Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Παιχνίδια με την υγεία

Καλλικρατική αντίληψη στην παροχή υπηρεσιών υγείας, με στόχο κυρίως την εξοικονόμηση χρημάτων και όχι τη βελτίωση κάθε είδους παροχής περίθαλψης στους πολίτες, είναι η βασική κεντρική ιδέα της πρότασης του υπουργείου για τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Από την περασμένη Παρασκευή, οπότε δημοσιοποιήθηκε η πρόταση, κυριαρχεί η αναστάτωση στις τάξεις των γιατρών και των νοσηλευτών σε όλη τη Θεσσαλία και ειδικά στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Ο λόγος, η συγχώνρευση κλινικών των δύο νοσοκομείων και, γενικότερα, η δημιουργία ενός μοντέλου που επί της ουσίας έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός υπερ-νοσοκομείου (του Πανεπιστημιακού Λάρισας) και άλλψν, μικρότερων, στην ίδια υγειονομική Περιφέρεια. Ειδικά για τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, η πρόταση είναι σαφώς ενδεικτική ενός κλίματος συγχωνεύσεων με βάση αριθμούς και δεδομένα μακριά από την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, η σχετική μελέτη επικαλείται και την εύκολη προσβασιμότητα στη Λάρισα (δεν το αναφέρει, αλλά είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση των συγχωνεύσεων). Μοναδικό σημείο στο οποίο ίσως κάποιοι συμφωνήσουν, η περικοπή διαφόρων θέσεων σε Δ.Σ. Αλλά και αυτό με τη σειρά του, σημαίνει νέα συγκεντρωτική λειτουργία - χωρίς ουδεμία σχέση με την κάθε τοπική πραγματικόητητα – των μελών του νέου, ενιαίου Δ.Σ., με μια αντίληψη προφανώς καθαρά τεχνοκρατική. Η πρόταση Ως γενική αρχή τίθεται η λειτουργία ενός μεγάλου νοσοκομείου ως Κέντρου Αναφοράς. Δηλαδή, το Πανεπιστημιακό της Λάρισας θα λειτουργεί ως Κέντρο για τη ΔΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς (άγνωστο αν μπορεί να εξυπηρετεί τόσους ασθενείς, από τόσους νομούς). Το Γενικό της Λάρισας, το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και τα Νοσκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας θα ενταχθούν στον κύκλο της Θεσσαλίας, ενώ αυτό του Βόλου θα μείνει... μόνο του. Συγκεκριμένα:
- 404:
Θα μεταφερθούν σε αυτό οι Αιμοδοσίες όλης της Λάρισας
- Πανεπιστημιακό:
Θα πάρει την Παιδοχειρουργική και Ουρολογική κλινικές από το Γενικό Λάρισας και θα του δώσει τη Γαστρεντερολογική. Θα λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς για καρδιακές παθήσεις (τύπου Α΄) και για αγγειακά – εγκεφαλικά επεισόδια (εξειδεικευμένο κέντρο). Θα δημιουργηθεί Ογκολογικό Κέντρο. Για τον Διαβήτη, θα δημιουργηθεί διαβητολογικό κέντρο, με διαβητολογικές μονάδες στην Παιδιατρική κλινική (τύπου Ι) και στη Μαιευτική κλινική (τύπου ΙΙ). Τέλος, προτείνεται η δημιουργία Κέντρου Αναπνευστικής Αποκατάστασης.
- Γενικό Λάρισας:
Εκτός από τις μεταφορές προς και από το Πανεπιστημαικό, προτείνονται: ένταξή του στο δίκτυο νοσοκομείων για καρδιακές παθήσεις και αγγειακά – εγκεφαλικά επεισόδια, η ανάπτυξη Διαβητολογικής Μονάδας Τύπου Ι και Διαβητολογικής τύπου ΙΙ. Η πιο μεγάλη αντίδραση και το σημείο διαφωνιών, θα εμφανιστεί σε πρόταση για τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Τα 20 εκατ. ευρώ που προορίζονται για κτηριολογική αναβάθμιση του Γενικού, να δοθοούν, με άλλα 40 εκατ. ευρώ για 300 νέες κλίνες στο Πανεπιστημιακό, με μεταφορά στο δεύτερο, των δραστηριοτήτων του Γενικού: Δηλαδή, αν παρόμοια τακτική ακολουθηθεί όπου λειτουργούν Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, να καταργηθεί κάποια στιγμή το Γενικό Λάρισας. Ετσι, το Γενικό θα στεγάζει.... το ΙΚΑ, ένα προτεινόμενο Κέντρο Τραυματικής Αποκατάστασης και ένας Ξενώνας Ογκολογικών Ασθενών (τα ελληνικά του γράφοντος την πρόταση, πάσχουν). Φυσικά, αν δεν προκριθεί αυτή η πρόταση, να αναβαθμιστεί κανονικά το Γενικό Λάρισας ως προς τα κτήριά του.
Τρίκαλα – Καρδίτσα εις σάρκαν... περίπου μία
Η πρόταση για τα Νοσοκομεία σε Τρίκαλα και Καρδίτσα ουσιαστικά τα θεωρεί ως δυνάμει ένα Νοσοκομείο. Διότι, αντιμετωπίζει τη μικρή μεταξύ τους απόσταση ως χωριστή πραγματικότητα από την απόσταση χψωριών του ενός νομού από το Νοσοκομείο του άλλου. Για παράδειγμα, προτείνεται και για τα δύο Νοσοκομεία, οι κλινικές Μαιευτική – Γυναικολογική, ΩΡΛ, Οφθαλμολογική, ΜΕΘ και Παθολογοανατομικό εργαστήριο, να λειτουργήσουν είτε στο ένα είτε στο άλλο Νοσοκομείο. Επίσης, το Νοσοκομείο Τρικάλων να λειτουργήσει στο δίκτυο νοσοκομείων για καρδιακές παθήσεις και για εγκεφαλικά – αγγεικιά επεισόδια, να αντπυχθούν μονάδες Ογκολογική τύπου Ι και Διαβητολογική τύπου Ι ή ΙΙ. Τέλος, προτείνεται η δημιουργία πνευμονολγικού τμήματος και η ανάπτυξη Μονάδας Αναπνευστικής Αποκατάστασης. Αυτή, όμως, η Μονάδα, ίσως αναπτυχθεί και στην Καρδίτσα. Δηλαδή, η πρόταση δεν είναι σαφής. Ακόμη, το νοσοκομείο Καρδίτσας προτείνεται ομοίως να ενταχθεί στα δίκτυα νοσοκομείων για καρδιακές παθήσεις και για εγκεφαλικά – αγγεικιά επεισόδια, αλλά και διαβητολογική μονάδα τύπου Ι. Αν, όμως, η ΜΕΘ μετακομίσει στα Τρίκαλα, στην ακρδίτσα θα λειτουργήσει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και μόνο, που είναι, για το πούμε απλά, ένα στάδιο πιο κάτω από τη ΜΕΘ. Κάτι που έχει ήδη εξαγριώσει τους Καρδιτσιώτες. Επίσης, προτείνεται η λειτουργία Ορθοδοντικού – Οδοντιατρικού τμήματος.
Μία Ψυχιατρική!
Ομως, το χειρότερο απ' όλα, είναι ότι προτείνεται δημιουργία Ψυχιατρικής Κλινικής μόνο στην Καρδίτσα, και για τους δύο νομούς! Τζάμπα τα πανηγύρια, τζάμπα οι εντάξεις στο ΕΣΠΑ των σχεδίων για χρηματοδότηση ψυχιατρικής κλινικής στα Τρίκαλα. Με ποια κριτήρια υπάρχει μια τέτοια πρόταση, είναι άγνωστο και προφανώς αδικαιολόγητο, από την άοπψη της ψυχικής υγείας. Παό την άποψη της εξοικονόμησης χρημάτων από την υγεία, είναι λογικό...
Πάρε – δώσε
Είναι προφανές ότι οι προτάσεις για τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα είναι εντσαγμένες σε ένα πλαίσιο μόνο λιγότερων εξόδων. ΜΕ βάση διάφορα επιχειρήματα, τα οποία ευθέως αμφισβητεί η Ομοσπονδία των γιατρών, δηλαδή τα επιχειρήματα για την ύπαρξη ή όχι ασθενών, το σχέδιο πουσιαστικά θα οσηγήσει σε αντιπαράθεση ακκι σε παζάρι, δύο ολόκληρους νομούς: να πάρει ο ένας τη μία κλινική, ο άλλος την άλλη κ.ο.κ. Οσο κι αν διάφορα στοιχεία πιθανώς να συγκλίνουν στην ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων, η υγεία δεν είναι αστείο πράγμα. Οσοι εκπόνησαν την πρόταση, γνωρίζουν, για παράδειγμα, τις αποστάσεις ανάμεσα σε χωριά ενός νομού με την πρωτεύουσα του άλλου; Είναι λίγα τα χιλιόμετρα από το Νεραϊδοχώρι μέχρι την Καρδίτσα για ένα οφθαλμολογικό περιστατικό; Από ποιον δρόμο θα μεταβαίνουν οι ασθενείς των Τρικάλων και τα ασθενοφόρα στη Λάρισα για σοβαρά καρδιακά περιστατικά; Γιατί δεν δίνονται χρήματα για ανάπτυξη αυτόνομων μονάδων σε κάθε νοσοκομείο; Χρειάζεται εξοικονόμηση χρημάτων από την υγεία και όχι, για παράδειγμα, από το πάρτι με τις προμήθειες; Αν στην περίπτωση των σχολείων υπήρχαν κάποιες λίγες φωνές που τις θεωρούσαν αναπόφευκτες και παιδαγωγικά ορθές, στην περίπτωση της υγείας δεν υπάρχει καμία, που να θεωρεί ορθή την ταλαιπωρία ασθενών και το πήγαινε – έλα σε άλλους νομούς για μια θεραπεία ή για μια αντιμετώβπιση καταστάσεων που ήδη έχουμε πληρώσει.
Σύσκεψη
Στη σύσκεψη που έγινε για την παρουσίαση του προγράμματος συγχώνευσης, οι τρικαλινοί γιατροί δεν παρέστησαν. Είχε προηγηθεί απόφαση του ΔΣ των Νοσκομειακών και των ιδιωτών γιατρών για αποχή, ενώ και η ΟΕΝΓΕ απέστελε κείμενο, στο οποίο αναφέρονται:
Αθήνα, 12 Μαΐου 2011
Προς
- τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο Α.
- τον υφυπουργό Υγείας κ. Τιμοσίδη Μ.
Παραλάβαμε την πρόσκληση του υπουργείου Υγείας για νέα σύσκεψη «δια- λόγου» με αντικείμενο το «επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάταξης των Νοσοκο- μείων της 5ης και 6ης Υ.Π.Ε.». Ως νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είμαστε σύμφωνοι στη διεξαγωγή ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου για τα προβλή- ματα που ταλανίζουν τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε να βελτιώσουμε την όντως άθλια κατάσταση που επικρατεί. Διαφωνούμε όμως με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στις προθέσεις σας για ακρωτηριασμό των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ώστε να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών της χώρας με περικοπές ύψους 40% των κονδυλίων για τον δημόσιο τομέα υγείας και αντίστοιχη διακοπή λειτουργίας 10.000 νοσοκομειακών κλινών. Επιπλέον αμφισβητούμε την επιστημονική εγκυρότητα των περιβόητων «με- λετών» του κ. Λιαρόπουλου, οι οποίες προκειμένου να εμφανίσουν πλεονα- σματικό ιατρικό δυναμικό και προβληματική σχέση κλινών/γιατρό, προσμε- τρούν τους ειδικευόμενους και τους αγροτικούς γιατρούς στους γιατρούς του ΕΣΥ και αγνοούν την ειδική γεωμορφολογία της χώρας. Η πολιτική σκο- πιμότητα των γνωστών «εισηγήσεων» για «εφημερία ανά Τομέα», για «ενο- ποιήσεις Κλινικών –μετατροπές κλινικού αντικειμένου», για «μετακίνηση στα Νοσοκομεία της περιφέρειας 6.500 γιατρών ΕΣΥ που πλεονάζουν στα Νοσο- κομεία του Κέντρου» κλπ, δεν κρύβεται. Τέλος, σας επαναλαμβάνουμε ότι ως υπουργός και υφυπουργός υγείας είστε εκτεθειμένοι απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς με την κατ΄ εξακο- λούθηση εξαπάτησή τους στα σοβαρά ζητήματα της Κλαδικής Σύμβασης Ερ- γασίας, του πλαφόν για τις πρόσθετες εφημερίες, του μηδενισμού των προσ- λήψεων (τις οποίες αυτοπροσώπως ο κ. Λοβέρδος «θα μετέφερε για να πά- ρουν Φ.Ε.Κ.» ), των αυτοτελών Τ.Ε.Π. και πλείστα όσα. Με τα δεδομένα αυτά σας δηλώνουμε ότι αρνούμαστε να συμπληρώσουμε το ντεκόρ ενός προσχηματικού «διαλόγου».
Με εκτίμηση ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ
Η Περιφέρεια
Με έντονη αντιπολιτευτική διάθεση και με άγνωση την ύπαρξη ή όχι σαφούς θέσης και προγράμματος για την Υγεία, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας συγκαλεί σύσκεψη την Τετάρτ. Σε δήλωσή του, ανέφερε: ««Στην κλίνη του Προκρούστη το κοινωνικό κράτος στη Θεσσαλία. Στην εκπαίδευση η Θεσσαλία αδικείται με τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων ΤΕΙ. Και σήμερα πληροφορούμαστε τη βεβιασμένη συρρίκνωση, συγχώνευση ή και αναστολή λειτουργίας κλινικών, κέντρων υγείας και νοσοκομείων στη Θεσσαλία. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η κυβέρνηση, υπό το άγχος επίδειξης αποτελεσμάτων στην τρόικα, αντί να προχωρήσει στον αναγκαίο εξορθολογισμό των δαπανών της υγείας με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, επιλέγει να καταργήσει κλινικές ή και νοσοκομεία υποβαθμίζοντας τις υπηρεσίες με αβέβαιο οικονομικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, από τη διαχρονική αδυναμία ελέγχου των δαπανών και διαχείρισης των νοσοκομείων και γενικότερα του τομέα υγείας, η κεντρική κυβέρνηση οδηγείται στο άλλο άκρο, της κατάργησής τους και συρρίκνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η πολιτική της είναι καταφανώς ευκαιριακή, άδικη και αναποτελεσματική. Πολύ φοβούμαι ότι δεν θα αργήσουν να φανούν τα αρνητικά αποτελέσματα από τις επιλογές αυτές που γίνονται αποκλειστικά για τους ελεγκτές της τρόικας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου