Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Τι θα κερδίσουμε τελικά από το «ΗΛΙΟΣ»;


Η πρόσφατη κινητικότητα για το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών «Ήλιος», αναδεικνύει σειρά ερωτημάτων για τα οφέλη του Δήμου Τρικκαίων από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Για την ακρίβεια, την ανάγκη απαίτησης συγκεκριμένων ωφελειών. Διότι, εκτός από τη συμβολή στη μείωση του δημοσίου χρέους, ο δημότης, που θα δει εκτάσεις του Δήμου να παραχωρούνται για το πρόγραμμα, θα πρέπει να διαπιστώσει κέρδη, σε όποιο επίπεδο είναι αυτό δυνατό.
Το πρόγραμμα

Ο «Ήλιος» είναι πρόγραμμα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία. Δηλαδή, θα εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά, σε έκταση περίπου 200.000 στρεμμάτων (δημόσια και δημοτικά), δυναμικότητας 10.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών. Τα οφέλη προβλέπεται να φθάσουν στα 20 δισ. ευρώ. Στο κόστος της επένδυσης θα πρέπει να περιληφθεί και η κατασκευή των δικτύων ενώ τα έσοδα (με βάση τις τιμές αγοράς της ηλιακής Ενέργειας στη Γερμανία) υπολογίζονται έως 80 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή του Δημοσίου στα έσοδα (καθώς το ελληνικό κράτος θα εισφέρει τη γη, τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και πιθανά φορολογικά κίνητρα) εκτιμάται σε 30%. Ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Δημόσιο θα προχωρήσει είτε σε τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από το πρόγραμμα ώστε να μειωθεί άμεσα το χρέος, είτε θα εισπράττει κάθε χρόνο τα έσοδα από την πώληση της ενέργειας τα οποία επίσης θα διατίθενται για την απομείωση των υποχρεώσεων της χώρας.
Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, γερμανικές εταιρίες και ελληνικό δημόσιο θα βρουν έναν τρόπο να εγκατασταθούν τεράστιες φωτοβολταϊκές μονάδες. Τα χρήματα από την πώληση του… ήλιου, είτε θα τα παίρνουμε από τους Γερμανούς και θα τα δίνουμε για τη μείωση του χρέους, είτε θα τα πάρουμε τιτλοποιώντας μελλοντικά έσοδα.

Δήμος Τρικκαίων

Ο Δήμαρχος Χρ. Λάππας είχε ήδη αποστείλει επιστολή στον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη, ζητώντας την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Μανιάτης απέστειλε με τη σειρά του επιστολή σε όλους τους ΟΤΑ με διαθέσιμες μεγάλες εκτάσεις, να μετάσχουν στο πρόγραμμα. Ο Δήμος Τρικκαίων, θεωρητικώς, είναι πρώτος στη λίστα, αλλά προφανώς θα πρέπει να εκπληρωθούν και ορισμένες προϋποθέσεις. Η χρονική σειρά, εξάλλου, σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν αντικαθιστά την πληρότητα των φακέλων των αιτούντων να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μανιάτης υπολογίζει ότι από τα 200.000 στρέμματα που θα αξιοποιηθούν το 1/3 θα είναι δημοτικές εκτάσεις, άμεσα θα έχει ως αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών για τους δήμους με τη συμμετοχή τους στο «Helios» να φτάνει τα 7-8 δισ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια.
Οι εκτάσεις θα πρέπει να είναι μεγάλες, δημόσιες, χαμηλής παραγωγικότητας -κατά προτίμηση άνω των 500 στρεμμάτων - στην και σε αυτές θα τοποθετηθούν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) - κυρίως φωτοβολταϊκά συστήματα.

Αντισταθμιστικά

Τι θα κερδίσει ο Δήμος Τρικκαίων και ειδικότερα οι δημότες; Αγνωστο! Το μόνο που αναφέρει ο κ. Μανιάτης είναι τούτο: με τα αάλογα αντισταθμιστικά οφέλη (θέσεις εργασίας κ.α.). Δηλαδή; Ποια είναι τα «άλλα»; Δωρεάν ρεύμα για τον Δήμο; Χρήματα; Μείωση φόρων; Όλα μαζί; Αγνωστο λοιπόν. Επομένως, είναι μια καλή ευκαιρία, να τεθεί σε διαπραγμάτευση από τον πρώτο Δήμο της χώρας που εκδήλωσε ενδιαφέρον, ολόκληρο το πακέτο αντισταθμιστικών ωφελειών. Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να διευκρινιστούν κι άλλοι όροι: η εταιρία που θα συσταθεί, θα συμπεριλάβει τον Δήμο Τρικκαίων; Οι εργαζόμενοι θα είναι εξασφαλισμένοι; Με ποια κριτήρια θα προσληφθούν; Η εταιρία κατασκευής και/ή η εταιρία διαχείρισης, θα είναι αμιγώς ελληνική ή θα είναι ένα σχήμα με επικεφαλής τους Γερμανούς; Θα υπάρχει πρόβλεψη για χρήση του ρεύματος και για την Ελλάδα; Ερωτήματα που θα απασχολήσουν, αφού διαφαίνεται ότι η απόφαση για ένταξη στο πρόγραμμα έχει πολλές πτυχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου