Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Λίγο πριν τον θάνατο...

Ηταν αναμενόμενο να συμβεί. ΜΑΤατζήδες ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν 31χρονο διαδηλωτή στη μεγάλη διαδήλωση στις 11/5/11, στο πλαίσιο μιας ακόμη γενικής απεργίας. Ο 31χρονος χτυπήθηκε τόσο, όπως φαίνεται και στο βίντεο, που, βρέθηκε ένα βήμα πριν τον θάνατο, σύμφωνα με την επίσημη ιατρική ενημέρωση. Ηταν αναμενόμενο να συμβεί, διότι η κααταστολή επελέγη ως μέσο απάντησης στις συνεχείς διαδηλώσεις και την εκτεταμένη αγανάκτηση ενάντια στα μέτρα που και λόγω μνημονίου, εφαρμόζονται στη χώρα μας. Μπορεί να ειπωθεί για άλλη μια φορά ότι επρόκειτο για υπερβάλλοντα ζήλο ή για μεμονωμένο περιστατρικό, μπορεί να θεωρηθεί ένα απλό συμβάν, μπορεί κάποιος απλώς να στερηθεί κανά κατοστάρικο για κανά μήνα, με αναστολή. Μέχρι εκεί. Πιο πέρα, τίποτε. Απλώς για ένα διάστημα, οι ΜΑΤατζήδες θα είναι λιγότερο προκλητικοί. Μόνο για ένα διάστημα. Αλλά ο λαός θα είναι πιο οργανωμένος και θα ξέρει πώς να αντιδρά σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτά, δεν είναι επιφοιτήσεις, αλλά μαθαίνονται. Ηδη, μια πρώτη απάντηση δόθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πορεία κατά της κρατικής καταστολής. Το κλίμα από σήμερα θα είναι τεταμένο. Θα το εκμεταλλευτούν πολλοί, για τους δικούς τους λόγους. Σαν να βλέπω από τώρα τον Γεωργιάδη να μιλά για τους (Ελληνες και ομογενείς, με τσιλιαδόρο τέως αστυνομικό, ε;) δολοφόνους των δύο νεαρών αστυνομικών. Σαν να βλέπω τον ίδιο και άλλους να θυμούνται μετά μανίας τον τραγικό φόνο του 44χρονου παρ' ολίγον πατέρα και να θυμούνται ότι στην Κερατέα οι αστυνομικοί δέχονταν επιθέσεις. Σαν να βλέπωω τα κόμματα να καταδικάζουν και την κυβέρνηση να μιλά για καταδικαστέες πράξεις κ.λπ., κ.λπ. Μήπως δεν τα ξέρουμε; Το θέμα δεν είναι αυτό. Ξέρετε ποιο είναι.
Το τρομακτικό συμβάν
Παρακάτω θα διαβάσετε "ξερή" περιγραφή των γεγονότων: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας 31χρονος διαδηλωτής, ο οποίος δέχθηκε απάνθρωπη επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ στη διάρκεια της πορείας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο 31χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και παραμένει στην εντατική με εξωτερικά τραύματα και εσωτερικά αιματώματα στο κεφάλι. Οι γιατροί, Π. Παπανικολάου και Σ. Πίνης, σε συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του 31χρονου, υπογράμμισαν ότι εάν δεν υπήρχε η έγκαιρη επέμβαση των γιατρών ο διαδηλωτής θα ήταν είτε νεκρός είτε κλινικά νεκρός. Οι ίδιοι τόνισαν ότι "πλήξη στο κρανίο είναι εν δυνάμει θανατηφόρα κάκωση", κάτι για το οποίο- όπως είπαν- είχαν ενημερώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε είχε διακομιστεί στο Νοσοκομείο τους διαδηλωτής με σοβαρά τραύματα, μετά από επεισόδια. Σύμφωνα με το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν, "η κλινική εξέταση ανέδειξε εξωτερικά τραύματα στο κρανίο, κυρίως δεξιά και ωτορραγία σύστοιχα. Παρουσίαζε σταδιακή έκπτωση του επιπέδου συνείδησης, και μέχρι την ολοκλήρωση της παροχής πρώτων βοηθειών παρουσίασε κώμα με συνοδό ανισοκορία και χρειάστηκε να διασωληνωθεί επειγόντως". "Ο απεικονιστικός έλεγχος με επείγουσα αξονική τομογραφία εγκεφάλου ανέδειξε κατάγματα κρανίου και εκτεταμένο επισκληρίδιο αιμάτωμα δεξιού ημισφαιρίου, με αξιόλογη παρεκτόπιση της μέσης γραμμής του εγκεφάλου. Οδηγήθηκε επειγόντως στο χειρουργείο όπου υποβλήθηκε σε κρανιοτομία για αφαίρεση του αιματώματος, αποσυμπίεση του εγκεφάλου και ανάσχεση της αιμορραγίας. Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Ο ασθενής νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας υπό φαρμακευτική καταστολή και μηχανικό αερισμό. Παρά την σχετική σταθεροποίηση η κατάσταση παραμένει κρίσιμη".
Πώς σημειώθηκε ο τραυματισμός
Όπως φαίνεται σε σχετικό βίντεο διαδηλωτή που αναρτήθηκε στο YouTube, το περιστατικό σημειώθηκε επί της Πανεπιστημίου- στο ύψος της Ομήρου- όταν άνδρες των ΜΑΤ, αφού εκτόξευσαν χημικά και δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών, επιτέθηκαν εναντίον τους με τα κλομπ που έφεραν. Σε εκείνο το σημείο ο νεαρός διαδηλωτής επιχειρούσε να αποχωρήσει από το μπλοκ στο οποίο βρισκόταν, όταν αρκετοί άνδρες των ΜΑΤ τον σταμάτησαν χτυπώντας τον ανηλεώς! Μάλιστα, ένας εξ αυτών, και ενώ ο 31χρονος είναι κατάκοιτος, έρχεται με φόρα και τον κλωτσάει στο κεφάλι. Η ΕΛ.ΑΣ διέταξε "τη διενέργεια έρευνας σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης Αστυνομικών". Στο Νοσοκομείο μετέβησαν ανώτατοι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής συνοδευόμενοι από εισαγγελέα, ενώ στην έρευνα συμμετέχει και Ιατροδικαστής. Αντίστοιχες έρευνες, παρουσία εισαγγελέα, ενεργούνται και σε όσα Νοσοκομεία αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Το απόγευμα συγκεντρώθηκαν έξω από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας συγγενείς και φίλοι του τραυματία με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες διαδηλωτές στη διάρκεια της πορείας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, κατά τη διάρκεια της πορείας "σημειώθηκαν επεισόδια και επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με τη ρίψη μολότοφ, πετρών, κλπ, καθώς και τη χρήση σιδηρογροθιών, σφυριών και άλλων αντικειμένων. Προσήχθησαν 30 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν 12 για διάφορα αδικήματα (ρίψη μολότοφ, χρήση σιδηρογροθιών, απρόκλητες σωματικές βλάβες, κλπ)". Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τραυματίστηκαν 15 Αστυνομικοί.
ΕΙΝΑΠ Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας
Η τοπική επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μιλάει για "ασύλληπτη βαρβαρότητα" και δεκάδες τραυματίες "χτυπημένους από τα ΜΑΤ- οι περισσότεροι με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι", καταγγέλλοντας "την αστυνομική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα".
Τα επεισόδια και η πορεία
Η πορεία της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, που ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως λίγο μετά τις 11.00, δεν είχε τη συμμετοχή παρόμοιων εκδηλώσεων. Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, στο ύψος της Πανεπιστημίου, όταν νεαροί εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των ΜΑΤ, που απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων. Κατόπιν οι άνδρες των ΜΑΤ καταδίωξαν κατά μήκος της Πανεπιστημίου το συγκεκριμένο τμήμα της πορείας, ρίχνοντας χειροβομβίδες κρότου- λάμψης και χημικά αδιακρίτως. Στο σημείο εκείνο σημειώθηκε και ο τραυματισμός του 31χρονου διαδηλωτή. Μερίδα διαδηλωτών εκτόξευσε πέτρες και μάρμαρα κατά των αστυνομικών κατά μήκος της Πανεπιστημίου και μέχρι την οδό Εμ. Μπενάκη. Στο σημείο εκείνο οι συμπλοκές μεταφέρθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμάτων.
Πολιτικές αντιδράσεις
ΚΚΕ
"Το ΚΚΕ καταγγέλλει την εγκληματική επίθεση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός. Η αστυνομική επίθεση εντάσσεται και είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και των αστικών μηχανισμών να τσακίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και πάλη, που προκαλείται από την αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης, ΕΕ και πλουτοκρατίας. Ο λαός δεν πρέπει να υποκύψει σε κάθε είδους εκβιασμούς και επιθέσεις εναντίον του, πρέπει να υψώσει φραγμό και να αντεπιτεθεί".
ΣΥΡΙΖΑ
"Καταγγέλλουμε την πρωτοφανούς βιαιότητας επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ ενάντια στην ειρηνική πορεία των διαδηλωτών στα πλαίσια της σημερινής πανελλαδικής απεργίας που είχε σαν αποτέλεσμα το βαρύτατο τραυματισμό ενός 30χρονου με αβέβαιη την κατάσταση της υγείας του, ενώ δεκάδες άλλοι βρίσκονται στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση φέρνει ακέραια την ευθύνη για την σημερινή βάναυση και αναίτια δολοφονική επίθεση . Είναι φανερό πως όσο εντείνεται η ανάλγητη και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης τόσο πιο βάρβαρη και αυταρχική είναι η στάση της απέναντι στους εργαζόμενους και στο λαό που αντιστέκεται . Ο αγώνας ενάντια στο μνημόνιο δεν καταστέλλεται. Απέναντι στον ολισθηρό δρόμο του αυταρχισμού της βίας και του εκφασισμού της κοινωνίας ορθώνουμε τους μαζικούς, ειρηνικούς, ενωτικούς αγώνες για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου