Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ολοι στο τζάμπα;

Ισως δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση. Αν ήταν αυτή η κύρια αιτία, ίσως να ήταν κατανοητή η προσπάθεια πολλών εταιριών και επιχειρήσεων, να προβάλλουν τις δραστηριότητές τους. Ομως πλέον πρόκειται για κανονικό ορυμαγδό αιτήσεων χρήσης δημόσιων χώρων στα Τρίκαλα από πολλούς και ποικίλους αιτούντες. Για παράδειγμα, ζητούν δημόσιο χώρο:
1. Ο Σύλλογος Ρυθμικής Γυμναστικής «ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ» στην κεντρική πλατεία για την ετήσια εκδήλωσή του.
2. Η Δ. Μασούτης Α.Ε. ζητά παραχώρηση πεζοδρομίου για την φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων στο SUPER MARKET Μασούτης.
3. Η εταιρία ΕΥΖΗΝ Α.Ε. ζητά χώρο στην κεντρική πλατεία για προσφορά δωρεάν οδηγιών διακόσμησης και τεχνικές βαφής στους δημότες και για λογαριασμό της βιομηχανίας χρωμάτων
ΒΙΒΕΧΡΩΜ.
4. Ιδιώτης ζητά χώρο στην κεντρική γέφυρα για πώληση καλαμποκιού και κάστανων.
Χθες μόλις δόθηκε χώρος στον Ε.Ε.Σ. για την εκδήλωσή του (παζάρι μαζί με τη ΣΤΕΓΗ προς όφελος παιδιών και ΑμΕΑ). Εχουν προηγηθεί αιτήσεις άλλης εταιρίας (ΠΡΟΒΟΛΗ) για παραχώρηση χώρων 800 – 1000 τ.μ. στην πλατεία τέως ΚΤΕΛ, στην πλατεία Βουβής και στο τ. Στρατόπεδο Παπαστάθη, για εγκατάσταση και λειτουργία θεματικού καλοκαιρινού πάρκου, επί πεντάμηνο (20 Μαΐου έως 20 Οκτωβρίου). Η αίτηση απορρίφθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (οι τέσσερις πρώτες θα συζητηθούν στην ερχόμενη συνεδρίασή της, την Πέμπτη 19 Μαΐου). Σημειώνεται ακόμη ότι ήδη έχουν απορριφθεί άλλες δύο αιτήσεις για εγκατάσταση λούνα παρκ στο Παπαστάθη και στο πάρκο Ματσόπουλου. Μία τρίτη αίτηση αφορούσε σε διαφημιστική εταιρία εκ Δυτ. Μακεδονίας, που ζητούσε την κεντρική πλατεία για προβολή κάποιου προϊόντος. Συνήθως η αρνητική αιτιολόγηση εμπεριέχει ως στοιχείο το ότι παρόμοιες χωροθετήσεις, είτε δεν ήταν ακριβείς χρονικά, είτε υπήρχαν άλλοι χώροι (όοοως για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια στη ζωαγορά). Φαίνεται, δε, ότι αρκετοί ζητούσαν παραχώρηση χώρου δωρεάν, ή με μικρό αντάλλαγμα, αν και αυτό δεν είναι πάντα σαφές. Πάντως, με δεδομένη την προϊούσα κατάσταση με την περιβόητη διαφημιστική πινακίδα στην κεντρική πλατεία, την κατά καιρούς αλόγιστη παραχώρηση δημόσιων χώρων σε οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, οι αιτήσεις πέφτουν βροχή. Με την έννοια αυτή, και αν εξαιρέσει κανείς το μάλλον δίκαιο αίτημα της συμπολίτισσας για πώληση κάστανων (υπάρχει σχετικό νομικό πλαίσιο), όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούσαν άνετα να ενοικιάσουν έναν δημοτικό χώρο. Ποιον, όμως; Αυτόν που δεν υπάρχει. Επομένως, είναι ένα καλό βήμα που θα μπορούσε να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο: να εκμεταλλευθεί όλες αυτές τις αιτήσεις – πλην του μάλλον ακατανόητου του σούπερ μάρκετ, αφού δεν διευκρινίζει τι ακριβώς θέλει – να δημιουργήσει ειδικό χώρο, μίνι εκθεσιακό, σε κάποιο σημείο ούτε κεντρικά, ούτε απόμερα, ο οποίος θα λειτουργήσει ως χώρος προβολής εταιριών. Να είναι στεγασμένος, να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και να ενοικιάζεται προς όφελος του Δήμου. Για να μην ξαναπάθουμε τα ίδια που πάθαμε με το παγοδρόμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου