Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Τι σημαίνει "φθηνό πασχαλινό τραπέζι;"

Κάθε χρόνο ακούμε και διαβάζουμε αυτή την ανόητη φράση: ακρίβυνε ή φθήνυνε το Πασχαλινό τραπέζι. Και όλοι έχουν και στοιχεία να μας δείξουν, για να μας πείσουν για το αληθες ή το ψευδές των ισχυρισμών τους. Φέτος, βάλθηκαν να μας πείσουν ότι διάφορα προϊόντα φτήνυναν. Η μην κυβέρνηση, για να μην πανικοβαλλόμαστε τούτες τις άγιες ημέρες και την κατηγορήσουμε ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Η δε ΕΣΕΕ, για να πείσει ότι και έμποροι συμμερίζονται την κατάσταση της χώρας και των πολιτών. Η αλήθεια είναι ότι τίποτε δεν φτήνυνε. Οτι τα περισσότερα προϊόντα και είδη, είναι ήδη ακριβά. Μια μικρή τους μείωση, της τάξης των πέντε λεπτών για παράδειγμα, δεν σημαίνει κάτι. Αλλά ως αριθμός στη στατιστική, σημαίνει πολλά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πίνακα της ΕΣΕΕ, η πατάτα φτήνυνε και από 6 λεπτά, τιμάται πλέον 60 λεπτά: ποσοστό μείωσης 43,3%! Ολόκληρο 43,3%, όχι τίποτα χαζά. Αλλά, ποια πατάτα; Η εισαγωγής, δηλαδή η αιγυπτιακή. Αρα, δεν χτυπάμε τις εισαγωγές, ούτε ενισχούμε την ντόπια παραγωγή. Διαβάστε προσεκτικά τους παρακάτω ενδεικτικούς πίνακες, για να συνειδητοποιήσετε πόσο οι αριθμοί απέχουν υπερβολικά από την πραγματικότητα. Αφήστε που, "πασχαλινό τραπέζι" δεν σημαίνει για όλους το ίδιο πράγμα.
Πίνακας 1: Κόστος Πασχαλινού Τραπεζιού ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΡΕΑΤΑ
Κατά σειρά αναφέρονται, η φετινή τιμή, η περυσινή τιμή και η ποσοστιαία μεταβολή
Κρεμμύδι φρέσκο 1 κιλό:
1,38 1,41 2,17%
Πατάτα εισαγωγής
(1 κιλό) 0,60 0,86 43,3%
Καρότο (1 κιλό)
0,54 0,61 12,96%
Ραδίκι Ιταλίας
1 κιλό 0,71 0,93 30,98%
Παντζάρι 1 κιλό
0,74 0,91 22,97%
Χοιρινή μπριζόλα
5,55 5,56 0,18%
Αγγινάρα (τεμ.)
0,52 0,61 17,31%
Αρνί (1 κιλό)
8,83 7,64 -13,48%
Κατσίκι (1 κιλό)
8,93 7,93 -11,19%
Κοτόπουλο (1 κιλό)
4,48 3,19 -28,8% Μ.Ο. μεταβολής κρεάτων -4,66%
ΕΙΔΗ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ
Μαρούλι (τεμ.)
0,53 0,55 3,77%
Πατάτα 1 κιλό
0,80 0,98 22,5%
Μαγιονέζα
3,15 2,95 -6,34%
Λάχανο 1 κιλό
0,35 0,38 8,57%
Μουστάρδα
1,79 1,75 -2,23%
Τομάτα 1 κιλό
1,49 1,62 8,72%
Αυγά
2,0 2,1 5%
Σπανάκι 1 κιλό
1,17 0,85 -27,35%
Τσουρέκι (450 gr)
3,19 2,98 -6,58%
Αγγούρι (τεμ.)
0,67 0,35 -47,76%
Βαφή αυγών
1,45 1,52 4,82%
Κολοκυθάκι kgr
1,91 1,52 -20,42%
Πράσο 1 κιλό
1,78 0,81 -54,49%
Λεμόνια
1,90 2,20 15,78% Πηγή: ΙΝΕΜΥ & Παρατηρητήριο Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετς
Πίνακας 2: Κόστος Πασχαλινών Δώρων
Λαμπάδες απλές στα πολυκαταστήματα
7,90 – 15,00€
Λαμπάδες απλές σε μαγαζιά κέντρου Αθήνας - Πειραιά
5,90€
Αυγά ελληνικής κατασκευής μεσαίο μέγεθος
- απλά 9,90€
Αυγά ελληνικής κατασκευής μεσαίο μέγεθος διακοσμημένα
15,00 – 25,00€
Σοκολατένια αυγά
4,00 – 17,00€
Καλάθια
4,00 – 6,00€ *Είναι προφανές ότι λείπει το κοκορέτσι, το τζατζίκι, το ψωμί, το τσίπουρο, το κρασί, η μπύρα, το αρνί (έχει σημασία από πού και από ποιον το αγοράζεις) κ.λπ., κ.λπ. Η δε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, λέει τα εξής καταπληκτικά: Φθηνότερο Πασχαλινό τραπέζι προβλέπει για φέτος το ελληνικό εμπόριο, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, αλλά και την τιμοληψία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ σε σούπερ μάρκετ, κεντρικές και λαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, τα κρέατα εμφανίζονται φθηνότερα 4% κατά μέσο όρο, σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μείωση στα λαχανικά είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς υπολογίζεται στο 5%. Η νέα σύγκριση αφορά στις τιμές της αγοράς τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες του 2010 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών όσο και σε αυτή των κρεάτων. Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποιεί τα πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών ενδεικτικά αναφέρει ορισμένες τιμές, από τις οποίες προκύπτει ότι το νωπό αρνί εμφανίζει μείωση σε σχέση με πέρυσι που φθάνει το 13,5%, το νωπό κατσίκι μείωση 11%, το νωπό κοτόπουλο μείωση 28%, το νωπό μοσχάρι μείωση 9,6% και το νωπό χοιρινό μείωση 7,5%. Παράλληλα, οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν μειώσεις που φθάνουν και το 43%. Ενδεικτικά, το αγγουράκι (τεμάχιο) μειώθηκε κατά 47,76%, τα κολοκυθάκια κατά 20,42%, η μελιτζάνα κατά 30,5%, το πράσο κατά 54,49% και το σπανάκι 27,35%, πάντοτε σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, ακριβότερη διαμορφώνεται η τιμή της πατάτας και της ντομάτας κατά 9% και 8,7% αντίστοιχα. Ειδικά δε η τιμή της εισαγόμενης πατάτας είναι ακριβότερη κατά περίπου 43%, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται διεθνώς.(Πίνακας 1). Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω στοιχεία του ΙΝΕΜΥ το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται από 80 έως 145 ευρώ, (90 ως 150 το 2010), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής να κυμαίνονται οριακά χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Η τιμή του πασχαλινού οβελία καθηλώνεται στα 8,5 έως 11 ευρώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία, 7 έως 10 ευρώ στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ και 7 έως 9 ευρώ στη Βαρβάκειο Αγορά για εγχώρια αμνοερίφια, τα οποία φέτος πωλούνται φθηνότερα από τα εισαγόμενα. Διαψεύδονται έτσι οι πληροφορίες από την πλευρά των χονδρεμπόρων κρέατος, που ήδη προχώρησαν σε προμήθειες για το Πάσχα, ότι το αρνί φέτος θα πωλείται ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς τελικά εκτιμάται ότι η μέση τιμή του κιλού φέτος θα διαμορφωθεί οριακά φθηνότερα. Όσον αφορά την κατηγορία των πασχαλινών δώρων το κόστος για την εφετινή περίοδο κυμαίνεται: λαμπάδες απλές σε πολυκαταστήματα 7,90 με 15 ευρώ, λαμπάδες απλές σε καταστήματα κέντρου Αθηνών-Πειραιώς 5,90 ευρώ, αυγά ελληνικής κατασκευής μεσαίο μέγεθος – απλά 9,90 ευρώ, αυγά ελληνικής κατασκευής μεσαίο μέγεθος – διακοσμημένα 15 με 25 ευρώ, σοκολατένια αυγά 4 με 17 ευρώ και τέλος καλαθάκια 4 με 6 ευρώ. Η παρούσα οικονομική συγκυρία αναμένεται να προκαλέσει μείωση της ζητούμενης ποσότητας τόσο από την πλευρά των καταναλωτών, όσο και από αυτήν των λιανεμπόρων, με τους τελευταίους να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τη συρρίκνωση της αγοραστικής δυνατότητας των ελληνικών νοικοκυριών, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας των παραγγελιών τους κατά περίπου 10% σε σύγκριση με παλαιότερα έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου