Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Πώς θα πληρώσουμε το «Μνημόνιο» των Δήμων

Αναμενόμενη ήταν λίγο ως πολύ η συμπερίληψη του νέου Δήμου Τρικκαίων και μικρή έκπληξη του νέου Δήμου Πύλης στους 24 ΟΤΑ της χώρας που βρίσκονται στο «κόκκινο» από άποψη χρεών. Οι δύο νέοι Δήμοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αλόγιστης λήψης δανείων και της συνεχόμενης μη πληρωμής προμηθευτών, με μέτρα που θα τους επιβληθούν από μια νέα «τρόικα». Αυτή που προβλέπεται από το Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης, που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών προ ημερών. Το πρόγραμμα Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσπάθεια εξυγίανσης, σύμφωνα με το υπουργείο. Δηλαδή «Κανόνες και περιορισμούς σε δανεισμό, κανόνες για αξιόπιστους και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, μέτρα ελέγχου εσόδων και δαπανών, μέτρα διαφάνειας και διαύγειας, εξάλειψη, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, του προβλήματος των υπερχρεωμένων ΟΤΑ».
Τα τυπικά και τα ουσιαστικά
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πώς οι δύο Δήμοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα; Αφού διαπιστωθεί η ανάγκη για οικονομικής αξιολόγησης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, ορκωτοί ελεγκτές αξιολογούν την κατάσταση, εκπονείται ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο εγκρίνεται από ανεξάρτητη Ελεγκτική Επιτροπή, με επικεφαλής κάποιον από το Ελεγκτικό Συνέδριο και άλλα δύο μέλη (κανονική τρόικα δηλαδή), τον γενικό Διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου και ένα μέλος της ΚΕΔΕ (τέως ΚΕΔΚΕ). Η Επιτροπή αυτή θα ελέγχει, δηλαδή θα εγκρίνει ή θα τροποποιεί το πρόγραμμα που θα υποβάλλει ο Δήμος. Αν η δημοτική αρχή δεν υποβάλλει πρόγραμμα, το κάνει μόνη της η Επιτροπή. Φυσικά, κάθε πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό Εσωτερικών.
Τι θα συμβεί στην πράξη
- Οι Δήμοι Πύλης και Τρικκαίων υποχρεούνται να διαθέτουν μέρος ή το σύνολο των εσόδων τους (και αυτά που δίνει το κράτος μέσω της ΣΑΤΑ) «προς επίτευξη των στόχων του εν λόγω προγράμματος». Δηλαδή, τα χρήματα θα πηγαίνουν σε κάθε είδους δανειστές, όπως τράπεζες και το ΤΠ&Δ. Η ΣΑΤΑ θα υλοποιεί έργα, αλλά μόνο υποδομών (συντήρηση – επισκευή) και μόνο κατά περίπτωση. Οπότε, μην περιμένετε πολλά έργα – σχεδόν καθόλου, παρά μόνο από το ΕΣΠΑ ή το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, όταν αρχίσει να υλοποιείται.
- Παγώνουν ή περιορίζονται δαπάνες για εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις κ.λπ. Οπότε, μην περιμένετε συναυλίες και λοιπές εκδηλώσεις
- Παγώνουν ή περιορίζονται προσλήψεις και συμβάσεις. Οπότε, μην περιμένετε σχεδόν τίποτε. Οι υποσχέσεις που ίσως κάποιοι έδωσαν προεκλογικώς, μένουν υποσχέσεις.
- Το πρόγραμμα θα υλοποιεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που «δεν θα υπερβαίνει τη δημοτική περίοδο». Δηλαδή, μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου του 2014
- Όλες οι παραπάνω υποχρεώσεις, μπορούν να αφορούν μόνο σε τέως Δήμους που δημιούργησαν το πρόβλημα στους νέους ΟΤΑ. Γι’ αυτό ο κ. Λάππας αναφέρθηκε στους τέως Δήμους Τρικκαίων και Εστιαιώτιδας, και ο κ. Κουφογάζος στους τέως δήμους Πιαλείων και Αιθήκων. Οπότε, κάτοικοι αυτών των νυν Δημοτικών Ενοτήτων, σίγουρα δεν θα απολαύσουν συναυλίες, δεν θα δουν πολλά έργα, δεν θα δουν συγγενείς τους ή τους ίδιους να προσλαμβάνονται. Οι άλλοι, θα εξαρτηθεί από την πορεία του προγράμματος.
Τα… οφέλη
Αν υπάρχουν οφέλη για τους Δήμους, αυτά είναι:
- Δικαίωμα επιμήκυνσης της περιόδου (σαν γνωστή δεν είναι η όλη ορολογία;) αποπληρωμής των δανείων
- Τράπεζες θα καλύπτουν τα επιτόκια τα δανείων, ενώ θα δίνονται λοιπές πιστωτικές διευκολύνσεις
- Κάλυψη τοκοχρεολυσίων, για συγκεκριμένες περιπτώσεις, για συγκεκριμένο διάστημα.
- Τα χρήματα θα δοθούν από τον ειδικό «Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης» του ΤΠ&Δ.
Φυσικά, στην αναμενόμενη πολιτική συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα πρέπει να μετάσχουν και τέως ή πρώην Δήμαρχοι. Και να εξηγήσουν πώς και γιατί συνήφθησαν τόσα δάνεια, πού… πήγαν τα λεφτά, αν… υπήρχαν λεφτά, πόσο παλιό είναι το πρόβλημα. Οι δημότες πρέπει να ξέρουν και οι παλιότερες δημοτικές αρχές οφείλουν να δείξουν τα στοιχεία τους. Kalo kouragio που θα έλεγε κι ο Ολι Ρεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου