Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Σιγά μην κλάψουν, σιγά μη φοβηθούν


Σε ακόμη μία σύλληψη οφειλέτριας στο Δημόσιο προχώρησαν άνδρες της αστυνομίας στην Πάτρα. Είναι 74χρονη, διευθύνουσα σύμβουλοςμια κατασκευαστικής κ.λπ. εταιρίας, που χρωστά 3,6 εκατ. ευρώ! Ξέρετε πόσο είναι αυτό το ποσό; Πολύ! Αν, δε, κάνει κάποιος μια απλή πρόσθεση, των οφειλών όσων έχουν συλληφθεί το τελευταίο διάστημα για χρέη στο δημόσιο, θα βγάλι μια σούμα κοντά στα 10 εκατομμύρια. Πολλά λεφτά. Αλλά, τι έγινε με αυτές τις συλλήψεις; Δύο εκ των πρώτων χρονικώς συλληφθέντων, δήλωσαν πρόθεση να υπαχθούν στο άρθρο 99 (πτώχευση κ.λπ) και ότι δεν πλήρωναν τα χρέη για να πληρώνουν τους μισθούς! Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας...

Στις δε δίκες που ακολούθησαν, τους επιδικάστηκε μια ποινή με τριετή αναστολή, εξαγοράσιμη. Κατά τα λοιπά... ουδέν! Οι δε συλληφθέντες, ήταν όλοι τους ιδιοκτήτες (ή με άλλον τρόπο υπεύθυνοι) μεγάλων εταιριών: κατασκευαστικών, καλλωπισμού, καναλιού κ.τ.ο. Ουδείς μικροοφειλέτης συνελήφθη. Οχι επειδή δεν μπορούσε το κράτος να τους συλλάβει, αλλά επειδή ο εντυπωσιασμός είναι χρήσιμος σε μια τέτοια περίοδο, ως προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Μια προσπάθεια που στοχεύει κυρίως στον εξευμενισμό, χωρίς να διαφαίνεται στην πράξη απόδοση των οφειλομένων. Μπορεί, βεβαίως, οι συλληφθέντες να έχασαν για λίγο τη θαλπωρή της μερσεντές, αλλά πέραν τούτου, ουδέν.
Χρήματα δεν φαίνεται να επιστρέφονται, το κράτος δεν εισπράττει και ο ισολογισμός παραμένει αρνητικός. Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη, είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση, σε αυτό το σύστημα, να επιδιωχθεί και να υλοποιηθεί πραγματική τιμωρία των οφειλετών. Διότι αυτοί οι οφειλέτες είναι εκ των κολώνων του συστήματος, είναι πιθανώς οι χρηματοδότες, είναι οι διευθύντες παρασκηνιακώς. Ο εξευμενισμός και η προσπάθεια να φανεί ότι "το κράτος δουλεύει", είναι ένα μέτρο ευκαιριακό και συγκυριακό. Δεν μπορεί ο ένας στυλοβάτης να καταδικάζει τον άλλον. Πού θα οδεύσει το σύστημα; Πού θα στηριχτεί; Στον λαό; Αδύνατο. Γι' αυτό δεν υπάρχει καμάι αμφιβολία ότι κι άλλες συλλήψεις θα γίνουν. Αλλά ουσιαστικά, δεν θα γίνει τίποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου