Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Επετειακά ντοκιμαντέρ στο αρχείο της ΕΡΤ

Μια σειρά σπάνιων ντοκουμέντων παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα το Αρχείο της ΕΡΤ, που ψηφιοποίησε τρία επετειακά αφιερώματα στη μνήμη του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, του Κύπριου εθνάρχη Μακαρίου και του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ για την επιβολή της δικτατορίας του Ι. Μεταξά.
Επισκεψιμότητα
Τα ψηφιοποιημένα αρχεία θα είναι διαθέσιμα διαδοχικά από σήμερα έως και την Παρασκευή, μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να «φρεσκάρουν» τη μνήμη τους ή να την ενισχύσουν με γνώσεις που πηγάζουν από ντοκουμέντα της ραδιοτηλεοπτικής μας κληρονομιάς.
Εξάλλου η επισκεψιμότητα που δέχεται η ιστοσελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ (4.500 κατά μέσο όρο ανά βίντεο) καθιστά περισσότερο από έκδηλη αυτή την ανάγκη.
Στο πρώτο αφιέρωμα, που θα είναι διαθέσιμο σήμερα, το κοινό θα δει ένα επεισόδιο της σειράς του Κώστα Βαξεβάνη «Το κουτί της Πανδώρας» που αφορά τη ζωή και τη δράση του ηγέτη της Αριστέρας Νίκου Ζαχαριάδη (27 Απριλίου 1903 - 1 Αυγούστου 1973).
Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ καταγράφει τα πρώτα χρόνια της ζωής του, μέχρι την ανάληψη της ηγεσίας του ΚΚΕ και παρουσιάζει το διωγμό του από το καθεστώς της δικτατορίας του Μεταξά.
Το δεύτερο μέρος παρακολουθεί την πορεία του, μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, και κλείνει με την περίοδο της εξορίας του στο Μποροβιτσί, και από το 1962 ώς το 1973 στη Σιβηρία με το ψευδώνυμο Νικολάι Νικολάγιεβιτς.
Την Τετάρτη, ακόμη δύο επετειακά αρχεία θα «ανέβουν» στην ιστοσελίδα. Πρόκειται για το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρά «Εποχές και Συγγραφείς» που αναφέρεται στον υπερρεαλιστή ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο (3 Αυγούστου 1975) και ένα βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσιάζει το λαϊκό προσκύνημα της σορού του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου και τη νεκρώσιμη πομπή (3 Αυγούστου 1977).
Την Πέμπτη, και με αφορμή τα 75 χρόνια από την επιβολή της μεταξικής δικτατορίας (4 Αυγούστου 1936), θα αναρτηθεί στη σελίδα το επεισόδιο της σειράς «Νεότερη ελληνική πολιτική ιστορία 1750-1940» παραγωγής 1992, στο οποίο ο δημοσιογράφος και ιστορικός Σπύρος Λιναρδάτος και οι καθηγητές Πανεπιστημίου Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Κοντογιώργης, Γιώργος Αναστασιάδης και Νίκος Αλιβιζάτος μιλούν για τη διακυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά και αναλύουν το θεσμικό πλαίσιο του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.
Νατ. Μπ. από την "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου