Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης στην Πύλη

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ορεινής Διάσωσης στις 13 εώς 15 Μαΐου 2011 για πρώτη φορά στην Πύλη Τρικάλων με τη συνεργασία του Παραρτήματος Τρικάλων και την υποστήριξη του Δήμου Πύλης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν θέματα που άπτονται της ορεινής διάσωσης, όπως οργάνωση και συντονισμός επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, πιθανά προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης, κανόνες ασφαλείας στο βουνό, τεχνικές αεροδιάσωσης, εξειδικευμένος διασωστικός εξοπλισμός, πρώτες βοήθειες, τηλεπικοινωνίες, στατιστικές μελέτες και θέματα ψυχολογίας. Επίσης, το πρακτικό μέρος του συνεδρίου θα περιλαμβάνει τεχνικές ανέλκυσης φορείου με πολυτραυματία από ορθοπλαγιά, ασκήσεις αεροδιάσωσης αναρριχητών από τους βράχους του αναρριχητικού πεδίου της Πύλης και ορειβατών από τον Κόζιακα με τη συμμετοχή τριών ελικοπτέρων και τεχνικές καταρρίχησης (rappel) από ελικόπτερο. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν τα παραρτήματα της ΕΟΔ, εθελοντικές διασωστικές οργανώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ορειβατικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, κρατικοί φορείς αρμόδιοι για θέματα διάσωσης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Πολεμική Αεροπορία με ελικόπτερο, η Πυροσβεστική υπηρεσία, η εταιρία Intersalonica με ελικόπτερο καθώς επίσης και εταιρίες κατασκευής και εμπορίας εξειδικευμένου διασωστικού εξοπλισμού. Πιθανή είναι και η συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας με ελικόπτερο καθώς και της Αεροπορίας Στρατού με ελικόπτερο. Εισηγητές του συνεδρίου θα είναι εκπαιδευτές και έμπειροι διασώστες της ΕΟΔ, εκπαιδευτές ορειβασίας και πρώτων βοηθειών, ιατρός γενικής ιατρικής, ψυχίατρος ειδικός σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης διασωστών, εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας και έμπειροι διασώστες διάφορων σωματείων. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου HOTEL PYLI στην Πόρτα Παναγιά. Eίναι ανοιχτό για το κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πρόγραμμα συνεδρίου
13:00 - 14:30 Άφιξη στην Πύλη Τρικάλων - Εγγραφές
15:00 - 17:30 Πρακτική διάσωσης πολυτραυματία από ορθοπλαγιά με τη χρήση όλης της σύγχρονης τεχνολογίας
Σάββατο 14 Μαΐου 2011
08:00 - 09:30 Προσέλευση - Έγγραφες
09:30 - 10:00 Χαιρετισμοί
10:00 - 10:30 Προβλήματα Τακτικής στην Ορεινή Διάσωση (αναδρομή σε 2 επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης, Αύγουστος 2010-Πίνδος & Σεπτέμβριος 2010- Όλυμπος)
10:40 - 10:50 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
10:50 - 11:20 Προβλήματα Οπτικής στην Ορεινή Έρευνα-Διάσωση (η θεματική αυτή διαπραγματεύεται προβλήματα αντίληψης χώρου που είχαν οι διασώστες και οι πιλότοι πάνω από ορεινά συγκροτήματα)
11:20 - 11:40 Οι ψυχοσωματικές επιπτώσεις του στρες στον διασώστη (Δ. Καλατζής)
11:40 - 11:55 Επικοινωνίες στην ορεινή διάσωση και το δίκτυο της Ε.Ο.Δ. (Α.Λιάμος)
11:55 - 12:10 Τεχνική ασφάλισης σε σταθερά σχοινιά σε επικλινές πεδίο – Αιγυπτιάδης Τηλέμαχος
12:10 – 12:20 Διάλειμμα
12:20 - 12:45 Θέμα : Μέθοδοι & εξοπλισμός οργανωμένης ορεινής διάσωσης Πασχάλης Ζαφειριάδης, στέλεχος ΕΟΔ, στέλεχος εκπαίδευσης ΕΟΟΑ
13:30 – 14:30 Διάλειμμα (Φαγητό)
14:30-15:00 Μέλη της Ομάδας Διάσωσης της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας. ΘΕΜΑ: Τρόποι Δράσης και τακτικές στην αντιμετώπιση περιστατικών της Ομάδας Διάσωσης στα Μετέωρα.
15:15 - 18:00 Πρακτικά στην ορθοπλαγιά
18:30 – 19:30 Επίσημη τελετή έναρξης-Ομιλίες Επισήμων-Βραβεύσεις
19:30 – 20:00 Εισηγήσεις Ιατρών:
1. Δρ. Iωάννης Κουτσονάσιος, Γενικός Ιατρός-Επιμελητής Κ.Υ.Πύλης ,Αντιδήμαρχος Πύλης Θέμα: Τραυματισμοί από αναρρίχηση
2. Δρ. Γεώργιος Τσίγκας ,ψυχίατρος, Διευθυντής Γ.Ν. Τρικάλων Θέμα: Η ανθρώπινη συμπεριφορά σε καταστάσεις κινδύνου
Κυριακή 15 Μαΐου 2011
9:00 - 14:00 Πρακτική Διάσωσης και αεροδιάσωσης με τη συμμετοχή των ελικοπτέρων και επίδειξη τεχνικών .
Πληροφορίες στο www.hrt.org.gr & www.eodtrikalon.gr
Ιστορικό Συνεδρίου
Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης διεξήχθη για πρώτη φορά το 2006 και έκτοτε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη, πέρασε από το Λιτόχωρο και την Καλαμπάκα και φέτος καταλήγει στην Πύλη Τρικάλων. Αποτελεί το πιο σημαντικό συνέδριο στην Ελλάδα σχετικά με την ορεινή διάσωση. Στα πλαίσιά του ανακοινώνονται όλες οι σημαντικές εξελίξεις του χώρου και οι νέες τεχνικές που εφαρμόζονται με βάση τα παγκόσμια πρότυπα. Αναλύονται τα σημαντικότερα περιστατικά της προηγούμενης χρονιάς, επισημαίνονται τα λάθη που τυχόν συνέβησαν και προτείνονται τρόποι αντιμετώπισής τους στο μέλλον. Σημαντικό μέρος του συνεδρίου αποτελεί το πρακτικό κομμάτι του όπου διεξάγονται ασκήσεις ορεινού πεδίου με πολύπλοκα σενάρια. Στις ασκήσεις συμμετέχουν διασώστες και κρατικοί φορείς από ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια και ενίοτε από το εξωτερικό. Με τις ασκήσεις αυτές εμπεδώνονται όλα τα νέα δεδομένα που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια του θεωρητικού μέρους του συνεδρίου. Επίσης επιτυγχάνεται η εξοικείωση και η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στις διάφορες ομάδες και στον κρατικό μηχανισμό. Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης χαίρει πλέον της εμπιστοσύνης των κρατικών φορέων οι οποίοι κάθε χρόνο στέλνουν προσωπικό και μέσα για να συμμετάσχουν στις εργασίες του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Πολεμική Αεροπορία, η Αεροπορία Στρατού, η Ελληνική Αστυνομία και άλλοι φορείς οι οποίοι συμμετέχουν με εναέρια μέσα και πληρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου