Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Κόντρα υπουργείου - ΤΕΕ για τα επαγγελµατικά δικαιώµατα

Ενα διευρυµένο Τεχνικό Επιµελητήριο (ΤΕΕ) που θα απονέµει επαγγελµατικά δικαιώµατα διαφόρων επιπέδων στους µηχανικούς - µέλη του οι οποίοι θα είναι από απόφοιτοι πανεπιστηµίων και ΤΕΙ µέχρι απόφοιτοι ΙΕΚ και κολεγίων επιχειρεί να δηµιουργήσει το υπουργείο Παιδείας. Ο υφυπουργός Ι. Πανάρετος άρχισε διαβούλευση στο ∆ιαδίκτυο (http://ypepth.opengov. gr/panaretos/?p=6205) για τη δηµιουργία του διευρυµένου Τεχνικού Επιµελητηρίου, το οποίο είναι ο πρώτος από τους επιµελητηριακούς και επαγγελµατικούς φορείς που αναµένεται να αλλάξουν µορφή, ώστε να αναλάβουν την ευθύνη πιστοποίησης των µελών τους και απονοµής συγκεκριµένου επιπέδου επαγγελµατικών δικαιωµάτων σε κάθε µέλος, ανάλογα µε τις σπουδές και την εµπειρία του. Εξάλλου η επικείµενη θέσπιση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ)µε 8 επίπεδα (από τη στοιχειώδη εκπαίδευση ώς τις διδακτορικές σπουδές) θα λειτουργήσει προς την ίδια κατεύθυνση. «Ο ενιαίος φορέας θα πιστοποιεί τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλµατος σε διάφορες βαθµίδες τεχνικής ευθύνης, αρχικά βάσει προγραµµάτων σπουδών, προσδιορίζοντας επίσης µηχανισµούς µετάβασης σε ανώτερα επίπεδαµε βάση γέφυρες σπουδών και επαγγελµατικής εµπειρίας» αναφέρει το κείµενο διαβούλευσης. Εάν ο πτυχιούχος προέρχεται από τµήµα ακαδηµαϊκά πιστοποιηµένο, τότε µεαπόφαση του αρµόδιου οργάνου του φορέα θα απονέµεται ο τίτλος και θα καθορίζεται το επίπεδο τεχνικής ευθύνης. ∆ιαφορετικά, το υποψήφιο µέλος θα πρέπει να περάσει σειρά δοκιµασιώνγια τηνπιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων. Ωστόσο η αντίδραση του προέδρου του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη στα«ΝΕΑ», που εκφράζει κάθετη διαφωνία µε τις προτάσεις Πανάρετου, ήταν χαρακτηριστική – όσο καιχιουµοριστική: «Τινα σας πω, κι εγώ προτείνω να γίνει µέλος του νέου ΤΕΕ και ο Μποµπ ο Μάστορας! Είναι σαν να εισηγείται να γίνουν µέλη του Ιατρικού Συλλόγου οι νοσοκόµες και το βοηθητικό προσωπικό. Ουδέποτε συζητήσαµε για τέτοιο θέµα µε τον κ. Πανάρετο». Η οργάνωση και λειτουργία του ενιαίου φορέα θα εξειδικευτείσε συνεργασία µε τους εκπροσώπους των αρµόδιων υπουργείων και επιστηµονικών, επαγγελµατικών συλλόγων και φορέων.
ΟΙ 7 ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΈΣ
Οι 7 αρµοδιότητες του διευρυµένου ΤΕΕ, όπως το προτείνει ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος, είναι οι εξής: 1 Πιστοποίηση γνώσεων, εµπειρίας, δεξιοτήτων, ικανοτήτων 2. ∆ιασφάλιση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας των µελών του 3 ∆ιασφάλιση τηςδεοντολογίας του επαγγέλµατος 4 ∆ιασφάλιση της ποιότηταςκαι της ασφάλειας έργων και προσφερόµενων υπηρεσιών 5 ∆ιαβάθµιση των επαγγελµατικών δραστηριοτήτων σε επίπεδο τεχνικής ευθύνης µε βάση το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων 6 Μελέτη εξέλιξης του επαγγέλµατος του µηχανικούσ τις διάφορες ειδικότητες 7 Μελέτη και συµµετοχή στη σύζευξη επαγγέλµατος, επιστήµης και τεχνικής, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρακτικής.
«Δυνατότητα άσκησης του επαγγέλµατος σε διαφορετικές βαθµίδες τεχνικής ευθύνης»
Ποιοι επαγγελµατικοί τίτλοι θα απονέµονται:
1. μηχανικός µε τα εξής προσόντα: α. Διπλωµατούχος τµήµατος µηχανικών πολυτεχνικής σχολής ή πολυτεχνείου µε 5 έτη σπουδών β. πτυχιούχος πανεπιστηµίων αλλοδαπής, µε αναγνωρισµένο M.Sc. γ. πτυχιούχος πανεπιστηµίων αλλοδαπής µε διδακτορικό δίπλωµα δ. πτυχιούχος ιδρυµάτων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης αλλοδαπής µε 4 έτη σπουδών, σύµφωνα µε τις προϋποθέσεις του π.Δ. 38/2010 (σ.σ. µε το οποίο η νοµοθεσία µας προσαρµόστηκε πέρυσι στην ευρωπαϊκή οδηγία για την αναγνώριση επαγγελµατικών προσόντων και στους αποφοίτους κολεγίων) ε. πτυχιούχος τει µε διδακτορικό δίπλωµα στ. πτυχιούχος τει και µεταπτυχιακό δίπλωµα ειδίκευσης έπειτα από 3 χρόνια πιστοποιηµένης εµπειρίας 2. μηχανικός εφαρµογών ή τεχνολόγος µηχανικός, τίτλος που απονέµεται στα συνδεδεµένα µέλη 3. Απόφοιτοι ΙΈΚ και άλλων τεχνικών σχολών. ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου