Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Στρατονίκη, η δεύτερη Κερατέα;

Αν οι κατά τόπους κινητοποιήσεις πολιτών κατά "επενδύσεων" αντιμετωπίζονταν κάποτε με μια απλή συμπάθεια, πλέον, μετά τα γεγονότα της Κερατέας, αποκτούν άλλο νόημα. Οσοι ζουν στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη - τουλάχιστον - ξέρουν πολύ καλά ότι εδώ και 16 χρόνια υπάρχει ένα ανοιχτό ζήτημα. Η προσπάθεια εταιρίας γαλλικών και ελληνικών συμφερόντων να εξορύξει χρυσό από την περιοχή Στρατονίκης - Μαντεμοχωρίων δεν προχωρά. Αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές και συνεχείς κινητοποιήσεις των κατοίκων έχουν δημιουργήσει ένα τείχος στην "επένδυση". Πλέον, καταβάλλεται προσπάθεια να ξεκινησει το "έργο". Πλέον, όμως, οι κάτοικοι είναι πιο αποφασισμένοι. Εχουν δημιουργηθεί επιτροπές αγώνα... παντού: Ουρανούπολη (και λόγω Βατοπεδίου εκεί), Στάγειρα, Ορμύλια, Μ. Παναγία, Αρναία, συνολικά στον νέο Δήμο Αριστοτέλη (με δήμαρχο τον Πάχτα) κ.λπ. Πριν λίγες ημέρες, στην Ορμύλια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των κατοίκων, οι οποίοι εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα:
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Εμείς οι κάτοικοι της Ορμύλιας Χαλκιδικής που μαζευτήκαμε σήμερα 2 Απριλίου 2011 στον κινηματογράφο «Αντιγόνη» για να ενημερωθούμε από τους ομιλητές, καθηγητές του Α.Π. Θεσσαλονίκης, για τις επιπτώσεις της μεταλλουργίας χρυσού στο περιβάλλον και στην υγεία μας, αφού ακούσαμε τους ομιλητές, Διαπιστώνουμε ότι Τα φοβερά δηλητήρια: κυάνιο, αρσενικό κ.α. που σε τεράστιες ποσότητες θα διοχετεύονται στα υπόγεια και επιφανειακά νερά, στο έδαφος και στην ατμόσφαιρα θα προξενήσουν ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον, στη γεωργία, κτηνοτροφία και τουρισμό και στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ιδιαίτερη καταστροφή θα υποστεί ο κάμπος της Ορμύλιας και η θάλασσά μας (Τορωναίος Κόλπος), όπου θα μεταφέρονται τα δηλητήρια απ’ το Χαβρία, που πηγάζει από εκεί που πρόκειται να εγκατασταθεί η μεταλλουργία χρυσού. Δηλώνουμε ότι Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια σε όποια απόπειρα εγκατάστασης της μεταλλουργίας και ενάντια σε όσους επιχειρούν να τη διευκολύνουν. Απαιτούμε Να μην επιτρέψει η Κυβέρνηση την εγκατάσταση και λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού και ν’ ανακαλέσει όποια παραχώρηση έγινε ως τώρα, γιατί ο ορυκτός πλούτος είναι περιουσία του λαού και το περιβάλλον η ζωή του και δεν επιτρέπεται να θυσιάζονται για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Το παρόν ψήφισμα να σταλεί Στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σε όλα τα κόμματα και τους βουλευτές του νομού, Στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και στο δήμαρχο Πολυγύρου, Στις εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Μπορείτε να διαβάσετε τι ακριβώς συμβαίνει, να ενημερωθείτε και να συμπαρασταθείτε εδώ,
εδώ, εδώ. Φυσικά, έχουν και διάφορα λινκ σε άλλες επιτροπές αγώνα και λεπτομέρειες. Αλλά η ουσία παραμένει: η Κερατέα άνοιξε τον δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου