Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Κάθε αγρότης και στέβια...


Με πολύ γοργό ρυθμό αυξάνονται οι διάφοροι μελετητές, εμπειρογνώμονες και ειδικοί, που ανακαλύπτυν και προωθούν νέα είδη για καλλιέργεια. Στέβια, ιπποφαές, αρωματικά φυτά, αγκινάρα και δεν συμμαζεύεται, έχουν "κατακλύσει" τους αγρότες. Αυτοί, με δεδομένη τη μικρή τιμή σε βαμβάκι και σιτάρι - πλην εξαιρέσεων, φυσικά, ανά έτος - ψάχνουν να βρουν τι συμβαίνει και αν μπορούν να κερδίσουν χρήματα. Ολη αυτή η μόδα, οφείλεται στην ελλιπή έως απούσα κατευθυντήρια γραμμή από το κράτος στους αγρότες για το τι θα καλλιεργήσουν. Συνδέεται σαφώς με τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και τα άκρως αντιαγροτικά μέτρα για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Εχει σχέση


με τη γενικότερη προσπάθεια "καταμερισμού" παραγωγής στην ΕΕ: Η Ελλάδα να πάψει να είναι αγροτική χώρα και να μετατραπεί σε Φλόριντα. Από κοντά, η ανερμάτιστη πολιτική των επιδοτήσεων, ως τρόπος αύξησης του εισοδήματος. Πολιτική που, πολιτικά, παγίδευσε τους αγρότες και τους έφερε πιο κοντά στη συμμαχία με τα μικροαστικά και μεσοαστικά στρώματα, παρά με τους εργάτες. Ετσι, απέκτησαν συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά, αδυνατώντας να θέσουν τα πολιτικά και οικονομικά τους ζητήματα συνολικά και επί της ουσίας. Οι κινητοποιήσεις τους λοιδωρήθηκαν τα μάλα και πολλές φορές μετατρέπονταν σε δράσεις με ημερομηνία λήξης, από δυνάμεις του ρεφορμισμού που έβαζαν πρόγραμμα σε αυτές, με στόχους κομματικούς.
Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επίθεση στο αγροτικό εισόδημα, την αφαίμαξη της παραγωγής, το όργιο των εμπόρων ως προς τις τιμές, τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις και εκβιασμούς εμπόρων, συνέβαλαν στην πλήρη απαξίωση της αγροτιάς. Παρά την οικονομική κρίση, ο κόσμος δεν επιστρέφει στη γη, που θα μπορούσε να καλλιεργήσει και να θέσει πολιτικά το αίτημα της παραγωγικής δύναμης της χώρας. Ετσι, γίνεται έρμαιο διαφόρων, οι οποίοι, ανακαλύπτουν "εναλλακτικές" καλλιέργειες, με στόχο το κέρδος. Αδιαφορία πλήρης για τη γη, για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (λόγω της νεότητας της καλλιέργειας, δεν έχει μελετηθεί η μακροχρόνια πιθανή επίπτωση στη γη), για το μέλλον της αγροτιάς. Μόνος στόχος, το εύκολο κέρδος, ως τυράκι σε μια φάκα που λέει: καλλιέργησε ό,τι σου προτείνω, θα κερδίσεις, θα είσαι καλύτερα, θα ζήσεις όπως τη δεκαετία του '80. Φευ! Μια ακόμη αρπαχτή, μια ακόμη προσπάθεια των μεσαζόντων να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Αγνοούνται οι συνέπειες στο κύκλωμα παραγωγή - κατανάλωση, δεν έχει μελετηθεί η στροφή σε άλλες καλλιέργειες ως προς τις δυνατότητες των εδαφών, επιχειρείται η εκ νέου εγκόλπωση των αγροτών σε λογικές "άκου με, εγώ ξέρω". Αν η αγροτιά δεν μελετήσει από μόνη της τις πολιτικές της, τον τρόπο και τα είδη καλλιέργειας, θα μασήσει εύκολα το τυράκι. Αλλά ορισμένα τυριά έχουν τρύπες...
*Διαβάστε μερικά για τη στέβια εδώ, όπου δεν γίνεται καμία αναφορά στα κέρδη, στο περιβάλλον κ.λπ. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, θα βρείτε κι άλλα ενδιαφέροντα
Επίσης, διαβάστε το παρακάων κείμενο, για να καταλάβετε πώς κινούνται οι προαγωγοί εναλακτικών καλλιεργειών:

"Η στέβια πήρε έγκριση καλλιέργειας-διάθεσης στην ΕΕ
Την Τρίτη, 22 Νοε 2011, στις 21.00, ο κ. Χρήστος Αθανασιάδης θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της καλλιέργειας και κυρίως στην ελεύθερη διάθεση της στέβιας στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην εκπομπή «Θεσσαλική Γη» στην τηλεόραση «ASTRA TV». .
Από το 2012 αναμένεται να ξεκινήσει ευρέως η καλλιέργεια της στέβιας στη χώρα μας, έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση της ως γλυκαντική ύλη σε τρόφιμα και ποτά. Το συγκεκριμένο φυτό έχει αρκετές χρήσεις, ενώ η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα βρεθεί σε υψηλά επίπεδα.
Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011, στις 21:00, στην εκπομπή «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ» του τηλεοπτικού σταθμού «ASTRA TV» που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος και εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αγροτική έκφραση» κ. Χρήστος Αθανασιάδης, θα αναλυθεί η καλλιέργεια της στέβιας, στο πλαίσιο της αγωνίας και αναζήτησης, από τους αγρότες, νέων καλλιεργειών που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Το τηλεοπτικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλες τις φάσεις καλλιέργειας της Στέβιας και πιο συγκεκριμένα: τη σπορά στα σπορεία, τη μεταφύτευση στο χωράφι, τη συγκομιδή και την αποξήρανση των φυτών και τέλος τον τρόπο διάθεσης του προϊόντος.
Σημειώνεται ότι η στέβια ήταν μια από τις εναλλακτικές προτάσεις που έγιναν για να καλύψουν τους πρώην καπνοκαλλιεργητές με νέες καλλιέργειες. Στόχος της εκπομπής είναι να παρουσιάσει στους παραγωγούς τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει η νέα καλλιέργεια.
Σε αντίθεση με άλλες προβαλλόμενες ευκαιρίες αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή εκτροφών, η στέβια έχει μελετηθεί τόσο από τα ελληνικά πανεπιστήμια, όσο και από το υπεύθυνο ΕΘΙΑΓΕ, και επομένως δεν πρόκειται για μια ακόμα πιθανή «πυραμίδα», αλλά για σοβαρή πρόταση , που περίμενε υπομονετικά να πάρει άδεια καλλιέργειας και ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ.
Όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για την στέβια, θα μπορούν να έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες την Τρίτη, 22 Νοε 2011, στις 21.00, στην εκπομπή «Θεσσαλική Γη» στον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA TV".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου