Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Υγειο-λογίες με φόντο ένα Δίκτυο


Το ελάχιστα θεωρητικό ερώτημα με πρακτικές προεκτάσεις, «ποιος αναλαμβάνει την πρόληψη στον τομέα της υγείας», καλείται ουσιαστικά να απαντήσει το υπό ίδρυση – συνένωση Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, την ένταξη στο οποίο και το καταστατικό του οποίου συζητά αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων. Το συγκεκριμένο Δίκτυο αποτελεί συνένωση και μετεξέλιξη τριών παρόμοιων ως προς το αντικείμενό τους δικτύων: του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, του Εθνικού Δικτύου Δήμων Προαγωγής Υγείας και του ανασυσταθέντος Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων
.

Ετσι, ευελπιστείται να δημιουργηθεί ένας κοινός (για 153 Δήμους της χώρας) τόπος συνεύρεσης και λήψης αποφάσεων για την προώθηση της αγωγής και πρόληψης στον τομέα της υγείας. Το πρακτικό μέρος, βεβαίως, είναι αυτό που ίσως δημιουργήσει προβλήαμτα στο μέλλον. Μπορεί ο εμπνευστής του, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, να τονίζει ότι «Ο Δήμος δεν πρέπει να είναι ο παροχέας Θεραπευτικών Υπηρεσιών Υγείας που αναλίσκει πολύτιμους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους στο βωμό της εξειδικευμένης φροντίδας. Αυτές τις υπηρεσίες πρέπει να τις παρέχει το ΕΣΥ», αλλά είναι άγνωστο, εάν και κατά πόσο αυτή η ιδέα δεν εφαρμοστεί και από τους Δήμους με μελλοντική νομοθετική ρύθμιση, στο πρότυπο της εκπαίδευσης.
Η οποία, ναι μεν παρέχεται από το κράτος, αλλά ποικίλες αρμοδιότητές της πλέον περιήλθαν στου Δήμους. Και φοβούνται πολλοί, την μεσοπροθέσμως άσκηση εκπαιδευτικών λειτουργιών από τους ΟΤΑ (Α ή Β βαθμού), για παράδειγμα σε επίπεδο διορισμών εκπαιδευτικών ή/και τον καθορισμό διδακτέας ύλης, μέσω της περιβόητης και πολυδιαφημισθείσας αμφισβητούμενης «σύνδεσης με την τοπική κοινωνία».
Το Δίκτυο
Όπως και να έχουν τα πράγματα, σήμερα σε πρώτη φάση το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων καλείται να εγκρίνει το νέο καταστατικό του εν λόγω Δικτύου. Σύμφωνα με αυτό, σκοπός τού επί 20ετία προβλεφθέντος να λειτουργήσει Δικτύου (με μορφή αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρίας και έδρα τον Δήμο Αμαρουσίου) είναι:
«η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των δημοτών και των κατοίκων των Δήμων – μελών της καθώς και η ανάληψη και εκτέλεση προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής για την έγκαιρη διάγνωση και γενικά για την Προαγωγή της Υγείας των τοπικών πληθυσμών. Επίσης σκοπός είναι η δημιουργία Δικτύων συνεργασίας μεταξύ των Δήμων μελών της με στόχο τη βελτίωση του φυσικού, πολιτιστικού, κοινωνικού περιβάλλοντος και του επιπέδου ευημερίας των ανθρώπων που ζουν στα ευρύτερα όρια των Δήμων που συμμετέχουν.
Η Εταιρεία λειτουργεί και ως “φόρουμ” ανταλλαγής εμπειριών και λήψης μέτρων για την προαγωγή και εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο των αρχών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ) “Υγεία για Όλους” και της “Ατζέντα 21” του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στη χώρα μας».
Δηλαδή, ετοιμαστείτε για "αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου