
Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011
Ινδοί, όπως Κινέζοι

Δωρητές οργάνων χωρίς να ρωτηθούμε

Το χρονικόΟπως γράφουν οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες "Όλοι δωρητές οργάνων θα γίνουμε υποχρεωτικά, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε μεταμόσχευση, σύμφωνα με προσχέδιο νόμου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Όπως προβλέπεται στο προσχέδιο μόνο όσοι από εμάς θα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όσο βρίσκονται εν ζωή, με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δεν θα είναι εν δυνάμει δότες. Συγκεκριμένα το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του. Κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην αφαίρεση οργάνων του μετά θάνατον, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής. Επίσης, το νέο προσχέδιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνονται κατά περίπτωση μεταμοσχεύσεις και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Η δυνατότητα για χειρουργική αφαίρεση οργάνων ή μεταμόσχευση δίνεται πλέον σε νοσηλευτικά ιδρύματα - νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά και ιδιωτικές κλινικές. Επίσης, από το προσχέδιο προσδιορίζονται με σαφήνεια οι περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση οργάνων από ζωντανό δότη. Το ζήτημα αυτό που αφορά κυρίως τους νεφρούς, μέρος του ήπατος και άλλα όργανα, επιτρέπει τη μεταμόσχευση από ζώντα δότη μόνο στον ή στη σύζυγό του, σε ασθενή με τον οποίο υπάρχει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και 4ο βαθμό εξ αίματος και 2ο βαθμό εξ αγχιστείας και σε πρόσωπο που υπάρχει άμεση προσωπική και συναισθηματική σχέση. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να δίνεται ειδική άδεια με δικαστική απόφαση αφού ελεγχθούν όλες οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων από ζώντα δότη αλλά και η κατάσταση της ψυχικής του υγείας, της ουσιαστικής σχέσης και του συναισθηματικού δεσμού που έχει ο δότης με τον λήπτη. Στο προσχέδιο προβλέπονται ποινές για όσους με τη δική τους συναίνεση δίνουν όργανά προς μεταμόσχευση και πολύ αυστηρότερες ρυθμίσεις του προβλέπουν ακόμη και κάθειρξη δέκα ετών και πρόστιμο 290.000 ευρώ για οργανωμένες ομάδες που συμμετέχουν στη διακίνηση και εμπορία οργάνων". Διαβάστε περισσότερα...
Συριανά πικρά λουκούμια
Σε άλλες περιοχές της χώρας (λέγε με Τρίκαλα) οι αντιδράσεις στις συγχωνεύσεις περιορίζονται σε επισκέψεις σε αρμοδίους και σε ολιγοήμερες καταλήψεις, συνήθως συμβολικές, μέχρι να μας πάρουν τα βίντεα (λέγε με τοπικό κανάλι). Στη Σύρο, όπου η κοινωνική αγωνιστική παράδοση είναι γνωστή, οι μαθητές επέλεξαν ηχηρούς τρόπους να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις: 1ον: όταν περνούσαν από την εξέδρα των επισήμων
στη διάρκεια της παρέλασης για την 25η Μαρτίου, έστρεψαν το κεφάλι στην αντίθετη κατεύθυνση. 2ον: αμέσως μετά την παρέλαση, έκαναν πορεία με μαύρη ταινία στα στόματά τους. 3ον: έκαναν πορεία μετά την πρώτη πορεία, στους δρόμους της Ερμούπολης.
Χειροκροτήματα απ' όλους όσοι παρίσταντο και "μπράβο" πολλά. Κι ο Ροΐδης, από την προτομή του, δίπλα από την πο όμορφη πλατεία της χώρας, μονολογούσε: με διαβάζουν, τόσα χρόνια μετά...
Διαβάστε περισσότερα...
Ετικέτες
εκπαίδευση,
κινητοποιήσεις
Τρενοφιλίες

Βιβλιοπαίδες

"Je veux"

Λαμπερό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Οι Δάσκαλοι

Η Αννα στα σύννεφα, η εκπαίδευση στα Τάρταρα

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011
Η απάντηση στο κουίζ


Ετικέτες
έναυσμα συζήτησης,
ιστορία
Τρίτη 29 Μαρτίου 2011
78 χιλιόμετρα πέρα - δώθε καθημερινά...

Mitsuaki Nagao, ο πρώτος ήρωας της Φουκουσίμα

Επιστημονικό Τριήμερο από το ΤΕΕ

Ο μέγας Βασίλης Σκουλάς στα Τρίκαλα

Από συσκέψεις...

Και η Θεόπετρα κατά συγχωνεύσεων
Ετικέτες
εκπαίδευση,
κινητοποιήσεις
"Ψηφίστε με να πάρω απόσπαση"

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝΚύριε Πρόεδρε, Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι θα απουσιάσουμε από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 28/03/2011 εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή μας στην απόφαση του Yπουργείου Eσωτερικών να μην πραγματοποιηθούν οι αποσπάσεις των δημοσίων υπαλλήλων που είναι εκλεγμένοι στην Δημοτική Κοινότητα Τρικάλων και υπηρετούν σε άλλο Νομό της επικράτειας. Θεωρούμε τουλάχιστον άδικο και άνισο τον τρόπο που το υπουργείο αντιμετωπίζει αυτούς τους συναδέλφους που να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα παρευρέθηκαν σε όλα τα συμβούλια της Δημοτικής Κοινότητας καλύπτοντας μόνοι τους τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους. Πιστεύουμε πως ο θεσμός της Δημοτικής Κοινότητας πρέπει να αναβαθμιστεί παίρνοντας ρόλο και αρμοδιότητες έτσι ώστε να αποκεντρώσει εξουσίες από τον κεντρικό Δήμο και τον Δήμαρχο προς όφελος του πολίτη και της καθημερινότητας του. Διαβάστε περισσότερα...
Ο Σκανδαλίδης, το Κιλελέρ και το "καλάθι"

Φονιάδες με ονοματεπώνυμο (2)
Για το κουίζ

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
Από πού να μην ταξιδέψετε

- Ε. Ο.Αντιρρίου – Ιωαννίνων (από το 119ο χιλιόμετρο – 127ο χιλιόμετρο, περιοχή Μενιδίου),
- Ε. Ο.Αντιρρίου – Ιωαννίνων (από το 6ο – 10ο χιλιόμετρο, περιοχή Αντιρρίου),
- Ε.Ο.Μουδανιών – Κασσάνδρειας – Ποτίδαιας (καθ’ όλη τη διαδρομή),
- Ε.Ο.Τρικάλων – Καλαμπάκας (καθ’ όλη τη διαδρομή),
- Ε.Ο.Αθηνών –Πατρών (από το 188ο χιλιόμετρο – 205ο χιλιόμετρο, από τη περιοχή Λαμπίρι έως το Ρίο), -
Ε.Ο.Αθηνών – Θεσσαλονίκης (από το 216ο χιλιόμετρο – 260ο χιλιόμετρο, στη περιοχή Λαμίας),
- Ε.Ο.Πύργου – Κυπαρισσίας (στο 57ο χιλιόμετρο, περιοχή Ζαχάρω – Καλόνερο),
- Ε.Ο.Τρίπολης – Καλαμάτας (από το 152ο – 157ο χιλιόμετρο, περιοχή Τσακώνα),
- Ε.Ο.Χανίων – Ηρακλείου – Σητείας (από το 21ο – 31ο, στο 99ο, στο 115ο και στο 121ο χιλιόμετρο). Διαβάστε περισσότερα...
Το τρένο ξανάρθε 20 μήνες μετά
Μια σοβαρή άποψη

Σταματά ωρέ το λάδωμα;

Κουίζ

Καλώς όρισες

Ντίβα και στην κηδεία της

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011
Ο δικό μας Γλέζος και Σιάντας

Φανερό και Κρυφό Σχολειό

Ακολουθεί το κείμενο
"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ξαναρχίζει το τροπάρι για το αν υπήρχε το Κρυφό Σχολειό - μα και να μην υπήρχε, έπρεπε να το επινοήσουμε. Γιατί; Ρωτήστε τον Τίτο Λίβιο.
Αλλά είναι αυτονόητο πως κάθε υπόδουλο γένος το πρώτο που κάνει είναι να ιδρύσει σχολειά, κρυφά ή φανερά. Αυτό συνέβη κι εδώ. Κι αφού μόνο οι παπάδες είχαν, τότε, κάποια μόρφωση και η εκκλησία κάποια δύναμη, είναι φυσικό ότι αυτός ο πόλος πάσκισε για τη διάσωση και τη μόρφωση του γένους.
Να αναφέρουμε μόνο τι συνέβη στην περιοχή της Θεσσαλίας, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με βάση σχετική μελέτη του Θεόδωρου Νημά: στα Τρίκαλα λειτουργούσε σχολείο μέσης εκπαίδευσης, στο οποίο δίδασκαν δάσκαλοι-ιερείς, ήδη από το 1543, ενώ στα Άγραφα από τον 17ο και 18ο αιώνα.
Εξέχοντες γραμματικοί και θεολόγοι διδάσκουν σ’ όλη αυτή την περιοχή, όπως ο ιερομόναχος και διδάσκαλος Παχώμιος Ρουσάνος (1508-1553), που επισκέφθηκε τη Μονή Δουσίκου για να δανειστεί βιβλία και δίδασκε δωρεάν σε όσα μέρη περνούσε.
Η Μονή Δουσίκου διέθετε αξιόλογη βιβλιοθήκη κι απ’ αυτή δανείζονταν επίσης οι ονομαστοί δάσκαλοι των Αγράφων Ευγένιος Γιαννούλης και Αναστάσιος ο Γόρδιος.
Ήδη από το 1541 αναφέρεται ως δάσκαλος στα Μετέωρα κάποιος Παπα-Παρθένιος. Μαρτυρείται ότι στη διάρκεια του 16ου αιώνα λειτουργούσε στα Μετέωρα σχολείο με τον φιλόδοξο τίτλο “Σωκράτους Ακαδημία εν Μετεώρω” - ενώ τα μοναστήρια των Μετεώρων είναι γνωστό ότι είχαν εξελιχθεί αυτή την περίοδο σε μεγάλο κέντρο αντιγραφής χειρογράφων κωδίκων. Στη σχολή Μετεώρων φοίτησαν ο διάσημος ιατροφιλόσφος Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός και ο αδερφός του Ιωακείμ.
Ο ιερομόναχος Αμφιλόχιος Βαρλαμίτης, που δίδαξε στη Σχολή Τρίκκης, ανέλαβε πρωτοβουλία ίδρυσης σχολείου το 1752 και στέλνει σχετικό γράμμα στον ηγούμενο της μονής Βαρλαάμ.
Στα 1884 οι Μονές Μετώρων και Βαρλαάμ καταβάλλουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500 γροσίων η καθεμιά για τη λειτουργία της Σχολής Τρίκκης - ενώ 300 γρόσια προσφέρει η Μονή Αγίου Στεφάνου και 50 γρόσια η Μονή Αγίας Τριάδος.
Λίγους μήνες αργότερα οι τρεις μονές των Μετεώρων αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συνεισφέρουν 500 γρόσια η καθεμιά ετησίως στα σχολεία των Τρικάλων.
Τα ντοκουμέντα και η βιβλιογραφία που παραθέτει για όλα τα παραπάνω ο Νημάς είναι πολλά - η σχετική μελέτη του δημοσιεύτηκε, για όποιον ενδιαφέρεται, στο περιοδικό “Τρικαλινά”, τόμος 14ος (1994), που περιέχει τα πρακτικά του 3ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών.
Αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα ντοκουμέντα, από διάφορες περιοχές της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας - πού το παράξενο; Δεν ήταν αυτονόητο η εκκλησία να έχει αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία και ευθύνη, αφού δεν υπήρχε άλλος διοικητικός οργανισμός, κι αφού αυτή, διά του Ευαγγελίου, κρατούσε και διέσωζε την ελληνική γλώσσα; Κι εγώ σας λέω πως το έκανε για λόγους αυτοσυντήρησης, εφόσον αν δεν υπήρχαν χριστιανοί και Έλληνες, έπαυε να υπάρχει και η ίδια η εκκλησία - αν και είναι γνωστός και αποδεδειγμένος ο πατριωτισμός πολλών ιερέων που τον πλήρωσαν με τη ζωή τους, για να έρχονται τώρα διάφοροι Γραικύλοι και να εκσφενδονίζουν ανοησίες, υποδυόμενοι τους επαναστατατζήδες.
Δεν έχει σημασία αν πιστεύει κανείς, ή αν του αρέσει ιδιαιτέρως η εκκλησία. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας - οπότε δεν μπορούμε να αμφισβητούμε δι’ ανάποδου θαύματος τα αυτονόητα και τα αποδεδειγμένα από χίλιες πηγές για να βαυκαλίσουμε τις εμμονές μας".
Διαβάστε περισσότερα...
Ετικέτες
έναυσμα συζήτησης,
ιστορία
Αγωνίστριες

Μέσα από την παράσταση «Μάουζερ», η αλλοτινή αντάρτισσα και εκφωνήτρια του «Εδώ Μόσχα» Μαρία Μπέικου θυμάται τα λάθη και τα πάθη του παρελθόντος και αφηγείται συγκλονιστικές στιγμέςΔεκαοκτώ χρόνων κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ, στην Αντίσταση, και νίκησε. Στα είκοσι δύο βγήκε ξανά στο βουνό, πολεμώντας με τον Δημοκρατικό Στρατό στον Εμφύλιο, και νικήθηκε. Αργότερα έγινε για τους αριστερούς της Ελλάδας η παρήγορη φωνή του «Εδώ Μόσχα». Οταν η Μαρία Μπέικου ήταν 18χρονη αντάρτισσα και πολεμούσε στις γραμμές του ΕΛΑΣ τους Γερμανούς. Στον ώμο της κρέμεται ένα τυφέκιο τύπου «Μάουζερ», το πρώτο δώρο από τον συναγωνιστή σύζυγό της. Σήμερα, με την απόσταση που δίνει ο χρόνος, η αλλοτινή αντάρτισσα Μαρία Μπέικου βλέπει στοχαστικά και με κριτική διάθεση εκείνα τα χρόνια. Τότε που θυσίαζε χωρίς δεύτερη σκέψη τα νιάτα της, εγκατέλειπε το σπίτι της, έπαιρνε τα βουνά κι αργότερα τους δρόμους της προσφυγιάς. Τότε που η εντολή του κόμματος ήταν η φωνή του Θεού. Πρωταγωνίστρια τώρα της παράστασης «Μάουζερ» στο θέατρο «Αττις», μας μιλάει για το παρελθόν και το μέλλον. Ο λόγος της είναι καθαρός, ψύχραιμος, χωρίς μελοδραματισμούς. Και μας δίνει μια γεύση από την περιπετειώδη ζωή της.
Από την Ιατρική στο βουνό
-Στην παράσταση του Θ. Τερζόπουλου εκπροσωπείτε το κομμουνιστικό κατεστημένο το οποίο ζήσατε. Πιστεύετε πραγματικά ότι, εάν οι αριστεροί δεν απείχαν στις εκλογές του ’46, θα είχε αποφευχθεί ο Εμφύλιος;
-Η πρώτη σας έξοδος στο βουνό, ως αντάρτισα, έγινε στον ΕΛΑΣ;
-Τα Δεκεμβριανά πού σας βρήκαν;
-Ομως, δεν προλάβατε να χαρείτε το γάμο με τον άντρας σας…
Οργή και αδιέξοδο
-Σηκώνατε το όπλο, σημαδεύατε και πυροβολούσατε. Σκοτώσατε;
«Τυχαία έζησα»
-Φτάσατε ποτέ κοντά στον θάνατο;
-Υπήρχαν στιγμές που οι δυο στρατοί ξεχνούσαν το μίσος που τους χώριζε;
-Ως υπεύθυνη της ΙΙ Μεραρχίας παραβρεθήκατε στην πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Γυναικών την άνοιξη του ’49 στο Βίτσι.
-Πώς βρεθήκατε στη Σοβιετική Ενωση;
-Εκεί ζήσατε άλλα κοσμοϊστορικά γεγονότα: Εκφωνήσατε κλαίγοντας την είδηση για το θάνατο του Στάλιν, την καθαίρεση του Νίκου Ζαχαριάδη και την εξορία του, το 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ, τη νέα περίοδο Χρουστσόφ. Πώς βιώνατε αυτή την καινούρια «σοσιαλιστική» πραγματικότητα;
Εμεινε μόνο η πίκρα
-Τώρα που το θυμόσαστε τι σκέφτεστε;
-Το σημερινό ΚΚΕ πώς σας φαίνεται;
-Μετανιώσατε για τους αγώνες σας;
Σάββατο 26 Μαρτίου 2011
ΣΥΝ Τρικάλων υπέρ διαδηλωτών για το 8ο Γυμνάσιο

Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)