είναι:
- Εισήγηση για τον ορισμό εκπροσώπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Γ.Σ. των μετόχων της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΊΑΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (Α.Ν.Ε.Ν.Τ. Α.Ε.).
- Εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη μεταφορά του προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της εταιρείας με την επωνυμία ΚΕΚ Ν.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ (Κ.Ε.Κ.Τ. Α.Ε. και την κατάταξή τους σε προσωποπαγείς θέσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» (Εντελώς τυχαία ανακαλύψαμε ότι πρόκειται για σύσταση 10 προσωποπαγών θέσεων στην Περιφέρεια, στις οποίες θα μεταταγούν – σε ανάλογες ειδικότητες– οι 10 εργαζόμενοι του ΚΕΚ της παλιάς Ν.Α. Τρικάλων).
- Ορισμός τακτικού και αναπληρωματικού μέλους στην Επιτροπή του αρ.3 παρ. 2 του Ν. 2734/99 (περί εκδιδόμενων με αμοιβή ατόμων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου