Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ποιος είναι τρομοκράτης;

Περίμενα πολύ για να γράψω κάτι για εκείνο το υποχείριο των Αμερικάνων, τον μπιν Λάντεν. Οχι γιατί δεν είχα κάτι, αλλά γιατί έπρεπε να συγκεντρώσω πληροφορίες και να δω τι παίζει. Σε γενικές γραμμές, το συμπέρασμα είναι ένα: μήπως τον "ξανασκότωσαν"; Φυσικά, το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Σχετίζεται με τον ρόλο και τις σαφείς προτεραιότητες αυτού που ονομάζεται "διεθνής πολιτική". Ή, για να το πούμε αλλιώς, πολιτική των ΗΠΑ ως πρωτοκαθεδρεύουσα δύναμη στον κόσμο, τον διαρκώς μεταβαλλόμενο. Αρχίζουμε ανά κατηγορία:
1. Περί θανάτου
Οι πληροφορίες είναι τόσο συγκεχυμένες και ελεγχόμενες, που δεν ξέρεις τι να πρωτοπιστέψεις. Βασικά, η ανακολουθία των πληροφοριών περί του πτώματος (ανακάλυψαν μια ισλαμική παράδοση περί... ριξίματος πτωμάτων στη θάλασσα του... Αφγανιστάν) δείχνει ότι δεν είχαν όλα μελετηθεί στο έπακρο. Επίσης, ο χρόνος κατά τον οποίο έγινε (αν έγινε έτσι όπως περιγράφεται) η επιχείρηση, είναι αμφίβολος. Γενικώς κάτι περί "προηγούμενων ημερών". Επίσης, το πτώμα δεν υπάρχει. Δικαιολογία απίστευτη, ότι δεν ήθελαν να γίνει ο τάφος του, τόπος προσκυνήματος: ακόμη και για φανατικούς ισλαμιστές, η πίστη στο Κοράνι, που δεν επιτρέπει ουδεμία "αγιοποίηση" ουδενός, δείχνει ακόμη μία προχειρότητα.
2. Περί επιχείρησης
Αρχίζουν να γράφονται διάφορα για τη μονάδα Seals. Γενικώς, σε στρατιωτικό επίπεδο, οι ειδικές - οι στρατιωτικές - δυνάμεις των ΗΠΑ είναι... για τα μπάζα. Αναξιόπιστες, με ελάχιστη επιχειρησιακή ιστορία ικανή να αναφερθεί, έχει πάμπολλες φορές επικριθεί από τους ίδιους τους Αμερικάνους και τα σοβαρά περιοδικά αμυντικών θεμάτων. Συνήθως, οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν πράκτορες άλλων υπηρεσιών για λεπτές επιχειρήσεις. Ακόμη, όμως, κι αν η επιχείρηση έγινε από τη συγκεκριμένη ομάδα, δεν διευκρινίζεται ο ρόλος των Πακιστανών. Oχι ότι έχουν καμιά "υποχρέωση", αλλά η εμφάνιση ενός ελικοπτέρου ή ελικοπτέρων στο άντρο του τρομοκράτη, δεν θα ήταν από μόνο του ένα μήνυμα επιδρομής; Χώρια τα αντικρουόμενα στοιχεία περί του τρόπου θανάτου του μπιν Λάντεν (σφαίρα στο κεφάλι, μάχη και γενικώς μια σύγχυση στις πληροφορίες).
3. Λοιπά στοιχεία
Υποτίθεται ότι έσπασε στην ανάκριση στο Γκουαντάναμο ένας έμπιστος του μπιν Λάντεν. Μπορεί. Αλλά ήταν τόσο δύσκολο να δουν οι εξπέρ της παρακολούθησης, ένα τεράστιο κτήριο στη μέση του Πακιστάν, δίπλα σε στρατιωτική βάση (!), για να τους κινήσει την περιέργεια; Τόσα χρόνια, ουδένας άλλος πληροφοριοδότης δεν είχε πει κάτι, έστω κι αν αυτό το κάτι ήταν αποτέλεσμα βασανισμών; Ο μπιν Λάντεν και οι φίλοι του (είχε και σύζυγο, λένε, παρότι μέχρι τώρα αυτό δεν είχε ειπωθεί), πώς επικοινωνούσαν με τους άλλους των ομάδων τους; Με ταχυδρομικά περιστέρια; Διότι υποτίθεται ότι δεν είχαν ούτε κινητό, ούτε ίντερνετ. Ακόμη, η τροφοδοσία του σπιτιού, πώς γινόταν; Είχαν γίνει αυτοδιαχειριζόμενη κολλεκτίβα; Οι Πακιστανοί, δεν ήξεραν τίποτε; Η αιμοκάθαρση, πώς γινόταν; Η πλαστή φωτογραφία πώς διακινήθηκε από έγκυρα ΜΜΕ; Διάφορα άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, πώς δείχνουν πλάνα από τη στιγμή της επιχείρησης, υποτίθεται;
4. Η διεθνής περίοδος
Εχει προηγηθεί ένα τεράστιο κύμα εξεγέρσεων από τους αραβικούς λαούς. Επανέρχονται, έτσι, στο προσκήνιο, οι λαοί, ο πιο μισητός για τους ιμπεριαλιστές και ο πιο απρόβλεπτος παράγοντας. Η αμερικάνικη πολιτική, με τον Ομπάμα, επέλεξε έναν πιο "ήπιο" δρόμο για την κυριαρχία της σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δυτικοί επέδραμαν στη Λιβύη πρώτοι, χωρίς να έχουν απαραιτήτως της "άδεια" των ΗΠΑ. Το Ιράν και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έσπευσαν να μιλήσουν για την αναγκαιότητα δημοκρατίας (όπως αυτή τη θεωρούν, δηλαδή στα μέτρα τους και πετσοκομένη) και για τη φυγή των ΗΠΑ από τις χώρες που κατέχουν. Η τιμή του χρυσού έπεσε, το δολάριο ενισχύθηκε, η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε. Ο Ομπάμα και οι λοιποί, αφού τακτοποίησαν το εσωτερικό μέτωπο με την εύρεση του.... πιστοποιητικού γέννησης του προέδρου (τόσο χάλια δηλαδή, που αμφισβητήθηκε ακόμη και η αμερικανική υπηκοότητά του) έσπευσαν να δείξουν ότι έχουν σθένος. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, το "κόμμα του τσαγιού" και οι ρεπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει πόντους έναντι της πολιτικής Ομπάμα σε διάφορα ζητήματα. Ο πρόεδρος έπρεπε να δείξει πυγμή, αλλά χωρίς τις φανφάρες του Μπους. Ολα αυτά τα στοιχεία βάλτε τα μαζί, ανακατέψτε καλά και, όταν το σερβίρετε, προσθέστε μπόλικη "οι ΗΠΑ ελίσσονται". Αυτά θα δείξουν ότι, βασικά, η ανακοίνωση για τον θάνατο εκείνου του τύπου, έγινε για να δείξει:
α: οι ΗΠΑ είναι εδώ β: οι ΗΠΑ ξέρουν πότε να δρουν γ: οι ΗΠΑ έχουν λόγο, ρόλο (πρωτεύοντα και κύριο) και στόχο δ: οι ΗΠΑ θέλουν "διεθνή" υποστήριξη, αλλά στο τέλος αυτοί θα κερδίσουν ε: οι ΗΠΑ ρυθμίζουν το παιχνίδι
5. Συμπεράσματα
Ετσι, οδηγούμαι στο συμπέρασμα: Αν ο μπιν Λάντεν δεν έχει ήδη πεθάνει προ ετών σε κάποια μάχη ή επιδρομή και είχε κριθεί τότε ότι ο θάνατος θα χρησιμοποιούνταν όποτε χρειαζόταν, αυτό το "όποτε" ήρθε. Κλείνει ένας κύκλος 10 ετών σφοδρής επίθεσης των ΗΠΑ και ενός συγκεκριμένου κατεστημένου, εναντίον όλων. Ανοίγει ένας κύκλος ελέγχου των εξελίξεων με διαφορετικό τρόπο, πιο "προσαρμοσμένο" στα νέα δεδομένα, με πολλή σάλτσα δικαιωμάτων και σαφή προσπάθεια να εμφανιστούν οι ΗΠΑ ως "καλοί προστάτες" και όχι ως στυγνοί επιτιθέμενοι. Θα ήθελαν συμμαχίες και με άλλους, όχι επειδή τους ενδιαφέρει πραγματικά η εικόνα των ανθρώπων για αυτές, αλλά επειδή απλώς χαμαιλεοντίζουν. Και καθορίζουν τον τρόπο παρέμβασης, ενώ ταυτοχρόνως δίνουν απαντήσεις σε διάφορους που σήκωναν κεφάλι: Γάλλους, οι οποίοι πήραν εργολαβία τις επιθέσεις στη Λυβή. Ρώσους και Κινέζους, που εσχάτως μπλόκαραν κάτι ψηφίσματα του ΟΗΕ. Βρετανούς, που θα ήθελαν κι άλλον ρόλο υποτακτικού, τώρα που έχουν μια κυβέρνηση συμμαχική, χωρίς πυξίδα. Ευρωπαίους γενικώς, που έχουν τα προβλήματά τους και θα μπορούσαν άνετα να γίνουν ακόμη πιο υποτακτικοί (μέσω π.χ. ΔΝΤ). Ισλαμικές χώρες γενικώς, λαοί των οποίων καλοέβλεπαν τον φονταμενταλισμό ως αντίδραση στις αμερικανικές πολιτικές. Ετσι, όλα τα σχέδια των ΗΠΑ μπαίνουν σε νέα βάση. Καλύτερα, δε πιο "λογική", προσαρμοσμένη βάση. Κι όλα αυτά, επειδή οι λαοί έδειξαν μόνο μέρος της δύναμής τους... *Διαβάστε ρεπορτάζ με πολλά χρήσιμα λινκ για διάφορα θέματα σχετικά με τον Λάντεν και τα γεγονότα, εδώ (να διαβάσετε και τα λινκ που έχει)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου