Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Υποκρισία στην καθολική εκκλησία

Την παραίτησή του υπέβαλε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Σκωτίας, καρδινάλιος Κιθ Ο' Μπράιαν, ο οποίος κατηγορείται για «ανάρμοστες πράξεις» που φέρεται να διέπραξε πριν από 33 χρόνια. Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ'. Σύμφωνα με το BBC, ο Ο'Μπράιν δεν θα λάβει μέρος στο Κογκλάβιο που θα εκλέξει τον επόμενο πάπα.
Φαίνεται ότι, εν όψει εκλογών, παίζονται κι άλλα παιχνίδια στο Βατικανό. Δυστυχώς, το καυτό αυτό θέμα, των σξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών, που δεν άγγιξε καν η καθολική εκλησία, θα παίξει τον ρόλο της στην εκλογή νέου Πάπα, αλλά όχι στην ουσία του: Δηλαδή, πώς θα πρέπει ορισμένοι να απολογηθούν (εάν αποδειχθεί ότι έχουν προβεί σε σεξουαλικές επιθέσεις) και πώς θα σταματήσουν να λένε, από τη μια ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι "κακό" και από την άλλη, να κάνουν ορισμένοι εξ αυτών, όσα κατηγορούν ως "κακό". Η υποκρισία των καθολικών (εν προκειμένω, διότι για αυτούς συζητάμε τώρα) είναι τεράστια και σε άλλα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, αυτό του συγχωροχαρτιού ή της Ιεράς Εξέτασης.

Προέρχεται, δε, αυτή η υποκρισία, από την ίδια την ουσία μιας ψεύτικης παροχής υποσχέσεων για μεταθανάτια ζωή στρωμένη με λουλούδια, σε έναν παράδεισο ανείδωτο. Η πίστη δεν μετριέται με τον αριθμό των Ave Maria, αλλά με την ουσία των όσων πιστεύουν οι άνθρωποι για το θέμα της Θείας δύναμης. Οσο η επιστημονική ανακάλυψη και πρόοδος θα υπεισέρχεται σε ζητήματα απαντήσεων για το είναι της ζωής, τόσο οι κράχτες της δικής τους καλοπέρασης και έμποροι υποσχέσεων, θα μπαίνουν στη θέση τους.
Οσο για τον συγκεκριμένο καρδινάλιο; Τον 74χρονο κατήγγειλαν τρεις εν ενεργεία ιερείς και ένας πρώην ιερέας.
Ένας από τους ιερείς καταγγέλλει ότι υπήρξε θύμα «μη επιθυμητών φροντίδων» από τον καρδινάλιο κατά τη συνέχεια μίας βραδιάς μέθης. Ένας δεύτερος υποστηρίζει ότι ο καρδινάλιος επωφελήθηκε της ευκαιρίας στη διάρκεια ολονύκτιων προσευχών για να έχει μαζί του ανάρμοστες επαφές.
Οι καταγγελίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς διατυπώνονται σε μία στιγμή κατά την οποίαν τα σεξουαλικά σκάνδαλα εξακολουθούν να ταράζουν συθέμελα το οικοδόμημα του καθολικισμού.
Ο 74χρονος καρδινάλιος -γνωστός για τις ειλικρινείς απόψεις που εκφέρει για το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας- επέλεξε να μην λειτουργήσει την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, ενώ έχει ήδη ζητήσει νομική υποστήριξη για να αντικρούσει τις κατηγορίες, που έρχονται ένα μήνα πριν συμπληρώσει 75 χρόνια ζωής και αποσυρθεί από τον ιερατικό βίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου