Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Τα γεγονότα της παρέλασης


Πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα συνέβησαν μέσα σε λίγα λεπτά, κατά τις 12.15 το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου 2011, 71 χρόνια μετά το ηρωικό ΟΧΙ του λαού μας. Άλλωστε, όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος. Σε πολιτικό επίπεδο είχε σημασία το ότι η πόλη έγινε το επίκεντρο εκδηλώσεων που είχαν καιρό να γίνουν. Καταγράφουμε ορισμένα από τα όσα συνέβησαν ή δεν συνέβησαν το πρωί της Παρασκευής:
1. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ήταν πολύς. Περισσότερος από άλλες παρελάσεις των τελευταίων ετών. Ορισμένοι εκτιμούν ότι συγκεντρώθηκαν οι τρικαλινοί, γιατί κάτι περίμεναν να γίνει.
2. Από την εξέδρα των επισήμων έλειπαν οι βουλευτές Σούλα Μερεντίτη (είχε δηλώσει ότι θα βρίσκεται στην Ιταλία) αλλά και οι δύο της ΝΔ, Νίκος Λέγκας και Σωτήρης Χατζηγάκης.
3. Η συγκέντρωση των διαμαρτυρομένων, με πανό της Ένωσης τεχνικών ΔΕΗ, των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στον Ε65, γινόταν κοντά στον «Κωστάρα», προς την πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
4. Μέλη του ΚΚΕ βρισκόταν έξω από τα γραφεία του κόμματος.
5. Μικρή πορεία από μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών», ουσιαστικά 5 του "Δεν Πληρώνω"
6. Η κίνηση αγανάκτησης (ή επίθεση, ονομάστε τη όπως θέλετε) έγινε ξαφνικά, ταχέως, αστραπιαία. Κάποια στιγμή, μετά τη Φιλαρμονική του Δήμου, κάποιοι ξεκίνησαν από το σημείο κοντά στο κατάστημα «Μπουλογεώργου», χωρίς άγριες διαθέσεις, αλλά με σαφείς προσπάθειες να υπάρξει φραστική αντίθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Πιθανώς να ήθελαν να φύγουν οι πολιτικοί από την εξέδρα.
7. Σε χρόνο μηδέν, οι λίγοι που ξεκίνησαν, έγιναν πλήθος και κινήθηκαν κατά της εξέδρας των επισήμων. Οι επίσημοι έφυγαν, με τον κ. Μαγκούφη να δέχεται αμέσως μετά τη γροθιά.
8. Ο Δημ. Δαλαμάγκας κυνηγήθηκε από την Αστυνομία και συνελήφθη σχεδόν αμέσως, στον χώρο μεταξύ των δύο περιπτέρων, δεξιά της κεντρικής γέφυρας, μέχρι τον «Κωστάρα».
9. Το πλήθος εμπόδιζε για κάποιο διάστημα τη σύλληψή του.
10. Λίγο πριν, είχαν ξεκινήσει οι διαμαρτυρόμενοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία, παρά τις μικροσπρωξιές με κάποιους λίγους αστυνομικούς. Ο κόσμος ήταν πολύς και αρκετοί συνενώθηκαν μαζί τους.
11. Οι τρικαλινοί «συνόδευσαν» τον συλληφθέντα στην κλούβα, που βρισκόταν ακριβώς στη γωνία των οδών Κονδύλη και Ηρώων Αλβανικού Μετώπου (τι ειρωνεία!).
12. Αμέσως, ο πάρα πολύς κόσμος που συγκεντρώθηκε εκεί, απαίτησε την απελευθέρωση του Δ. Δαλαμάγκα, όπερ και εγένετο, λίγα λεπτά μετά. Προφανώς κάποιος αξιωματικός της ΕΛΑΣ αντιλήφθηκε ότι, μη απελευθέρωση, μπορεί να οδηγούσε σε δυσάρεστες καταστάσεις.
13. Η στάση της Αστυνομίας ήταν εξαιρετικά ψύχραιμη, μπροστά σε τέτοια μαζική αντίδραση.
14. Όλα τελείωσαν, όπως άρχισαν. Ξαφνικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου