Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Γ. Παπαχρήστος: Ας ελπίσουμε

Στο "Ράδιο Πρωινός" 105,3 (εδώ μπορείτε να τον ακούσετε) μίλησε χθες ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Πααπχρήστος. Τι είπε εν ολίγοις; Ας ελπίσουμε ότι όλα θα λειτουργήσουν σωστά.. Διαβάστε περίληψη του απομαγνητοφωνημένου κειμένου: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε ένα υπαρκτό πρόβλημα, ενδεχομένως να ήθελε να δραματοποιήσει και λίγο περισσότερο την κατάσταση διότι κάπως έπρεπε να δικαιολογηθούν τα σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες. Εγώ δεν πιστεύω ότι δεν θα πάρουμε την πέμπτη δόση του δανείου. Αυτό θα είχε πολυκύμαντες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, θα έπληττε


βάναυσα το ευρώ. Σας θυμίζω ότι χθες που φάνηκε ότι η Ελλάδα αμφιταλαντευόταν στο να πάρει τα μέτρα, το ευρώ υπέστη δεινό πλήγμα έναντι του δολαρίου. Δηλαδή δεν είναι αστείο πράγμα να πουν οι δανειστές μας ότι δεν παραχωρούμε την πέμπτη δόση του δανείου. Θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις.
Το προς τα πού οδηγούμαστε είναι ένα καλό ερώτημα αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που έχω την απάντηση. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα περισσότερο και καλύτερο, σε σχέση με τα μέτρα του Μαρτίου. Είναι η ίδια δοκιμασμένη συνταγή, η οποία είχε τις γνωστές επιπτώσεις. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα λειτουργήσει καλύτερα ο εισπρακτικός μηχανισμός, θα μειωθούν οι δαπάνες και ότι πραγματικά αυτά που λέει η κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα πλέγμα ανάπτυξης, θα αποδειχθεί και στην πράξη. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, να αποδειχθεί στην πράξη.
Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ο υπερτροφικός δημόσιος τομέας. Στο πλαίσιο αυτό καλώς γίνεται αυτή η αποκρατικοποίηση. Διότι πρέπει να περιοριστεί ο δημόσιος τομέας της οικονομίας σε σημαντικό βαθμό, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη. Δεν μπορεί το κράτος να είναι επιχειρηματίας στον 21ο αιώνα. Από κει και πέρα, υπάρχει μια συναισθηματική φόρτιση, κανένας δεν θέλει να εκποιείται η εθνική περιουσία, αλλά εδώ που φθάσαμε, δεν γίνεται τίποτα άλλο. Το θέμα είναι εάν υπάρχουν εναλλακτικές. Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει πια εναλλακτικές.
Όπως και στην πραγματική οικονομία, αυτός που σου δανείζει επιβάλλει τους όρους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου